Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2025
Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει στις 22 Απριλίου, από την Λευκωσία και συγκεκριμένα από το κέντρο χειροτεχνίας. Μαζί με τον έμπειρο αρχηγό-συνοδό του γραφείου μας θα ξεκινήσουμε την περιπέτεια μας στο μονοπάτι ''Τα λούματα των Αετών'' στο σημείο σύνδεσης του κύριου δρόμου του Κάτω Αμίαντου - Κατασκήνωσης ΣΕΚ. Το μονοπάτι που θα διασχίσουμε έχει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού, μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει πίσω στο χωριό κάτω Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα των Αετών. Στο τέλος της πεζοπορίας μας θα επιβιβαστόυμε στο λεωφορείο και θα πάμε για ξεκούραση και φαγητό στην Κακοπετριά και εκεί θα τσουγκρίσουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Στη συνέχεια θα πεζοπορήσουμε στο μονοπάτι της φύσης Βατερή στην Κακοπετριά για το κλείσιμο της εκδρομής μας πριν επιστρέψουμε στη Λευκωσία.
Σημεία ενδιαφέροντος:
Λίγα λόγια για το χωριό Αμίαντος
Ο Αμίαντος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού και βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή Τρόοδος . Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό χωμένο στο πράσινο, το οποίο διασχίζεται από τον ποταμό Κούρρη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αμίαντος οφείλει την ονομασία του στην εξόρυξη αμιάντου που πραγματοποιούνταν στα μεταλλεία του χωριού.
"Λούματα των Αετών''
αποτελούν στην αρχή της διαδρομής η ωραία θέα προς την περιοχή της Κυπερούντας και προς το Μεταλλείο του Αμιάντου, ενώ στο μέσο περίπου της διαδρομής συναντάται το αναστηλωμένο κρησφύγετο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59. Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού αποτελούσε στο παρελθόν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι εργάτες του μεταλλείου του Αμιάντου προς τα γύρω χωριά.
Χλωρίδα: Τερέβινθο (Pistaciaterebinthus), στύραξ ο φαρμακευτικός (Styraxofficinalis), αγριοκουμαριά (Arbutusadrachnae), δάφνη (Laurusnobilis), μυρτιά (Myrtuscommunis), λουτσιά (Berberiscretica), πικροδάφνη (Neriumoleander), βαγιόκλημα (Loniceraetrusca), αρκουδόβατος (Smilaxaspera), φασκομηλιά (Salviafruticosa), λατζιά (Quercusalnifolia).
Πανίδα:
ΘΗΛΑΣΤΙΚA: Αλεπού, Λαγός, Σκαντζόχοιρος
ΠΟΥΛΙA: Σπιζαετός, Κίσσα, Φάσσα, Πέρδικα, Τρυποράσιης (Ενδημικό), Σκαλιφούρτα (Ενδημικό)
ΕΡΠΕΤA: Φίνα, Κυπριακό Φίδι (Ενδημικό), Κουρκουτάς
Λίγα λόγια για το μονοπάτι της φύσης Βατερής:
Bρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού Κλαριου, 100 περίπου μέτρα από την είσοδο της παλαιάς Κακοπετριας, από το σημείο της πέτρας του Ανδρογύνου. Μέσα σε πυκνό δάσος από πλατάνια, σκλήδρους και δρύες. Ξύλινες γέφυρες διαπερνούν τον ποταμό και οδηγούν σε άλλα μονοπάτια αλλά και σε διάφορα σημεία εντός του παλαιού χωριού της Κακοπετριας. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται μια παλιά βρύση, η Βρύση της Βατερης όπου πήρε και το όνομα του το μονοπάτι.
Χαρακτηριστικά πεζοπορίας/ διαδρομής στα λούματα των αετών:
Μήκος: 4 km
Χρόνος: 1,5 - 2 ώρες
Υψόμετρο Αφετηρίας: 1,106 μ.
Υψόμετρο ψηλότερου σημείου: 1,106 μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 1,012 μ.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Χαρακτηριστικά πεζοπορίας/ διαδρομής μονοπάτι της φύσης Βατερής:
Μήκος: 1 km
Βαθμός δυσκολίας: 1
Κόστος συμμετοχής (ανά άτομο):
Πακέτο 1: 23 ευρώ (μετακίνηση, πεζοπορία, οργάνωση)
Πακέτο 2: 40 ευρώ (μετακίνηση, πεζοπορία, οργάνωση, φαγητό- μπουφέ στον Χρυσανθή στην Κακοπετριά)
Περισσότερα ΕΔΩ
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
The Corridor: Η νέα δουλειά του Φώτη Νικολάου στη Λευκωσία
Λίγο πριν την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών