Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2025
Η Roberta Flack, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια που ερμήνευσε τραγούδια που αγαπήθηκαν, με πιο διάσημο το «Killing Me Softly With His Song», πέθανε σε ηλικία 88 ετών.
«Είμαστε συντετριμμένοι που η σπουδαία Roberta Flack έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, 24 Φεβρουαρίου 2025», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου της.
«Πέθανε ειρηνικά περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της. Η Roberta έσπασε όρια και ρεκόρ. Ήταν επίσης μια επιτυχημένη δασκάλα».
Η Φλακ γεννήθηκε το 1937 στο Black Mountain της Βόρειας Καρολίνας, από γονείς μουσικούς. Η μητέρα της Irene έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο για τη χορωδία, που σημαίνει ότι η Φλακ μυήθηκε από νωρίς στη θρησκευτική και κλασική μουσική.
Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία εννέα ετών και στα 15 της έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Howard για να σπουδάσει μουσική με πλήρη υποτροφία, μια από τις νεότερες φοιτήτριες που έγιναν δεκτές στην ιστορία της σχολής.
Με την αποφοίτηση της σε ηλικία 19 ετών κι ενώ ανέλαβε μια θέση εκπαιδευτικού στη Βόρεια Καρολίνα, ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια όπερας.
Παράλληλα με τη δουλειά της, άρχισε να εμφανίζεται τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα σε nightclub, συνδυάζοντας στην ερμηνεία της στοιχεία κλασικής μουσικής, μπλουζ, φολκ, Motown και ποπ.
Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε και άρχισε τις τακτικές εμφανίσεις σε χώρους σε όλη την Ουάσινγκτον και το 1968, έκλεισε ένα residency στο Mr Henry’s Restaurant, οπότε και εγκατέλειψε τη διδασκαλία.
Γνωρίστηκε με τον πιανίστα και τραγουδιστή της soul jazz Les McCann, ο οποίος με τη σειρά του τη σύστησε στην Atlantic Records. Στις αρχές του 1969 ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ της «First Take», σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε 10 ώρες.
Έπρεπε να φτάσει το 1971, ωστόσο, και μια θέση στο soundtrack της ταινίας «Play Misty for Me» του Κλιντ Ίστγουντ, για να γίνει η διασκευή της στη folk μπαλάντα του Ewan MacColl «The First Time Ever I Saw Your Face» η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Έμεινε έξι εβδομάδες στο Νο 1 το 1972, κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy για δίσκο της χρονιάς το 1973.
Σχετικά

«Φεγγάρι στο Κοχύλι», στο μαγευτικό Φαράγγι της Κακκαρίστρας με τους Κώστα Μακεδόνα και Λίζα Θεοφάνους
Πάμε να νιώσουμε τη μαγεία της πανσελήνου, μέσα από τους ήχους και τις λέξεις που φωτίζουν το φαράγγι…

Μάθαμε πότε κάνει πρεμιέρα ο Πάνος Κιάμος στo ανανεωμένo Notes Live
Μαζί του οι Στέφανος Πιτσίνιαγκας, Ματίνα Ζάρα και Σταυρίνα Φουντανοπούλου

Ο Χρήστος Μάστορας και οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο για ένα live
Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για τη συναρπαστική βραδιά

Αυτοί είναι οι Έλληνες καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν φέτος στη Γιορτή του Κρασιού
Αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με συναυλίες, παραστάσεις και γευσιγνωσία κρασιού

«Στου δρόμου τα ρεμπέτικα»: Ένα μουσικό ταξίδι στην Αγία Νάπα
Αυτό το Σάββατο ακούμε μουσική από τους «Μικρούς Ρεμπέτες»

Σύνθεση ποικίλων μουσικών προσεγγίσεων από το τρίο Širom στην Αξιοθέα
Η μουσική των Širom είναι ιδιότυπη: εσωστρεφής και στοχαστική, αλλά με τη δύναμη να πυκνώνει,

«Χάρις, σε σένα»: Το μουσικό πορτρέτο της Χαρούλας Αλεξίου, στη Μικρή Σαλαμίνα του Γιαπάνη
Μία βραδιά με τη μουσική της Χάρις Αλεξίου από το Μουσικό Σύνολο «ες αεί»

Radiohead: Επιστρέφουν στην σκηνή μετά από 7 χρόνια – Οι σταθμοί της περιοδείας
Στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός live άλμπουμ, με τίτλο «Hail to the Thief — Live Recordings 2003-2009», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 31 Οκτωβρίου.

Τα τρία πρώτα "δυνατά" live στο Vinylio, μόλις ανακοινώθηκαν
Οι Έλληνες καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε στη Λεμεσό

Η Μαριώ επιστρέφει στην Κύπρο για μία βραδιά ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού
Ένα γλέντι στο γνωστό της στέκι

Σελίν Ντιόν: Ο λόγος που την τελευταία στιγμή δεν εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision 2025
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Le Parisien

Ζωντανή μουσική για ρεμπέτες με φαγητό, ζιβανία και κρασί σε μία όμορφη αυλή οινοποιείου
Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου