Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Συναντήσαμε τη σκηνοθέτρια του "Committed" Στελάνα Κληρής

Το παραμύθι δεν έχει πάντα ευτυχισμένο τέλος...

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2014

Το "Committed" είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της σκηνοθέτριας Στελάνας Κληρής. Πρόκειται για ένα χαμηλού προϋπολογισμού road movie, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην κυπριακή ύπαιθρο, το οποίο μιλά για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και το φόβο της δέσμευσης. Σε μια εποχή δύσκολη για τον έρωτα, πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι το "για πάντα"; Η ανεξάρτητη κυπριακή ταινία που παίζεται ήδη στους κινηματογράφους, με πρωταγωνιστές τον Ορέστη Σοφοκλέους και την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Μελία Κράιλινγκ, προβλήθηκε πρόσφατα στο San Francisco Greek Film Festival, "ταξίδεψε" και στο Marché du Film (Αγορά των Φιλμ) στο φεστιβάλ των Καννών, αλλά και στο Los Angeles Greek Film Festival.

 

Περιμένες αυτή τη θετική ανταπόκριση από το εξωτερικό;
Το ήλπιζα. Η αλήθεια είναι ότι το ‘Commited’ δεν είναι ένα καθαρά φεστιβαλικό φιλμ, έχει και τον εμπορικό του χαρακτήρα. Φαίνεται όμως ότι οι Έλληνες της διασποράς αγκάλιασαν και αγάπησαν την προσπάθειά μας. Τo ‘Committed’ είναι μια ταινία που δημιουργήθηκε για τον κόσμο.

 


Αυτή είναι η πρώτη σου ταινία μεγάλου μήκους και ξέρω ότι δυσκολεύτηκες πολύ μέχρι το όλο project να γίνει πραγματικότητα. Σκέφτηκες κάποια στιγμή να παραδώσεις τα όπλα;
Ούτε στιγμή. Απλά λόγω κρίσης αναγκάστηκα να κάνω μια πιο low budget ταινία απ’ ό,τι είχα στο μυαλό μου αρχικά, γιατί ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βρω τα λεφτά που χρειαζόμουν. Όντως δεν περίμενα να γίνει τόσο γρήγορα πραγματικότητα η ταινία, αφού τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και ήταν σαν θαύμα το γεγονός ότι βρήκαμε έναν υπέροχο επενδυτή, ο οποίος δεν επέβαλε καθόλου την άποψή του σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

 


Είναι αλήθεια ότι τα γυρίσματα κράτησαν μόλις 17 ημέρες;
Ναι, είναι αλήθεια! Είχαμε δώδεκα άτομα συνεργείο και όλα τα γυρίσματα έγιναν τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο σε εξωτερικούς χώρους! Πήγαμε σε περίπου 25 διαφορετικές τοποθεσίες. Γυρίσαμε σχεδόν όλη την Κύπρο!

 


Δεν είναι δύσκολο να κινηματογραφείς κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της Κύπρου;
Σκέψου ότι το αρχικό πλάνο ήταν τα γυρίσματα να γίνουν τον Ιούλιο! Ευτυχώς που δεν έγιναν γιατί είμαι σίγουρη ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Ήταν πολύ δύσκολο, κυρίως για τους ηθοποιούς, γιατί η Μελία (Κράιλινγκ) φορούσε συνεχώς ένα τεράστιο νυφικό και ο Ορέστης (Σοφοκλέους) ένα μαύρο κοστούμι. Για να καταλάβεις είχαμε πάγο παντού μέσα στο αυτοκίνητο για να δροσίζονται!

 


Τι είναι αυτό που θέλεις να πεις μέσα από το "Commited";
Οι ερωτικές μας σχέσεις είναι αυτές που απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι το κύριο θέμα συζήτησης όταν συναντιόμαστε με τους φίλους μας. Ήθελα να δείξω δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι είναι έρωτας. Μια πιο ρομαντική και μια πιο κυνική.

 


Γιατί επέλεξες η ταινία να είναι στα αγγλικά;
Επειδή έχω ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου στη Νότια Αφρική, η πρώτη μου γλώσσα είναι τα αγγλικά. Έτσι ένιωθα πιο άνετα να γράψω το σενάριο στα αγγλικά. Επίσης, αυτό είναι κάτι που βοηθά την ταινία να ταξιδέψει πολύ πιο εύκολα στο εξωτερικό και να βρει αγοραστές.

 


Με ποια κριτήρια έκανες την επιλογή των ηθοποιών;
Για το ρόλο της πρωταγωνίστριας έκανα οντισιόν στην Κύπρο και στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα είχα μιλήσει και με κάποιους ηθοποιούς από την Ελλάδα. Τη Μελία Κράιλινγκ την ανακάλυψα τυχαία, μέσω Facebook. Αρχίσαμε να μιλούμε και έτυχε να βρίσκεται στο Λονδίνο το ίδιο σαββατοκύριακο που είχα πάει κι εγώ. Πήγαμε πρώτα για έναν καφέ. Μετά της έστειλα το σενάριο και αργότερα την κάλεσα για οντισιόν, αν και σχεδόν από την αρχή της γνωριμίας μας είχα καταλάβει ότι αυτή θα ήταν η ‘νύφη’ της ταινίας μου. Η Μελία είναι μια καταπληκτική ηθοποιός, έχει αυτό το "κάτι", δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

 


Να πούμε ότι φέτος συμμετέχει και στο "Guardians of the Galaxy" της Marvel...
Η Μελία έχει παίξει δίπλα στον Jeremy Irons στο "The Borgias", έχει υποδυθεί το ρόλο της Bathsheba στη σειρά "The Bible" του History Channel και μετά το τέλος του "Commited" ξεκίνησε τα γυρίσματα του "Guardians of the Galaxy", όπου πρωταγωνιστούν ονόματα όπως Chris Pratt, Vin Diesel και Bradley Cooper!

 


Και ο Ορέστης Σοφοκλέους;
Ο ανδρικός ρόλος προοριζόταν αρχικά για κάποιον άλλο ηθοποιό, αλλά τελικά (λόγω άλλων υποχρεώσεών του), το ρόλο πήρε ο Ορέστης. Κάθε εμπόδιο για καλό που λέμε! Ήταν αυτό που έψαχνα ακριβώς! Ήταν υπέροχος. Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών έδεσε τέλεια στα γυρίσματα.

 


Τι σου έμαθε η ταινία σου;
Πάρα πολλά πράγματα! Πρέπει πρώτα απ’ όλα να είσαι απόλυτα οργανωμένος, ώστε να είσαι προετοιμασμένος για την οποιαδήποτε αναποδιά μπορεί να προκύψει στην πορεία. Επίσης, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των ηθοποιών σου. Είναι η καρδιά και η ψυχή της ταινίας. Ακόμα, καλό είναι να φροντίσεις να έχεις την πολυτέλεια του χρόνου στα γυρίσματα, που αυτό είναι κάτι που σχετίζεται φυσικά και με το budget σου. Κάποιες φορές χρειάζεσαι περισσότερες μέρες για να βγάλεις κάποιες σκηνές, αλλά λόγω χαμηλού προϋπολογισμού πρέπει υποχρεωτικά να τελειώσεις μέσα σε μερικές ώρες. Γι’ αυτό είμαι περήφανη που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να βγάλουμε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.

 


Γιατί φοβόμαστε τη δέσμευση;
Ίσως είναι ο φόβος του ‘για πάντα’. Του να μη γνωρίζεις πώς θα νιώθεις για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου σε ένα ή σε δέκα χρόνια από σήμερα. Η δέσμευση είναι ένας καθημερινός αγώνας. Δεν τελειώνει ποτέ. Σου στερεί την ελευθερία σου, αλλά και η ελευθερία από την άλλη έχει και αυτή τις επιπτώσεις της, όπως είναι η μοναξιά. Άρα καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο... Ούτε εγώ ξέρω την απάντηση, ίσως γι’ αυτό να γύρισα τη συγκεκριμένη ταινία.

 


Εσύ είσαι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά στις προσωπικές σου σχέσεις;
Νομίζω βρίσκομαι κάπου στη μέση. Είμαι γενικότερα πολύ αισιόδοξη, αλλά παράλληλα είμαι και ένα πολύ πρακτικό μυαλό, έτσι συχνά παλεύω με τις δύο μου αυτές πλευρές. Θέλω να πιστεύω στο "για πάντα", αλλά βλέποντας γύρω μου τις καθημερινές δυσκολίες με τις ανθρώπινες σχέσεις, ξέρω ότι το παραμύθι δεν έχει πάντα ευτυχισμένο τέλος.

 

Photo credit: Φωτογραφία Μιχάλης Κυπριανού, Styling Μαριάννα Χατζημηνά

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close