Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2025
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Μία κυριακάτικη βόλτα μας βρήκε στο γραφικό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας, στην περιοχή Πιτσιλιάς. Ο ανοιξιάτικος καιρός και οι καλές θερμοκρασίας ήταν οι καλύτεροί μας συνεπιβάτες για αυτή την κυριακάτικη εξόρμηση για καφέ στο χωριό.
Μάθαμε πως πρόσφατα στο όμορφο Παλαιχώρι λειτούργησε ένα μικρός, όμορφος χώρος που ανοίγει τα σαββατοκύριακα και φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά αλλά και κάποιες αλμυρές επιλογές για να συνοδεύσεις τον καφέ σου.

Ο λόγος για το "Μπαλκόνι" που θα το βρεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Στέφανος και η Ελίζα αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό τον χώρο ως γλυκοπωλείο και καφέ για να προσφέρουν μία ανάσα στους επισκέπτες και όχι μόνο του χωριού. Να σημειώσουμε ότι ο Στέφανος Φαττάς, σύζυγος της Ελίζας διατηρεί και την μικρή επιχείρηση των εξαιρετικών Theopisti Nut Butters που παράγει εξαιρετικής ποιότητα δυστικοβούτυρο τόσο με φυστίκι όσο και με αμύγδαλο, χαλεπιανό κι άλλους ξηρούς καρπούς.

Μόλις μπεις στο Μπαλκόνι θα βιώσεις την ζεστή φιλοξενία, το χαμόγελο των ιδιοκτητών που θα σε υποδεχθούν σε ένα μικρό χώρο με λίγα τραπεζάκια, σαν ένα μικρό μπιστρό ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το μπαλκόνι με θέα το χωριό που είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου.

Διαβάζοντας το μικρό μενού είδαμε ότι προσφέρει επιλογές χωρίς ζάχαrη, vegan, κάποιες επιλογές για πρωινό όπως η πίτα του βοσκού και μια σειρά από μπάρες και θεικά γλυκά. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε την πίτα του βοσκού με χόρτα εποχήςμ 100% κατσικίσιο τυρί, χαλλούμι ΠΟΠ, μανιτάρια και ένα εξαιρετικό και πεντανόστιμο chatney ντομάτας που μας εντυπωσίασε. Μαζί δοκιμάσαμε και την αναρόπιττα που σερβίρεται σε μπορ φτιαγμένη από κατσικίσιο γάλα, με σπιτική γκρανόλα, μέλι, αποξηραμένες φράουλες, χαρμάνι από το Theopisti Blend και φρούτα εποχής. Ένα πιάτο δροσερό, χορταστικό, με άρωμα Κύπρου ιδιαίτερο, απλό αλλά υπέροχο. Υπέροχες είναι και οι φρεσκότατες, homemade μπάρες του μαγαζιού ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν τα γλυκά.
Μέσα στην κουζίνα του Μπαλκονιού μάθαμε πως εργάζεται, δημιουργεί και αυτοσχεδιάζει ένα 24χρονο κορίτσι, η Ελένη Γεωργίου που κατάγεται από την περιοχή, έχει σπουδάσει ως pastry chef σε Ελβετία και έχει εργαστεί στη Γερμανία με το ταλέντο της να ξεχωρίζει.

Τα γλυκά που παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε θα μπορούσαν άνετα να έχουν μία θέση σε μεγάλα εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων ή εστιατορίων με αστέρια Michelin. Η Ελένη είναι ένα συνεσταλμένο πλάσμα με υψηλού επιπέδου γνώσεις και τεχνικές τις οποίες εφαρμόζει σε αυτό το ταπεινό γλυκοπωλείο του Παλαιχωρίου, πράγμα πολύ γλυκό έως και συγκινητικό. Η ίδια έχει την απόλυτη ευθύνη στην κουζίνα και αναλαμβάνει μάλιστα να σερβίρει και να εξηγεί τα υλικά των γλυκών της με περίσσια περηφάνια και αυτοπεποίθηση.
Η παρέας μας επέλεξε να απολαύσει το παγωτό Καραμέλα λα λα λά με γεύση αλατισμένης καραμέλας, φτιαγμένο από την Ελένη, με σπιτικά marshmallows, crumble κακάο και φυστικοβούτυρο με μαύρη σοκολάτα. Πρώτον, δεν ξαναδοκιμάσαμε τέτοια marshmallow που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνα του εμπορίου. Το παγωτό είχε εξαιρετική υψή, γεύση και αρμονία ενώ έδενα ιδανικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου. Ο δε φυστικοβούτυρος με την μαύρη σοκολάτα ήταν απλά αποθέωση!

Το δεύτερο γλυκό ήταν το τιραμισού που σερβίρεται σε βαζάκι. Το ωραιότερο τιραμισού το δοκίμασα πριν από μερικά χρόνια στη Βερόνα της Ιταλίας που καμία σχέση δεν είχε με αυτά που τρώμε στην Κύπρο. Το τιραμισού της Ελένης ήταν ακόμα πιο νόστιμο κι από εκείνο της Βερόνας. Ένα τιραμισού πιστάτσιο, με τυρί μασκαρπόνε, πιστάτσιο blend, εσπρέσο και κονιάκ.
Το τρίτο μας γλυκό ήταν ένα εντυπωσιακό ροζ γκρέιπφρουτ με λευκή σοκολάτα, μπισκότο βουτύρου, αφρό μάτσα και σπιτικό κυδωνόπαστο σερβιρισμένο σε φλούδα γκρέιπφρουτ. Εντυπωσιακό στο μάτι και στην γεύση. Ένα γλυκό με τεχνικές, πολλά υλικά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Γλυκά φτιαγμένα με αγάπη, δημιουργικότητα, ισορρόπια που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις!
>> (96661020) Ελευθερίας 5Α, Παλαιχώρι, επ. Λευκωσία. Σ-Κ 09.00-17.00.
Σχετικά
«Το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση, είναι μνήμη»: Ο άνθρωπος πίσω από το Εύ Κουζήν μιλά για τη ζωή, την επιτυχία και τη Λάρνακα
Ο άνθρωπος πίσω από ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης μοιράζεται τις μνήμες, τις αξίες και τη φιλοσοφία που καθόρισαν την πορεία του
Οι 15 δυνατές νέες αφίξεις του φετινού καλοκαιριού
Νέα εστιατόρια, νέα beach bar, νέα πρότζεκτ: όλα τα καινούργια της σεζόν που διανύουμε
Αυτό το καλοκαίρι, τα Starbucks σε προσκαλούν να ανακαλύψεις τα νέα Summer Beverages
Αυτό το καλοκαίρι, οι πρωταγωνιστές είναι τρεις μοναδικές σειρές ροφημάτων
5 πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις στο νέο hot spot της πόλης
Τα 5 πιάτα που κλέβουν την παράσταση στο νέο Amor Beach Restaurant
Ένα νέο all-day destination έρχεται στη Λεμεσό και φιλοδοξεί να γίνει το νέο talk of the town
Ένας νέος χώρος που συνδυάζει γαστρονομία, καφέ, cocktails, μουσική και διασκέδαση σε έναν μοναδικό χώρο δίπλα στη θάλασσα
Καλοκαιρινές βραδιές στο Minthis: Εκεί όπου η μουσική, οι γεύσεις και η ατμόσφαιρα συναντιούνται
Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, το Minthis προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τον δικό του ρυθμό του καλοκαιριού
Φαγητό δίπλα στο κύμα: Τα εστιατόρια με την πιο μαγευτική θέα σε Αγία Νάπα και Πρωταρά
Από τον Πρωταρά μέχρι την Αγία Νάπα, ανακαλύπτουμε εστιατόρια όπου η γαστρονομία συναντά το απέραντο γαλάζιο, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα στη θάλασσα.
Το Elia Backyard αποκάλυψε το νέο του μενού σε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις
Μια αυλή, ένα νέο μενού και μια βραδιά που τα είχε όλα
Sumosan Cyprus: Δοκιμάσαμε την πιο κοσμοπολίτικη γευστική άφιξη της χρονιάς στη Λευκωσία
Εκλεπτυσμένη ιαπωνική κουζίνα, εντυπωσιακό design, signature cocktails και μια εμπειρία διεθνών προδιαγραφών στο νέο The Landmark Nicosia
Zambartas Winery x Dionysus Mansion: Ένα βράδυ με εξαιρετικές γεύσεις και εκλεκτά κρασιά
Μια βραδιά αφιερωμένη στους αφρώδεις οίνους και τα κρασιά ΠΟΠ Κρασοχωρίων στο Dionysus Mansion
Ανακαλύψαμε έναν μικρό επίγειο παράδεισο μέσα σε ένα περιβόλι με ροδιές!
Ιδανικό για όσους αναζητούν στιγμές χαλάρωσης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας
Raw & Bone: Ένα μοναδικό Open Fire Steak Experience έρχεται στο AMANO στις 25 Ιουνίου
Με live OFYR cooking, premium steak cuts να ψήνονται στη φωτιά και signature cocktails να συνοδεύουν τη βραδιά