Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2024
Η Θεατρική Στέγη Κύπρου παρουσιάζει σε μορφή σκηνοθετημένου θεατρικού αναλογίου, το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Η Νοσταλγός, σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου. Επί σκηνής οι Νάγια Αναστασιάδου, Μαρίνα Μανδρή, Ονησίφορος Ονησιφόρου και ο μουσικός Νικόλας Νικολάου.
Ένα μαγευτικό μουσικό-αφηγηματικό ταξίδι στο λυρισμό και τη διαχρονικότητα του Παπαδιαμαντικού λόγου ξετυλίγεται επί σκηνής, προσκαλώντας το κοινό σε μια ονειρική νύχτα γεμάτη εικόνες, συναισθήματα και την ακατανίκητη δύναμη της ανθρώπινης επιθυμίας.
Η Λιαλιώ, μια νεαρή γυναίκα που ζει με τον πολύ μεγαλύτερό της σύζυγο, μπαρμπα-Μοναχάκη, νιώθει παγιδευμένη σε μια ζωή που δεν της ανήκει. Η ανάγκη της να επιστρέψει στο νησί της και στα οικεία της πρόσωπα γίνεται η κινητήρια δύναμη για ένα ονειρικό θαλάσσιο ταξίδι, με συνταξιδιώτη τον νεαρό Μαθιό και την σελήνη οδηγό . Η δύναμη της φύσης, ο έρωτας και η ελευθερία, συνθέτουν μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη ποίηση και συναισθηματική ένταση.
Η γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι γεμάτη λυρισμό και εκφραστική δύναμη, πλούσια σε εικόνες που αναδεικνύουν τη σχέση του με τη φύση. Η γραφή του συνδυάζει την απλότητα με την ένταση, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου κάθε τοπίο, κάθε φυσικό στοιχείο, αποπνέει συναισθηματική φόρτιση. Η φύση για τον Παπαδιαμάντη δεν είναι απλώς το σκηνικό, αλλά γίνεται καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής, γεμάτη από μυστήριο και μια αίσθηση του άγνωστου. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να μεταφέρει στους αναγνώστες του μια γνήσια, ποιητική αίσθηση του κόσμου γύρω τους.
Η παράσταση, με σεβασμό στη γλώσσα και το ύφος του Παπαδιαμάντη, προσεγγίζει το έργο μέσα από μια σύγχρονη θεατρική ματιά. Η σκηνογραφία, οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία ευελπιστούν να μεταφέρουν το μεγαλείο και την ένταση του έργου, προσφέροντας στο κοινό μια όμορφη θεατρική εμπειρία.
Το εικαστικό μέρος της παράστασης δημιουργεί η Σοφία Μαυρομιχάλη και την πρωτότυπη μουσική συνυπογράφουν ο Νικόλας Νικολάου και ο Ονησίφορος Ονησιφόρου. Τον σχεδιασμό του φωτισμού ο Χρήστος Γωγάκης.
Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτισμός ΙΙ του υφυπουργείου πολιτισμού.
Παραστάσεις:
Χώρος: Flea Theater (Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία)
Ημερομηνίες: 30/12, 3, 4, 10, 11, 12/01
Ώρα: 20:00
Γενική είσοδος: 10 Ευρώ
Kρατήσεις: Τηλεφωνικώς ή SMS
99468382 , 99407862
-
Flea Theatre
30 Δεκεμβρίου 2024
03 Ιανουαρίου - 04 Ιανουαρίου 2025
10 Ιανουαρίου - 11 Ιανουαρίου 2025
Σχετικά
"Ο ελέφαντας στο δωμάτιο": Το final tour της παράστασης του Γιώργου Χατζηπαύλου στην Κύπρο
Για τέσσερις εμφανίσεις και πολύ γέλιο
Η περιοδεία του κωμικού Ζήση Ρούμπου στην Κύπρο, αναβάλλεται
Θα ανακοινωθούν νέες ημεριμηνίες
Ο stand-up comedian Στέλιος Ανατολίτης έρχεται περιοδεία σε όλη την Κύπρο
Αφού όλα πηγαίνουν "κατά διαόλου"
Out of the box: Η νέα θεατρική παράσταση του θεάτρου Μασκαρίνι
Μια παράσταση για τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων
Ακυρώθηκε η θεατρική παράσταση «Ιλαστήριον» που θα ερχόταν στην Κύπρο για πρώτη φορά
Λόγω τεχνικών δυσκολιών της παραγωγής
Το θεατρικό έργο «Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» ανεβαίνει σε Λάρνακα και Πάφο
Άλλες δύο παραστάσεις που θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους
«Ο Πίτερ Παν πάει λάθος»: Η ξεκαρδιστική κωμωδία που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο
Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του έργου που πάει λάθος
Αυτές είναι οι 18 θεατρικές παραγωγές επιχορηγούνται από το «Θυμέλη» το Α’ εξάμηνο του 2025
Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του Σχεδίου
"Η Καρυάτιδα!" του Γιώργου Καπουτζίδη κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας
Η νέα κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη ανεβαίνει από 7 Φεβρουαρίου στο θέατρο REX - Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη"
"Εγώ κι Εσύ" της Λώρεν Γκάντερσον σε σκηνοθεσία Χριστόδουλου Ανδρέου στον ΘΟΚ
Μια παραγωγή θεάτρου βαλίτσα, στο πλαίσιο του προγράμματος θεάτρου για εφήβους «Αποσκευές», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Σταύρου Σταύρου
Τρεις θεατρικοί φορείς ανεβάζουν το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα: μια παράσταση που δεν έγινε ποτέ"
Τη διασκευή του έργου έχει αναλάβει το νεαρό δίδυμο σκηνοθετών της Audere, Μιχάλης Κολοκοτρώνης και Σοφία Μαυρομιχάλη
«_Βam_Boom_»: Μια αντιπολεμική θεατρική παράσταση για την έκρηξη της παιδικής φαντασίας
Δύο παιδιά βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα υπόγειο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου