Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025
Στον μαγικό και ποιοτικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου προσκαλούν το κοινό για να παρακολουθήσει τις πέντε υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο Κοινού LUX 2025, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου και την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους στον κινηματογράφο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Λευκωσία (Διαγόρου 29) και στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Θέατρο Γ. Λυκούργος στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας).
Οι προβολές στη Λάρνακα: Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, Intercepted, στις 20:30. Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, Dahomey, στις 20:30. Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, Animal, στις 20:30. Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, Julie Keeps Quiet, στις 20:30. Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, Flow, στις 20:30 (συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης Λάρνακας).
Οι προβολές στη Λευκωσία: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, Animal, στις 20:30. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, Flow, στις 20:30. Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, Intercepted, στις 20:30. Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, Dahomey, στις 20:30. Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, Julie Keeps Quiet, στις 20:30
Οι ταινίες:
ANIMAL (Σοφία Εξάρχου)
Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία | 116 λεπτά | 2023
Περίληψη: Κάτω από τον καυτό ήλιο των ελληνικών νησιών, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Χάρτινα ντεκόρ, φανταχτερά κοστούμια και χορευτικά σόου γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή του ξενοδοχείου. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση της δουλειάς αυξάνεται, οι νύχτες γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας φανερώνεται στο σκοτάδι. Όταν όμως οι προβολείς ανάψουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.
DAHOMEY (Mati Diop)
Γαλλία, Σενεγάλη, Μπενίν | 67 λεπτά | 2024
Περίληψη: Νοέμβριος 2021. 26 βασιλικοί θησαυροί από το Βασίλειο του Νταχόμεϊ είναι έτοιμοι για το ταξίδι της επιστροφής από το Παρίσι στη χώρα από όπου ήρθαν, τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν. Τα έργα τέχνης αυτά, μαζί με χιλιάδες άλλα, είχαν γίνει αντικείμενα λεηλασίας από τα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα το 1892. Πώς μπορεί όμως να υποδεχτεί τους πατρογονικούς θησαυρούς της μια χώρα που αναγκάστηκε να προχωρήσει και να αλλάξει στα χρόνια που οι θησαυροί αυτοί έλειπαν; Το θέμα αυτό προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών στο πανεπιστήμιο Αμπομέι-Καλαβί.
FLOW (Gints Zilbalodis)
Λετονία, Γαλλία, Βέλγιο | 85 λεπτά | 2024
Περίληψη: Ο κόσμος φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του, σε ένα σκηνικό με απομεινάρια της ανθρώπινης παρουσίας. Ο γάτος είναι ζώο μοναχικό, όταν όμως το σπίτι του θα καταστραφεί από μια μεγάλη πλημμύρα, θα βρει καταφύγιο σε ένα σκάφος όπου συγκατοικούν διάφορα ζώα και θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους παρά τις διαφορές τους. Μέσα στο σκάφος που πλέει μόνο του σε απόκοσμα πλημμυρισμένα τοπία, θα διαπλεύσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενέχει η προσαρμογή τους σε αυτόν τον νέο κόσμο.
INTERCEPTED (Oksana Karpovych)
Καναδάς, Γαλλία, Ουκρανία | 95 λεπτά | 2024
Περίληψη: Ποια είναι τα κίνητρα των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα σου να κηρύξουν τον πόλεμο; Οι «Κλεμμένες κουβέντες» είναι μια απόπειρα να απαντηθεί το ερώτημα αυτό μέσα από την παρουσίαση δύο παράλληλων κόσμων. Η κάμερα καταγράφει εικόνες καταστροφής σε αργά πλάνα, όπου βλέπουμε ουκρανικά χωριά, πόλεις, σπίτια και αυτοκινητόδρομους μετά την απελευθέρωσή τους από τη ρωσική κατοχή. Εξετάζει προσεκτικά όχι τόσο το αποτρόπαιο της καταστροφής και του θανάτου, όσο τη ζωή που ξαναγεμίζει τα τοπία. Το βλέμμα αυτό ζωντανεύει την ελπίδα και αντιστρατεύεται την αίσθηση εξοικείωσης με τον τρόμο που καλλιεργείται συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Οριοθετεί ένα πλαίσιο για τις εικόνες που κατακλύζουν την οθόνη. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η ηχητική επένδυση βρίσκεται σε σοκαριστική αντίστιξη με αυτό που βλέπει ο θεατής. Ακούμε τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν το 2022 οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Στις ηχογραφήσεις αυτές ακούγονται Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στο ουκρανικό μέτωπο να μιλούν με τις οικογένειές τους. Δύσκολο να πει κανείς ποιο από τα δύο είναι τελικά πιο θλιβερό και συνταρακτικό: οι ομολογίες των στρατιωτών για βιασμούς, λεηλασίες και άγριους βασανισμούς Ουκρανών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου ή οι φωνές (κατά κόρον) γυναικών από την «πατρίδα» που μαρτυρούν τον σοβινισμό και το μίσος, την παραπληροφόρηση και τη σχιζοφρενική προπαγάνδα. Ο ήχος και η εικόνα κοιτιούνται κατάματα, εμβρόντητοι, σε μια απρόσμενη συνάντηση στον κινηματογραφικό χώρο.
JULIE KEEPS QUIET (Leonardo van Dijl)
Βέλγιο, Σουηδία | 100 λεπτά | 2024
Περίληψη: Η ζωή της Γιούλης, κορυφαίας τενίστριας σε πρωτοκλασάτη ακαδημία αντισφαίρισης, περιστρέφεται γύρω από το αγαπημένο της άθλημα. Όταν ο προπονητής της καλείται από τον ανακριτή και στη συνέχεια χάνει τη δουλειά του, όλοι οι παίκτες και οι παίκτριες του συλλόγου ενθαρρύνονται να μιλήσουν. Η Γιούλη όμως αποφασίζει να μη μιλήσει…
Η είσοδος για όλες τις προαναφερθείσες προβολές είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην προσέλευση. Παρακολούθησε τις ταινίες ή κάποια από αυτές και μπες στο https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/el/ και βαθμολόγησε τις προτιμήσεις σου.
Σχετικά

Πρεμιέρα για την ταινία "Superman"
Το reboot που φιλοδοξεί να επανασυστήσει τον πιο εμβληματικό ήρωα της DC



Μόλις μάθαμε τον επίσημο τίτλο της τρίτης ταινίας «Dune»
Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει σε μία πανέμορφη ευρωπαϊκή χώρα

Το «Jurassic World Rebirth» ανασταίνει το Box Office με 147 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική
Η Σκάρλετ Γιόχανσον οδηγεί το νέο κεφάλαιο του franchise, που σαρώνει τις αίθουσες και σηματοδοτεί την αναγέννηση του καλοκαιρινού κινηματογράφου

Με αυτή την ταινία κάνει πρεμιέρα το Protaras Summer Film Festival
Δες τα trailer των ταινιών που θα προβληθούν φέτος στον θερινό κινηματογράφο του Πρωταρά

Πρεμιέρα κάνει ο Θερινός Κινηματογράφος «Κωνστάντια» με μία νέα αγαπημένη ταινία
Δες το πρόγραμμα αυτής της βδομάδας

Η "Ελληνική Οικογένεια" ταξιδεύει στην Κύπρο με τον ίδιο τον Πανορμίτη Τσουλφά
Μια ταινία για μικρούς και μεγάλους με γέλιο και τρέλα

Ο Μάικλ Ντάγκλας αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική
Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε πως δεν έχει εργαστεί από το 2022 και πως, εκτός απροόπτου, δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην υποκριτική

Πέθανε στα 56 του μόλις χρόνια ο Τζούλιαν ΜακΜάχον, ο «Κρίστιαν Τρόι» στο Nip/Tuck
Ο Αυστραλός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο – Είχε ξεχωρίσει σε τηλεοπτικές σειρές και υπερηρωικούς ρόλους, αφήνοντας πίσω του μια ιδιαίτερη υποκριτική πορεία

Το «Downton Abbey» ανοίγει τις πύλες του και μάς υποδέχεται για μια τελευταία φορά
Όπως και να’χει, το «Donwton Abbey: The Grand Finale» άνευ Μάγκι Σμιθ – δύσκολο να αναπληρωθεί η απουσία της

Νέες ταινίες στη μεγάλη οθόνη: Ό,τι παίζει τώρα στα σινεμά της Κύπρου
Δράση, γέλιο, συγκίνηση και μεγάλες πρεμιέρες, όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα