Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2025
Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση θανάτου του αγαπημένου καλλιτέχνη, Μανώλη Λιδάκη. Ο Μανώλης Λιδάκης το τελευταίο διάστημα είχε ταλαιπωρηθεί λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ενώ νοσηλεύτηκε και στο νοσοκομείο.
Η περιπέτεια της υγείας του φαινόταν ότι είχε λάβει τέλος...Δυστυχώς όμως, σήμερα, όπως έγινε γνωστό, ο καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή...
Ποιος ήταν ο Μανώλης Λιδάκης
Ο Μανώλης Λιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1960 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής. Από το 1970 ως το 1977, συμμετείχε στις φιλαρμονικές του Ηρακλείου παίζοντας ευφώνιο και τρομπέτα.
Το 1982, ανέβηκε στην Αθήνα, όπου πήρε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή "Να η Ευκαιρία", ενώ υπέγραψε και το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία. Από τότε ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι, ενώ παλαιότερα τραγουδούσε σε μικρές ταβέρνες, μπουάτ και μουσικά μαγαζιά είτε στην Αθήνα, στην Κρήτη είτε μαζί με τον αδερφό του στις Σέρρες. Το 1982, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, "Μετά Από Σένα", του Γιώργου Κατσαρού, ενώ συμμετείχε στο δίσκο "Μίλα Μου Απλά" με την Ελένη Δήμου και το Γιάννη Πάριο, στο "Ρεπορτάζ" του Γιάννη Μαρκόπουλου με το Γιώργο Νταλάρα κ.ά.
Το 1988, υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, οπότε και αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστός και δημοφιλής, ειδικά με το δίσκο του "Ούτε Που Ρώτησα" (1990). Τα επόμενα χρόνια, ακολουθεί πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Έχει καταπιαστεί και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλα κρητικά τραγούδια (π.χ. δίσκος "Κόκκινο Ακρογιάλι"). Ο ίδιος επίσης είχε δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί από τραγουδιστές όπως τον Ξυλούρη, τον Μπαξεβάνη, τον Αηδονίδη, τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, αλλά και τη Μοσχολιού, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη.
Τον Ιούνιο του 2001, ο Μανώλης Λιδάκης κυκλοφορεί το άλμπουμ "Υλικό Ονείρων", στο οποίο συνεργάζεται με το Γιώργο Ανδρέου, το Λάκη Λαζόπουλο, τον Κώστα Λειβαδά, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Άλκη Αλκαίο. Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ είναι ένα ντουέτο του Λιδάκη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (είχαν συνεργαστεί ξανά το 2002 σε μουσικές εμφανίσεις στη "Σφεντόνα"), εμπνευσμένο από την Τρικυμία του Σαίξπηρ. Το 2007, συνεργάστηκε σε μουσικές εμφανίσεις με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν ο δίσκος "4 Θεατρικοί Μύθοι", που περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε ο Χατζιδάκις για το "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Καμπανέλλη, τον "Καπετάν Μιχάλη" του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Κύκλο με την Κιμωλία" του Μπρεχτ.
Το 2008, άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend Την ίδια χρονικά, συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα στο Κέντρο Αθηνών. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, με τίτλο "Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο", όπου συνεργάστηκε με τον Παντελή Θαλασσινό.
Σχετικά
Οι 12+1 δυνατές συναυλίες που δεν θέλεις με τίποτα να χάσεις
Ένας οδηγός για όλα τα σημαντικά λάιβ που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα
Η Σελίν Ντιόν κάνει comeback στη σκηνή με συναυλίες στο Παρίσι
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η διάσημη τραγουδίστρια αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών το φθινόπωρο, στην La Défense Arena.
Η Μαριώ στη Λευκωσία, στο Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, σε ένα γλέντι από καρδιάς
Γνήσια ρεμπέτισσα και μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους, η Μαριώ θα μας ταξιδέψει με τραγούδια – διαμάντια
Sold out η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργύρου στη Λευκωσία
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή για ένα βράδυ που αναμένεται να μείνει αξέχαστο
Από FF.C μέχρι ΛΕΞ: Η ελληνική hip hop σκηνή επιστρέφει δυνατά στο Neverland
Το Neverland Rock Bar ροκάρει παρέα με τον ράπερ Άγραφο βίβλο
Η Μαριάνα Κατσιμίχα, κόρη του Πάνου Κατσιμίχα, που έχει γίνει viral στο tik tok με «Το βαλς των χαμένων ονείρων»
Η φωνή πίσω από το τραγούδι που έγινε viral στα social media μιλά για όλα!
«ΠΑΝΗΓΥΡΙσματα» με τη Γωγώ Τσαμπά στην Κύπρο
Είστε έτοιμοι για μια διαφορετική εμπειρία διασκέδασης;
Καλοκαίρι με τον Γιάννη Κότσιρα στην Κύπρο
Ο εμβληματικός καλλιτέχνης γιορτάζει φέτος 30 χρόνια στη δισκογραφία και μας προσκαλεί να το γιορτάσουμε σε δύο ξεχωριστές συναυλίες τον Ιούλιο
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ξεκινά τη φετινή του καλοκαιρινή περιοδεία από την Κύπρο - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Όλες οι λεπτομέρειες
O Kadebostany φέρνει το The Outsider Tour στο Warehouse στην Λεμεσό
Η περιοδεία γιορτάζει το νέο άλμπουμ The Outsider, μια βαθιά προσωπική δουλειά