Wine Guide , Εστιατόρια

10 οινοποιεία της Κύπρου και τα εκλεκτής ποιότητας κρασιά τους!

Με αφορμή και τα Χριστουγένναπου πάντα φέρνουν το καλό κρασί στο τραπέζι μας, συγκεντρώσαμε 10οινοποιεία της Κύπρου, την ιστορία τους, τις δραστηριότητές τους, τις ετικέτες τους, και προτάσεις για τα κρασιά των γιορτών

Δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο οινοτουρισμός θεωρείται πλέον μια από τις πιο επιτυχημένες και ανερχόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως. Στόχος και όραμα όλων των οινοποιών είναι η δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου τουρισμού που θα επισκεφτεί τη χώρα και θα γνωρίσει την κουλτούρα του τόπου, θα μάθει για την ιστορία και φυσικά θα γευτεί το καλό τοπικό κρασί της κάθε περιοχής. Βέβαια, ο οινοτουρισμός δεν περιορίζεται μόνο στους ξένους επισκέπτες αλλά αφορά και το ντόπιο κοινό, μίας και αποτελεί μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παρακλάδι του αγροτουρισμού αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις. Εστιάζει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία είναι η παραγωγή κρασιού. Πρόκειται δηλαδή για ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού το οποίο το απολαμβάνουν οι επισκέπτες συνδυάζοντας το παράλληλα με τις εξορμήσεις  τους. 

Σύμφωνα με τον Κλάδο Αμπελουργίας / Οινολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 110 οινοποιεία (αδειοδοτημένα δηλαδή να παράγουν κρασί). Τα περισσότερα κυρίως βρίσκονται σε χωριά των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Σχεδόν όλα δέχονται επισκέψεις είτε οργανωμένα από ομάδες τουριστών είτε από ντόπιους επισκέπτες. 

Σε αυτές τις επισκέψεις ο φιλοξενούμενος έχει την ευκαιρία να δει και να μάθει από κοντά τα πρώτα στάδια παραγωγής του κρασιού, δηλαδή από τη συγκομιδή στο αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση στο οινοποιείο και φυσικά το σερβίρισμα στο ποτήρι του που έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το κρασί μαζί με τον παραγωγό και να κάνει τη σωστή γευσιγνωσία! 

Εμείς συγκεντρώσαμε 10 από τα κορυφαία οινοποιεία του νησιού και σε προσκαλούμε να τα γνωρίσεις, να ταξιδέψεις μαζί μας στην ιστορία τους και να δοκιμάσεις τα κρασιά τους! 

Argyrides Winery
Tο Οινοποιείο Αργυρίδη είναι ένα οικογενειακό παραδοσιακό κτήμα που βρίσκεται στο γραφικό χωριό Βάσα Κοιλανίου στην επαρχία Λεμεσού. Το πανέμορφο μπουτίκ οινοποιείο σήμερα με την πέμπτη γενιά της οικογένειας Αργυρίδη παράγει και οινοποιεί 7 διαφορετικές ετικέτες κρασιού από τους ιδιόκτητους αμπελώνες πολλών χρόνων που διαθέτει εκεί στην περιοχή.

Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων και παράγει 40.000 φιάλες ετησίως. Το οινοποιείο φημίζεται για την ποιότητα των κρασιών του αφού η παραγωγή γενικά είναι μικρή αλλά πιο ελεγχόμενη, έτσι το αμπέλι αλλά και η παραγωγός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδίδουν ένα ποιοτικό σταθερό αποτέλεσμα κάθε χρόνο.  

Terroir: Η θερμοκρασία στο οινοποιείο το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου ενώ τη χειμερινή περίοδο στους 2 βαθμούς. Ο χειμώνας στη Βάσα είναι αρκετά κρύος με τα αμπέλια να επηρεάζονται από τους βόρειους ανέμους του Τροόδους αλλά και τους δυτικούς ανέμους της Πάφου. Κυρίως τα εδάφη που συναντάμε στην περιοχή είναι ασβεστώδη.

Ένα πολύ καλό στοιχείο που συναντάμε στο οινοποιείο Αργυρίδη είναι ότι όλοι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους αλλά και πολύ κοντά στο οινοποιείο και αυτό βοηθά στην πιο σωστή μεταφορά του σταφυλιού κατά τη διάρκεια του τρύγου στο οινοποιείο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το κυπριακό Μαραθεύτικο το οποίο βρίσκεται στα 1050 μέτρα, το ξεχωριστό Mourvedre, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay και το εντυπωσιακό γαλλικό Viognier το οποίο είναι φυτεμένο στα 950 μέτρα. Όλα τα αμπέλια βρίσκονται στην περιοχή της Λαόνας των κρασοχοριών Λεμεσού.

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ: Chardonnay, Viognier, Chardonnay Limited Edition και Viognier Limited Edition.
ΕΡΥΘΡΑ: Μαραθεύτικο, Mourvedre και Merlot Cabernet.  

Οι πρωταγωνιστές:
Οι κυρίες Ρεβέκκα, Ανδριάνα και Ειρήνη Αργυρίδου είναι τα τρία μέλη της οικογένειας, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι της πέμπτης γενιάς του οινοποιείου. Συνοδοιπόροι είναι και τα πολύ σημαντικά στελέχη της ομάδας τους, ο Σέργιος και η Χριστίνα Παδουράδου. Εξωτερικοί προσωπικοί σύμβουλοι του οινοποιείου είναι ο Σοφοκλής Βλασίδης ο οποίος είναι και ο προσωπικός οινολόγος του οινοποιείου, αλλά και ο οινολόγος Κυριάκος Κυνηγόπουλος. Στην αμπελουργία προσωπικός σύμβουλος είναι ο Στέφανος Κουντουράς.  

Αποστολή και όραμα:
Σύμφωνα με την οινοποιό κ. Ρεβέκκα μπορεί στο οινοποιείο να γίνονται σταδιακές δοκιμές νέων πειραματικών κρασιών, αλλά προσπαθούν να κρατήσουν την ταυτότητα του χώρου ως έχει. Υποστηρίζει ότι είναι ένα boutique οινοποιείο που μόλις πριν από λίγα χρόνια ολοκληρώθηκε ο χώρος των 200 ετών και αυτό που επιδιώκουν είναι να απολαμβάνουν και να μοιράζονται τον συγκεκριμένο χώρο με την οικογένεια Αργυρίδη όσο και με τους οινόφιλους του οινοποιείου. Κύριος στόχος είναι να παραμείνει ένα μικρό boutique οινοποιείο, στο οποίο να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες των δικών αμπελώνων, παράγοντας μια μικρή συλλογή ετικετών που να δημιουργεί ωραίες εμπειρίες και ιστορίες γύρω από τους ανθρώπους.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το οινοποιείο έχει γυρίσει μια νέα σελίδα σε ό,τι αφορά στην εξωτερική εικόνα των κρασιών του. Γνώρισε την καινούργια εταιρική αυτή εικόνα σε όλες τις ετικέτες του οινοποιείου που μόλις κυκλοφόρησαν, έχοντας ως σλόγκαν το ''The New Generation!''.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα θα σου πρότεινα το πολύ γευστικό και γεμάτο Chardonnay Limited Edition 2018 αφού είναι ένα λευκό κρασί με πολύ δυναμική. Chardonnay το οποίο ωριμάζει για 7 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια από τους καλύτερους αμπελώνες του οινοποιείου και εννοείται είναι κρασί που χρειάζεται καλό φαγητό για να το υποστηρίξει. Επίσης θα πρότεινα το ερυθρό Merlot Cabernet του 2017 αφού με τα αρώματα κυρίως των μαύρων φρούτων, της κανέλας μαζί τη βελούδινη υφή λόγω του merlot και τις μαλακές τανίνες του cabernet θα ταίριαζε άψογα με μια ζωική πρωτεΐνη καλομαγειρεμένη στο πιάτο σου.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://www.argyrideswinery.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο pargyrides@cytanet.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 25 945999.
Διεύθυνση: Βάσα Κοιλανίου, 4771 Λεμεσός. 
 

Οινοποιείο Βλασίδη
Το Οινοποιείο Βλασίδη το συναντάμε στο όμορφο χωριό Κοιλάνι στα κρασοχώρια Λεμεσού. Η παράδοση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει από πολύ παλιά, από τότε που ο Κοιλανιώτη παππούς έφτιαχνε κρασί και ζιβανία από τα αμπέλια του. Ο πατέρας Θεοφάνης Βλασίδης, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στο κρασί, εργαζόμενος σε μεγάλες οινοβιομηχανίες. Από το 1998, η τρίτη γενιά της οικογένειας, με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βλασίδη, ξεκίνησε και επίσημα την παραγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά κρασιών με την επωνυμία Βλασίδη.

Αποφοιτώντας το 1998 από το Τμήμα Οινολογίας του πανεπιστημίου UC Davis στην Καλιφόρνια, ο Σοφοκλής Βλασίδης είχε σαν όραμα τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οινοποιείου στο χωριό του Κοιλάνι. Ένα όραμα που πήρε σάρκα και οστά το 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το κτίσιμο του σύγχρονου και μοντέρνου Οινοποιείου Βλασίδη στην περιοχή Κολώνη, λίγο έξω από το χωριό.

Το οινοποιείο-κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό- ξεχωρίζει χάρει στον πρωτοποριακό και πρωτότυπο σχεδιασμό του κτηρίου του, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Κύπρο στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική –Mies van der Rohe Award 2015.

Το Οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της Κολώνης, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 80 στρεμμάτων και παράγει περίπου 150.000 φιάλες τον χρόνο, ενώ στην κάβα υπάρχουν 230 βαρέλια των 300 λίτρων, γαλλικής δρυός. Ο τρόπος που είναι κτισμένο το οινοποιείο με τον μεγαλύτερο όγκο θαμμένο στο έδαφος και τους χώρους φύλαξης κυριολεκτικά κάτω από το έδαφος, επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής και ιδανικής θερμοκρασίας για τη συντήρηση και εξέλιξη των κρασιών.

Terroir: Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων ενώ οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, που βρίσκονται στη γύρω περιοχή του χωριού, ξεκινούν από τα 700 μέχρι και τα 1100 μέτρα από τη θάλασσα. Η περιοχή έχει την ευλογία να προσφέρει ένα ισορροπημένο κλίμα, κατάλληλο για το αμπέλι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει μεγάλη έκθεση σε ηλιοφάνεια και οι χειμώνες είναι ήπιοι, καθώς σπάνια επικρατούν ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες και παγετοί. Γεγονός που συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη σωστή ωρίμαση των σταφυλιών και στην ανάπτυξη των αρωματικών χαρακτηριστικών τους. Επίσης οι βροχοπτώσεις δεν είναι έντονες και συχνές, έτσι ο οινοποιός μπορεί να ορίζει την άρδευση των αμπελώνων, όταν και εφόσον είναι αναγκαία. Τα εδάφη που συναντάμε είναι φτωχά και κυρίως αμμοαργιλώδη, πάνω σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Αμπελώνες: Αξίζει να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο έχει στην ιδιοκτησία του αμπελώνες ηλικίας μέχρι και 100 χρόνων με κυπριακές ποικιλίες. Γενικά συναντάμε αμπελώνες από τις ερυθρές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Γιαννούδι, Αγιωργίτικο και Μαραθεύτικο και τις λευκές: Sauvignon blanc, Chardonnay, Ξυνιστέρι,  Ασύρτικο και Πρωμάρα.

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ:
Γρίφος 2 (80% Ξυνιστέρι, 20% Sauvignon blanc), Sauvignon blanc, Alάtes (Ξυνιστέρι old vines), Eddial-Αφρώδες κρασί με την παραδοσιακή μέθοδο (50% Chardonnay, 50% Sauvignon blanc)
ΡΟΖΕ: Γρίφος 3 (70% Shiraz, 30% Grenache)
ΕΡΥΘΡΑ: Γρίφος 1 (50% Αγιωργίτικο, 50% Ματάρο), Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Óroman (90% Γιαννούδι, 10% Shiraz) και Artion- ex Opus Artis (Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon)

Οι πρωταγωνιστές:
Επικεφαλής είναι ο οινοποιός και οινολόγος Σοφοκλής Βλασίδης, ενώ το δεξί χέρι του οινοποιού είναι ο επίσης οινολόγος Παναγιώτης Μαγαλιός. Ο άνθρωπος που φροντίζει τα αμπέλια είναι ο γεωπόνος Απόστολος Γρηγορίου. Στην υποδοχή και φιλοξενία συναντούμε τη Θέμις Σωκράτους, την Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου και τον Χρήστο Κατσιμάρη. Μέλη επίσης της ομάδας είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες Στέφανος Κουνδουράς, καθηγητής Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ο σύμβουλος-οινολόγος Κυριάκος Κυνηγόπουλος.

Αποστολή και όραμα:
Σύμφωνα με τον κ. Βλασίδη κύριος στόχος του οινοποιείου είναι να αντλείται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του όλη η πρώτη ύλη που χρειάζεται για την παραγωγή των κρασιών του, ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι το οινοποιείο να
διαχειρίζεται πέραν των 25 εκταρίων αμπελώνων, τα οποία να αποδίδουν το 70% των σταφυλιών που απαιτούνται για να παραχθούν 150.000 φιάλες κρασί τον χρόνο. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά την επίσκεψή στο οινοποιείο Βλασίδη μπορεί κανείς να βρεις και να δοκιμάσεις πειραματικές ετικέτες της σειράς «Δοκιμές», οι οποίες πωλούνται αποκλειστικά και μόνο στο οινοποιείο και δεν είναι διαθέσιμες στην αγορά. Μερικές από τις ετικέτες είναι το Αγιωργίτικο, το Ξυνιστέρι με διαφορετική μέθοδο οινοποίησης και από συγκεκριμένο αμπελώνα, η Πρωμάρα και το γλυκό κρασί από υπερώριμο σταφύλι της ποικιλίας Sauvignon blanc.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για το γιορτινό τραπέζι θα πρότεινα δύο ξεχωριστά κρασιά που αποτελούν και τα δύο νέες κυκλοφορίες του Οινοποιείου Βλασίδη: Το πολύ γευστικό λευκό ΑLΆTES, το οποίο παράγεται από  παλαιούς, μη αρδευόμενους αμπελώνες της ποικιλίας Ξυνιστέρι που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Στη μύτη είναι αρκετά έντονο με αρώματα ψωμιού, ώριμων εσπεριδοειδών, βοτάνων, βρεγμένου βότσαλου και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρό, ισορροπημένο με δροσερή οξύτητα, λιπαρότητα, ορυκτότητα και μακρά
επίγευση. Και το ερυθρό ΌROMAN, το οποίο είναι  φτιαγμένο κυρίως από την ποικιλία Γιαννούδι. Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 3ης και 4ης χρήσης για 12 μήνες, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και περνά ακόμη ένα χρόνο στη φιάλη μέχρι να βγει στην αγορά. Έχει δυνατότητα παλαίωσης 8-10 χρόνια. Αρωματικά συνδυάζει το ώριμο μαύρο κεράσι και τα γλυκά μπαχαρικά με τον καπνό και τη βανίλια. Γευστικά έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, πλούσια γεύση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών και είναι  κομψό με ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

INFOΓια περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου https://vlassideswinery.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι, 4776 Λεμεσός.

 

.

Οινοποιείο Εκφράσεις
Το Οινοποιείο Εκφράσεις δραστηριοποιείται αμπελουργικά και οινοποιητικά από το 2013 στο χωριό Χανδριά στους πρόποδες του βουνού Μαδαρή και βρίσκεται σε υψόμετρο 1220 μέτρων. Καλλιεργεί αμπελώνες με μέσο υψόμετρο τα 1350 μέτρα. Αυτό το καθιστά ένα από τα οινοποιεία με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο υψόμετρο στην Κύπρο αλλά πιθανόν και στην Ευρώπη. Πίσω από τις δημιουργίες του οινοποιείου βρίσκεται ο Χρήστος Βασιλειάδης ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προσπαθεί να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του σε κάθε δημιουργία του οινοποιείου. Μια φιλοσοφία που στηρίζεται στον μινιμαλισμό, στη βιώσιμη γεωργία και στην απόλυτη έκφραση της περιοχής προέλευσης. 


Terroir: Το οινοποιείο όπως αναφέραμε ήδη βρίσκεται στα 1220 μέτρα ενώ βρίσκουμε ιδιόκτητους αμπελώνες από τα 1200-1500 μέτρα. Τα εδάφη στην περιοχή είναι φτωχά, οφιολιθικά και πετρώδη. Οι θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχετικά δροσερές και αρκετά ψυχρές με χιονοπτώσεις τον χειμώνα, αλλά συχνά με αρκετή ηλιοφάνεια την ημέρα, γεγονός που βοηθά στην πολυπλοκότητα και στα πλούσια αρώματα των κρασιών.  

Αμπελώνες: Οι αμπελώνες του κτήματος καλύπτουν συνολική έκταση 15 εκταρίων και βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές της Μαδαρής. Αμπέλια του οινοποιείου συναντώνται στις κοινότητες Κυπερούντα, Χανδριά, Λαγουδερά, Σαράντι και αποτελούνται κατά 60% από γηγενείς ποικιλίες και κατά 40% από διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. 

Διαθέσιμες ετικέτες:  
ΛΕΥΚΑ
: Madari Hills Collection Ευτοπία (Ξυνιστέρι, Ασύρτικο, Sauv.Blanc), Madari Hills Collection Εδέμ (Sauvignon Blanc), Madari Hills Collection και Μυθωδία (80% Μαύρο, 20% Grenache).
ΡΟΖΕ: Madari Hills Collection Μυθωδία (80% Μαύρο, 20% Grenache).
ΕΡΥΘΡΑ: Madari Hills Collection Ραψωδία (Ντόπιο Μαύρο), Madari Hills Collection Δέλεαρ (Pinot Noir) και Hillside Collection Όναρ (Cabernet Franc). 
ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Madari Hills Collection Όχθη (Ξυνιστέρι, Ντόπιο Μαύρο), Late Harvest Series Ηώ (Ξυνιστέρι).

Οι πρωταγωνιστές: 
Ο Χρήστος Βασιλειάδης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις δημιουργίες του οινοποιείου. Με το πάθος, τις γνώσεις και εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα που του παρέχει η περιοχή της Πιτσιλιάς προσπαθεί να φτιάχνει κρασιά με μοναδικό ύφος και διάθεση καινοτομίας.  

Αποστολή και όραμα:
Φιλοσοφία του οινοποιείου αποτελεί η δημιουργία κρασιών διακριτών με έντονα τα στοιχεία του οικοσυστήματος και με τον μέγιστο βαθμό σεβασμού στη φύση. Στόχος και όραμα είναι η δημιουργία μικρών σχετικά όγκων κρασιού που να αντιπροσωπεύουν το κάθε αμπέλι από το οποίο προέρχεται το κάθε σταφύλι. 

Είναι σημαντικό να αναφέροουμε ότι το οινοποιείο Εκφράσεις προσφέρει διάφορα πακέτα γευσιγνωσίας διαδραστικού χαρακτήρα καθώς και εκπαιδευτικά μαθήματα για την καλύτερη αντιστοιχία φαγητού-κρασιού. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για τις εορταστικές προτάσεις από το οινοποιείο Εκφράσεις, σας προτείνω το λευκό κρασί Madari Hills Collection Ευτοπία το οποίο παράγεται από τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Κρασί με καθαρά και έντονα αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και γιασεμιού ενώ στο στόμα κυριαρχούν το πράσινο μήλο και το πεπόνι. Για ερυθρό κρασί προτείνω το Madari Hills Collection Δελεάρ από τη γαλλική ποιικιλία Pinot Noir. Εδώ το Pinot Noir μας δίνει αρκέτα έντονη μύτη από αρώματα άγριων κερασιών, μαύρα και κόκκινα μούρα και στο στόμα οι απαλές τανίνες, η υψηλή οξύτητα και η μακρά επίγευση δείχνουν ότι το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση τώρα αλλά μπορεί να παραμείνει και στη φιάλη για ακόμα λίγα χρόνια, για καλύτερη απόλαυση. 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.ekfraseis.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ekfraseisvineyards.com ή τηλεφωνικώς στο 25 211604.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Εκφράσεις, Χανδριά, 4875 Λεμεσός. 

 

Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας ιδρύθηκε το 2006 από τον Άκη Ζαμπάρτα. Κατά τη διάρκεια της πολυετής του καριέρας σαν οινολόγος, ο Ακης Ζαμπάρτας έθεσε στόχο την ταυτοποίηση των γηγενών ποικιλιών σταφυλιού της Κύπρου. Το εγχείρημα αυτό έλαβε χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια τάση προς τις ‘ευγενείς’ ποικιλίες επισκίαζε τις τοπικές, με αποτέλεσμα την εκρίζωση μεγάλου ποσοστού των παλαιών αμπελώνων της χώρας μας. Έτσι έγινε το πρώτο βήμα για τη διάσωση και την ανάδειξη των κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού, και σήμερα συγκαταλέγονται στις ποικιλίες του ευρωπαϊκού αμπελώνα.

Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας βρίσκεται στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος στα Κρασοχώρια Λεμεσού, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Τροόδους. Το 2008 ο γιος του Άκη, ο Μάρκος Ζαμπάρτας με την επιστροφή του από τις σπουδές του στην οινολογία στο Adelaide University της Αυστραλίας ανέλαβε το οινοποιείο σαν κύριος οινοποιός και οινολόγος. Έκτοτε λοιπόν μέχρι και σήμερα η ομάδα Ζαμπάρτα κατάφερε να λάβει αρκετές διακρίσεις και να κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς αλλά και τοπικούς διαγωνισμούς οίνου. Το οινοποιείο παράγει 120.000 φιάλες ετησίως και εξάγει σε 4 ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Αμπελώνες: Αν και η οικογένεια Ζαμπάρτα κατάγεται από τη Λευκωσία, το Οινοποιείο Ζαμπάρτας κατέχει 11 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων που σηματοδοτούν τη μεγάλη σημασία που έδωσε από την αρχή η οικογένεια στην απόκτηση αμπελώνων. Το οινοποιείο καλλιεργεί 6 ακόμη εκτάρια ενοικιαζόμενων αμπελώνων. Όλοι οι αμπελώνες του Οινοποιείου καλλιεργούνται οργανικά σεβόμενοι το περιβάλλον και τον καταναλωτή. 

Το οινοποιείο έχει αμπελώνες διαφόρων ηλικιών με τον πιο παλιό αμπελώνα να είναι φυτεμένος το 1921, με το όνομα Μαρτζελίνα. Η Μαρτζελίνα βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων στο χωριό Άγιος Νικόλαος. Το κρασί είναι πολυποικιλιακό αφού παράγεται με όλες τις 6 ποικιλίες που είναι φυτεμένες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι το ντόπιο Μαύρο.
 

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ:
Κουκουβάγια Λευκό, Ξυνιστέρι, Semillon – Sauvignon Blanc, Πρωμάρα, Ξυνιστέρι Single Vineyard.
ΡΟΖΕ: Κουκουβάγια Ροζέ, Ζαμπάρτας Ροζέ και Rose Single Vineyard, Not Orange.
ΕΡΥΘΡΑ: Κουκουβάγια Ερυθρό, Μataro-Γιαννούδι, , Μαραθεύτικο, Shiraz – Λευκάδα, Margelina Single Vineyard.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Κουμανταρία 2011 (εμφιάλωση το Φεβρουάριο 2022).

Οι πρωταγωνιστές:
Ο οινόλογος Μάρκος Ζαμπάρτας με τη σύζυγό του Marleen είναι οι ιδιοκτήτες του οινοποιείου. Οι τρεις τμηματάρχες είναι οι Χριστόδουλος Καραολής (Γεωπόνος και υπεύθυνος των αμπελώνων), ο Χάρης Ευαγγέλου (οινολόγος και Cellar Master) και η Fiona Bakker (υπεύθυνη φιλοξενίας). Στους αμπελώνες συναντάμε τους Σταύρο Κυριάκου, Κυριάκο Κυριάκου και τον Λεωνίδα Λεωνίδου. Οινοποιός ο Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου και βοηθός φιλοξενίας η Αντριάνα Ολίβια. Σαν εξωτερικός σύμβουλος του οινοποιείου είναι η κυρία Angela Muir η οποία φέρει και τον βαρύ τίτλο της Master of Wine, διαθέτει 50 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του κρασιού και η παρουσία της διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην ομάδα Ζαμπάρτας.

Αποστολή και όραμα:
Η ομάδα του οινοποιείου Ζαμπάρτας πιστεύει ακράδαντα στην οικολογική και κοινωνική ευθύνη. Μεγάλη προσοχή δίνεται στις περιβαλλοντικές και ήπιες πρακτικές που ακολουθούνται στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση. Το οινοποιείο είναι μέλος του 1% for the Planet και χορηγός του Terra Cypria και Birdlife Cyprus. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για τις χριστουγεννιάτικές σου αγορές θα πρότεινα δύο πολύ ιδιαίτερα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου Ζαμπάρτας. Το κρασί Mataro - Γιαννούδι 2019, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο χαρμάνι που δίνει ένα κρασί με έντονο μπουκέτο αρωμάτων κυρίως κόκκινων φρούτων, γλυκά μπαχαρικά και στο στόμα βελούδινο με μαλακές τανίνες. Το δεύτερο ξεχωριστό κρασί του οινοποιείου είναι το Μαραθεύτικο 2019. Κρασί με το χαρακτηριστικό άρωμα βιολέτας και μαύρων. Στο στόμα πλούσιο με γεύσεις κόκκινων και μαύρων φρούτων, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση μπαχαρικών. Και τα δυο κρασιά θα τα έβλεπα δίπλα σ’ ένα καλοψημένο αρνάκι στη σχάρα ή στον φούρνο.
 
INFO:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, zambartaswineries.com/, επικοινωνήστε μέσω email στο visit@zambartaswineries.com, ή τηλεφωνικώς στο 25 942424.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Γρηγόρη Αυξεντίου 39, Άγιος Αμβρόσιος, 4710, Λεμεσός.

 


Οινοποιείο Κυπερούντας
Το οινοποιείο της Κυπερούντας, βρίσκεται πενήντα χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και εβδομήντα πέντε από τη Λευκωσία στην περιοχή της Πιτσιλιάς της Λεμεσού. Η λειτουργία του Οινοποιείου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα αμπελουργών της περιοχής. Στόχος της ήταν η αξιοποίηση του αμπελουργικού δυναμικού της κοινότητας, ενώ αργότερα -μέχρι και σήμερα- στην προσπάθειά τους αυτή συνέβαλε και η οικογένεια του Φώτου Φωτιάδη, συνεχίζοντας το έργο του οινοποιείου, έχοντας ως όραμα κυρίως την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνου.

Σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τις 300.000 φιάλες ετησίως ενώ στα υπόγεια κελάρια με τις σταθερές θερμοκρασίες του οινοποιείου ωριμάζουν 300 δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων.

Terroir: Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων και θεωρείται η υψηλότερη οινοποιία της Ευρώπης. Το μεσογειακό κλίμα χαρακτηρίζεται από θερμά και ξηρά καλοκαίρια, ενώ οι χειμώνες είναι συνήθως σχετικά βροχεροί και ήπιοι, φυσικά το φθινόπωρο και η άνοιξη έρχονται και ισορροπούν και συντηρούν υπέροχα και φυσικά τις ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών του οινοποιείου. Τα εδάφη που συναντάμε στην περιοχή της Κυπερούντας και της Μαδαρής είναι απότομα και φτωχά και κυρίως αμμοαργιλώδη, εξ ου και έχουμε αβίαστη ωρίμαση των σταφυλιών και χαμηλές αποδόσεις των αμπελώνων με αποτέλεσμα καλύτερα και ποιοτικότερο αποτέλεσμα στα κρασιά.

Αμπελώνες: Oι αμπελώνες του οινοποιείου ξεχωρίζουν γιατί θεωρούνται από τους υψηλότερους στην Ευρώπη αλλά και γενικά στον κόσμο όπου το υψόμετρο αγγίζει σχεδόν τα 1200 μέτρα.

Διαθέσιμες ετικέτες:  
ΛΕΥΚΑ
: Πετρίτης (Ξυνιστέρι), Άλιμος (Chardonnay), ΕΠΟΣ Λευκό (Chardonnay), Ανατολή (Ξυνιστέρι), Δύση (Ξυνιστέρι). 
ΡΟΖΕ: Κυπερούντα Ροζέ (Shiraz, Grenache), Ακτή (80% Λευκάδα, 20% Ντόπιο Μαύρο).
ΕΡΥΘΡΑ: Ανδεσίτης (Shiraz, Grenache, Cab.Sauvignon, Λευκάδα), Σκοπός (Shiraz), Ψηλά Κλήματα (Cabernet Sauvignon), ΕΠΟΣ Ερυθρό (50%Syrah & 50%Cab.Sauv), Άλμα (Μαραθεύτικο, το καινούργιο απόκτημα του οινοποιείου).
ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

Οι πρωταγωνιστές: 
Ως πρωταγωνιστή στην κύρια ομάδα του οινοποιείου συναντάμε τον Διευθυντή αλλά και επικεφαλής οινολόγο κ. Μηνά Μηνά. Δίπλα του βρίσκεται ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ένας και από τους αρχικούς ιδρυτές του οινοποιείου και υπεύθυνος των αμπελουργικών και οινοποιητικών εργασιών καθώς και υπεύθυνος για την παραλαβή σταφυλιών. Ο βοηθός οινολόγος του οινοποιείου είναι ο κ. Χρήστος Καράλλης και ο γεωπόνος του οινοποιείου ο κ. Βαρνάβας Νεοπτολέμου.

Αποστολή και όραμα:
Το όραμα και ο κύριος στόχος του οινοποιείου είναι η σωστή αξιοποίηση και ανάδειξη του terroir της Κυπερούντας. Με λίγα λόγια, στόχος σύμφωνα με τον επικεφαλής οινολόγο κ. Μηνά, είναι να χρησιμοποιούνται γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου για να αναδείξουν 100% το ύφος του terroir της περιοχής. Επίσης όπως ενημερωθήκαμε, το οινοποιείο της Κυπερούντας ετοιμάζει καινούργιους αμπελώνες 50 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις
Για τα εορταστικά σας δώρα και τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια προτείνουμε τα δύο icon κρασιά του οινοποιείου θα έλεγα, τα ΕΠΟΣ Λευκό και ΕΠΟΣ Ερυθρό φυσικά! Το ΕΠΟΣ Λευκό με την ποικιλία Chardonnay από τους ιδιόκτητους αμπελώνες ζυμώνεται και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, αποκτώντας αρωματική πολυπλοκότητα, αρώματα από εξωτικά φρούτα, ροδάκινο, λευκά λουλούδια και ξηρούς καρπούς και έχει δυνατότητα εξέλιξης στη φιάλη. Σερβίρεται δροσερό, στους 10-12ºC, δίπλα σε λευκά κρέατα, ζυμαρικά, ψάρια και μαλακά τυριά. Μπορεί να ωριμάσει στη φιάλη για 5 τουλάχιστον χρόνια. Το ερυθρό ΕΠΟΣ με τις ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, χαρίζουν ένα γεμάτο κρασί που ωριμάζει για 24 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Με μαυροκόκκινο χρώμα και πολυπλοκότητα στη μύτη εξαιτίας των δυνατών αρωμάτων ευκαλύπτου, μέντας, μαύρου πιπεριού, βανίλιας και κόκκινων φρούτων. Είναι ένα κρασί που θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη φιάλη για 8-10 ακόμη χρόνια. Ταιριάζει τέλεια με εντονα πιάτα, όπως κυνήγι, κόκκινο κρέας ή σκληρά τυριά και αλλαντικά.

ΙNFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, είτε στο www.kyperoundawinery.com είτε στο http://photiadesgroup.com/kyperounda/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο minas.mina@photiadesgroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25 532043.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Κυπερούντας, Γρίβα Διγενή 102, 4876 Κυπερούντα, Λεμεσός.

Οινοποιείο ΛΟΕΛ
Το Οινοποιείο ΛΟΕΛ βρίσκεται στην πόλη της Λεμεσού και ήταν το πρώτο στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό τη μορφή Μετοχικής Εταιρείας, έχοντας χιλιάδες μετόχους που κυρίως στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί. Το 1943 ιδρύθηκε η μετοχική εταιρεία οινοπνευματωδών ΛΟΕΛ από μια ομάδα εργαζομένων που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε μια δική τους εταιρεία και αμπελουργών που διεκδικούσαν τη σταθεροποίηση της διάθεσης των προϊόντων τους. Από το 2003 μέχρι σήμερα το Οινοποιείο ΛΟΕΛ ανήκει στο συγκρότημα Εταιρειών Ομίλου Λαϊκού. Το νέο Οινοποιείο ΛΟΕΛ βρίσκεται στον Άγιο Σύλα στη Λεμεσό και είναι ανεπτυγμένο σε ένα χώρο 12.000 τ.μ. Από αυτά 4.000 τ.μ. είναι οι χώροι παραγωγής, ωρίμανσης, φύλαξης και αποθήκευσης προϊόντων. 

Terroir: Το οινοποιείο ΛΟΕΛ είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στην Κύπρο που παράγει κρασί από σταφύλια που καλλιεργούνται σε διάφορα κρασοχώρια των περιοχών της Πάφου και της Λεμεσού. Οι αμπελώνες τους περιλαμβάνουν πάνω από 20 εκτάρια με διάφορες διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες. Μπορεί το οινοποιείο να έχει δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και 6 εκατομμύρια κιλά σταφύλι τον χρόνο αλλά από το 2019 έχει δημιουργήσει ένα ενσωματωμένο και καλά εξοπλισμένο τμήμα μικροοινοποίησης. Διαθέτει πέρα από τα μηχανήματα οινοποίησης νέας γενιάς όπως οινοποιητές, δεξαμενές ζύμωσης και φύλαξης κρασιού συνδεδεμένα όλα με κεντρικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασιών, ισοθερμικές κάβες παλαίωσης και φύλαξης προϊόντων. Για την παλαίωση των διαφόρων ερυθρών κρασιών χρησιμοποιούνται δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης.      

 

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ: Ξυνιστέρι, Palomino Blanco, Ευάμπελος γη (Chardonnay), Μορφές – Ξυνιστέρι, Ανθέα Ξηρό και Ημίγλυκο. 
ΡΟΖΕ: Μορφές - Λευκάδα, Ανθέα Ημίξηρο.
ΕΡΥΘΡΑ: Μορφές - Μαραθεύτικο, Μεσόγειος χώρα ερυθρό (Cabernet Sauvignon), Πολύφημος (Μαύρο, Λευκάδα, Shiraz, Cab. Franc, Mourvedre), Ευάμπελος Γη Μαραθεύτικο OAK, Ανθέα Ημίξηρο και Ξηρό. 
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Κουμανταρία Αγία Νεκταρία, Κουμανταρία ΑΛΑΣΙΑ (2005 και 2017).

Οι πρωταγωνιστές:
Διευθυντής του Οινοποιείου είναι ο Κυριάκος Χατζηττοφής. Διευθυντής Παραγωγής είναι ο Χαράλαμπος Πιττάκας και υπεύθυνος στο Χημείο ο Αντρέας Βαλανίδης. Όλοι μαζί επιλαμβάνονται των οινοποιήσεων από την αρχή μέχρι την τελευταία πράξη που είναι η εμφιάλωση και η «έξοδος» στην αγορά. 

Αποστολή και όραμα:
Εδώ να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο εργάζεται συστηματικά στην παλαίωση ερυθρών κρασιών που θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά όπως και το Μαραθεύτικο. Επίσης αναβαθμισμένη ποιοτικά και σε νέα εμφάνιση κυκλοφορεί και η νέα σειρά ANTHEA με εικόνες που παραπέμπουν στην κυπριακή χλωρίδα της οποίας τα αρώματα των ανθέων εμπερικλείονται στο κυπριακό κρασί. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε παραπέρα αναβάθμιση του γνωστού PALOMINO white dry, της ποικιλίας Palomino Blanco που σύντομα θα κυκλοφορήσει σε νέα μορφή.      

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις: 
Για τις γιορτινές μέρες προτείνουμε το ερυθρό «Ευάμπελος Γη» και το πολυποικιλιακό κόκκινο κρασί «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» που αποτελεί ακόμα μια νέα δημιουργία του νέου Οινοποιείου στον Άγιο Σύλα. Το σταφύλι του ''Ευάμπελος γη'' Μαραθεύτικο, προέρχεται από την περιοχή της Παναγιάς στην Πάφο και η ωρίμανσή του γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 9 μήνες και μετά άλλους έξι μήνες στη φιάλη πριν βγει στην αγορά. Πρόκειται για ερυθρό ξηρό με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, γεμάτο σώμα και πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και αρώματα μπαχαρικών. Tο πολυποικιλιακό ερυθρό ξηρό της σειράς ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ είναι φτιαγμένο από τις ποικιλίες; Μαύρο, Cabernet Franc, Λευκάδα, Shiraz και Mourvedre των ιδιόκτητων αμπελώνων στη περιοχή Λεμεσού. Είναι ένα κρασί με πορφυρό χρώμα, έντονα αρώματα κυρίως μαύρων φρούτων και με νότες μαύρου πιπεριού. Στο στόμα πλούσιο, φινετσάτο. με απαλές τανίνες και με μακρά επίγευση. 
 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.laikogroup.com/, επικοινωνήστε μέσω email στο info@laikocosmos.com, ή τηλεφωνικώς στο 22 717300.
Διεύθυνση: Γ΄ Βιομηχανική Περιοχή, Αγίου Σύλα, Ύψωνας, Λεμεσός.

Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη
Ανάμεσα στους λόφους Αφάμη και Λαόνα κοντά στην οροσειρά του Τροόδους και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Όμοδος βρίσκεται το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη. Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου από τη θάλασσα και παράγει περίπου 500.000 φιάλες ετησίως. Ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, οι κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή οινοποίηση και φύλαξη κρασιού, ο χώρος της εμφιάλωσης, τα πλήρως εξοπλισμένα και ευρύχωρα δωμάτια γευσιγνωσίας προσφέρουν όλα μία αξέχαστη εμπειρία ακόμα και στον πιο απαιτητικό οινόφιλο.   

Terroir: Στα λευκά ασβεστολιθικά πετρώδη εδάφη, οι αμφιθεατρικά φυτεμένοι αμπελώνες, απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά προς αναζήτηση της πολυπόθητης υγρασίας. Τα βραχώδη εδάφη είναι αυτά που τελικά αναδεικνύουν τις περιζήτητες νότες ορυκτών στο κρασί. Οι καρποί των ορεινών αμπελώνων διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους, αναπτύσσοντας πιο γευστική σάρκα, πλούσια δομή και έντονη οξύτητα.

Αμπελώνες: Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου μπορούμε να βρούμε γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως τα Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Μάλαγα, Πρωμάρα, Μαύρο, Γιαννούδι, Chardonnay, Grenache, Merlot και Shiraz. 
 

Διαθέσιμες ετικέτες
ΕΡΥΘΡΑ:
OÍKADE (Γιαννούδι 100%), Geróklima (Μαραθεύτικο 85% – Γιαννούδι 15%), Red Melody (Shiraz 50% – Cabernet 35% – Mavro 15%), Playiá Cuvée Spéciale (Shiraz 40% – Cabernet 45% – Merlot 15%), Κρασί Παλιγγενεσίας – Ερυθρός Ξηρός Οίνος (Shiraz 40% – Cabernet 45% – Merlot 15%)
ΛΕΥΚΑ: White Melody (Ξυνιστέρι 40% – Μάλαγα 50% – Μοσχάτο 10%), Pente Lithária (Ξυνιστέρι 100%), Premium Chardonnay (Chardonnay 100%), Premium Xinisteri (Ξυνιστέρι 100%), Playiá White Dry (Ξυνιστέρι 50% – Μάλαγα 50%), Xinisteri Malaga (Ξυνιστέρι 70% – Μαλάγα 30%), Thaleró (Ξυνιστέρι 50% – Μάλαγα 50%), Κρασί Παλιγγενεσίας - Λευκός Ξηρός Οίνος (Ξυνιστέρι 50% – Μάλαγα 50%)
ΡΟΖΕ: Rodámbelo (Shiraz 65% – Μαραθεύτικο 20% – Λευκάδα 15%), Playiá Rosé Dry (Ξυνιστέρι 60% – Μαύρο 40%)
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Κουμανταρία (Ξυνιστέρι 70% – Μαύρο 30%)
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ: Ζιβανία (Ξυνιστέρι 70% – Μαύρο 30%)

Οι πρωταγωνιστές:
Το οινοποιείο στελεχώνεται από έμπειρα και καταξιωμένα άτομα στον χώρο της οινοποίησης και της αμπελοκαλλιέργειας από Κύπρο και Ελλάδα. Επίσης, εξωτερικοί σύμβουλοι από το εξωτερικό όπως γεωπόνοι, οινολόγοι, χημικοί και sommelier προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Αποστολή και όραμα:
Το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη ιδρύθηκε από τον δικηγόρο Χριστόδουλο Γ. Βασιλειάδη με όραμα του την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα του Ομόδους αλλά και τη διάσωση και ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών. Επίσης στόχος της ομάδας του οινοποιείου είναι να «συστήσει» τους κυπριακούς οίνους στο διεθνές οινόφιλο κοινό και να αναδείξει τις άπειρες δυνατότητες του κυπριακού αμπελώνα. 

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη προκειμένου να αναδείξει την κυπριακή κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή δημιούργησε το εντυπωσιακό εστιατόριο Πλαγιά, με πιάτα υψηλής γαστρονομίας μέσα στο οινοποιείο με καταξιωμένους σεφ. Μπορεί οποιοσδήποτε να το επισκεφτεί και να δοκιμάσεις τις εξαιρετικές δημιουργίες της ομάδας της κουζίνας συνοδευμένα φυσικά με τα κρασιά του οινοποιείου. 
 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις: 
Για τα γιορτινά τραπέζια προτείνουμε τα ερυθρά κρασιά OÍKADE και Geróklima. Το πρώτο δημιουργημένο αποκλειστικά από την αδάμαστη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι.  Το OÍKADE έχει ελκυστικό σκούρο και δυνατό μπλε-μαύρο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες, γεμάτο σώμα και χαρακτηριστικά έντονα αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμέλας, μούρων και καπνού και ταιριάζει απόλυτα με μοσχαρίσιο φιλέτο και κυνήγι, καθώς και με παλαιωμένα τυριά. Επιπλέον, το Geróklima από τα αιωνόβια κλήματα της γηγενούς ποικιλίας Μαραθεύτικο. Το βαθύ πορφυρό του χρώμα συνοδεύεται από ένα μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζει κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως αγριοβύσσινο και αγριοκέρασο. Ισορροπημένο στο στόμα χαρίζει πικάντικες νότες φρεσκοτριμμένου πιπεριού και σπάνιων μπαχαρικών, γοητεύοντας κυριολεκτικά κάθε απαιτητικό ουρανίσκο συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινα κρεατικά στη σχάρα, ποικιλία αλλαντικών αλλά και κίτρινα.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου https://www.oenouyi.wine/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@oenouyi.wine ή τηλεφωνικώς στο 25 446000.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Οίνου Γη - Κτήμα Βασιλειάδη, Δημήτρη Λιπέρτη, 4760 Όμοδος, Λεμεσός. 

 

Οινοποιείο Τσιάκκας
Το οινοποιείο Τσιάκκας είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο κτισμένο σε λόφο στην περιοχή της Πιτσιλιάς κοντά στο χωριό Πελένδρι της Λεμεσού. Με τα ψηλά καταπράσινα πεύκα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων, το οινοποιείο απολαμβάνει πανοραμική και κυριολεκτικά απίστευτη θέα προς τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Το οινοποιείο είναι κτισμένο από το 1988 και θεωρείται ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Κύπρο, ενώ στα σχέδια τους σήμερα βρίσκεται η τη δημιουργία ενός νέου χώρου πολύ κοντά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το οινοποιείο θεωρείται ως ένα από τα ορεινότερα οινοποιεία στην Ευρώπη και παράγει 200.000 φιάλες κρασιού ετησίως.

To 1995 ο οινοποιός Κώστας Τσιάκκας έκανε μια μεγάλη στροφή προς το περιβάλλον, ακολουθώντας πλέον ως επί το πλείστο βιολογική καλλιέργεια στα αμπέλια, εξ ου και τα κρασιά πιστοποιήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό Lacon στην ετικέτα τους ως οργανικά / βιολογικά. Γενικά το οινοποιείο δίνει μεγάλη έμφαση στο να θέτει σε εφαρμογή καινοτόμες πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι κάδοιανακύκλωσης κ.ά. Επίσης από το 2019 τα κρασιά του οινοποιείου είναι κατάλληλα και για βίγκαν ή χορτοφάγους με τη χρήση κατάλληλων διαυγαστικών στοιχείων, όπως μπετονίτης, φύκια ή κολλοειδή μπιζέλια αντί ζωικής πρωτεΐνης ή ασπράδι αυγού.

Terroir: Όπως είχαμε αναφέρει το οινοποιείο βρίσκεται στα 1000 μέτρα αλλά με ιδιόκτητους αμπελώνες που ξεκινούν από τα 800 μέτρα και με το πιο ψηλό αμπέλι στα 1460. Το έδαφος των αμπελώνων γενικά είναι αμμώδες και ηφαιστιογενές. Το κλίμα είναι μεσογειακό με ήπια καλοκαίρια και βροχερούς χειμώνες.

Αμπελώνες: Η έκταση των ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων του οινοποιείου φθάνουν στα 25 εκτάρια. Εδώ είναι καλό να σταθούμε σε 2 σημαντικούς ιδιόκτητους αμπελώνες που συμπεριλαμβάνονται  και στους πιο ψηλούς της Ευρώπης, εκ των οποίων ο ένας στα 1300 μέτρα, το οποίο είναι ένα παλιό αμπέλι Ξυνιστέρι από όπου παράγεται το κρασί ΠΙΤΣΙΛΙΑ, και ο δεύτερος, στα 1460 μέτρα, ο πιο ψηλός αμπελώνας του οινοποιείου στην περιοχή Πετράλωνα, που είναι φυτεμένος με ποικιλία Sauvignon Blanc, από όπου παράγεται το κρασί Sauvignon Blanc Barrique. Και στα δύο αυτά αμπέλια συναντάμε αμμώδη και ηφαιστιογενή εδάφη.

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ
: Ξυνιστέρι, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Πρωμάρα, Sauvignon Blanc Barrique, ΠΙΤΣΙΛΙΑ (Ξυνιστέρι), Skin Contact (Ξυνιστέρι orange), ΕΞΕΛΙΞΗΣ (Πρωμάρα, Ξυνιστέρι, Sauv.Blanc, Chardonnay) και Σπούρτικο
ΡΟΖΕ: Ρόδινος
ΕΡΥΘΡΑ: Πορφυρός, Merlot, Cabernet Sauvignon, Βαμβακάδα, Γιαννούδι, Merlot Κεράμης, Μουκλός (Ντόπιο Μαύρο)
ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ: Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι).
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ: Ζιβανία (παλαιωμένη 10 χρόνια σε βαρέλι κουμανταρίας).

Οι πρωταγωνιστές:
Επικεφαλής του οινοποιείου είναι οι ιδρυτές και οινοποιοί Κώστας και Μαρίνα Τσιάκκα. Οι oινολόγοι του Οινοποιείου Τσιάκκας είναι ο Κώστας Ντάνος και ο Ορέστης Τσιάκκας, έχοντας στο πλευρό τους ως βοηθό τον Πάμπο Χαραλάμπους. Ο αμπελολόγος είναι ο δεύτερος γιος της οικογένειας Έκτορας Τσιάκκας μαζί με τον Νικόλα Μασσού. Στην υποδοχή και φιλοξενία είναι η Κυριακή Ορφανού, ο Νικόλας Χριστοδουλίδης και η Μαρίνα Δημητρίου. Εξωτερικοί σύμβουλοι στην αμπελουργία είναι ο Στέφανος Κουντουράς και στην οινολογία ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος.

Αποστολή και όραμα:
Σύμφωνα με τον οινοποιό Κώστα Τσιάκκα αποστολή του οινοποιείου είναι η δημιουργία ποιοτικών οίνων που να αντιπροσωπεύουν την πραγματική έννοια της περιοχής και της κάθε ποικιλίας. Όραμα δε της ομάδας Τσιάκκα αποτελεί η προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό με την παραγωγή ποιοτικών οίνων και ταυτόχρονα η ανάδειξη και στήριξη των τοπικών ποικιλιών του τόπου. Επίσης στόχος είναι η επέκταση των υφιστάμενων αμπελώνων στις περιοχές Μουκλό, Κεραμί και Πετράλωνα με γηγενείς ποικιλίες αφού σαν terroir έδειξαν ότι δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στο οινοποιείο πραγματοποιούνται εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των χώρων γευσιγνωσίας για παροχή υπηρεσιών όπως σεμινάρια, εξειδικευμένες παρουσιάσεις, διάφορες δραστηριότητες κ.ά.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι τη νέα χρονιά 2022 στο οινοποιείο Τσιάκκας θα την υποδεχθούν με δύο νέα προϊόντα: το χαμηλό σε αλκοόλ Σπούρτικο και την μπύρα ALE με Ξυνιστέρι (σε συνεργασία με την Octobrewery).

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για εσάς που αναζητάτε εορταστικά κρασιά για τα οικογενειακά σας τραπέζια, θα πρότεινα φυσικά δύο γηγενείς ποικιλίες: Το ΠΙΤΣΙΛΙΑ 2020 το οποίο είναι ιδιαίτερο λευκό από Ξυνιστέρι, που ζυμώνει και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια κουμανδαρίας για 9 μήνες. Ένα πλούσιο λευκό, με έντονη λιπαρότητα και σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, νότες περγαμόντου και λουλουδιών. Για ερυθρό (αν και φρέσκο) θα έλεγα το αγαπημένο Γιαννούδι 2019. Κρασί με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μαύρο πιπέρι και γλυκά μπαχαρικά σε συνδυασμό με το πλούσιο σώμα του και τις βελούδινες τανίνες του, που θα ταίριαζε εξαιρετικά με το ξεχωριστό φαγητό των Χριστουγέννων.  

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.tsiakkaswinery.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο tsiakkaswinery@cytanet.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 25991080.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Tσιάκκα, Αμπελώνων 88, Πελέντρι, 4878 Λεμεσός. 

 

Οινοποιείο Χρυσορρογιά 
Το οινοποιείο Χρυσορρογιά βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και πιο συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Παναγιά. Δεσπόζει μέσα σε καταπράσινο δάσος περιτριγυρισμένο από πεύκα, κυπαρίσσια, δρύες και φυσικά τους ιδιόκτητους αμπελώνες του που βρίσκονται εκεί από το 1984.

Το οινοποιείο ανήκει στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας.


 

Terroir: Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 720-750 μέτρα περίπου. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι ήπια με δροσερές νύχτες ενώ το χειμώνα, υπάρχει αρκετό κρύο, παγετός μέχρι και χιόνι. Τα εδάφη που συναντάμε στην περιοχή είναι κυρίως ασβεστολιθικά. 

Αμπελώνες: Το οινοποιείο σήμερα καλλιεργεί 180 δεκάρια ιδιόκτητων αμπελώνων, και όλοι είναι ενταγμένοι στη βιολογική καλλιέργεια και πιστοποιημένοι από την εταιρεία LACON. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Shiraz, Λευκάδα, ντόπιο Μαύρο, Cabernet Sauvignon, Όφθαλμο και Riesling. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στα 120.000 λίτρα. Την Άνοιξη του 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει ακόμα ένα κρασί  από λιαστά σταφύλια των γηγενών ποικιλιών ντόπιο μαύρο και  ξυνιστέρι.

Διαθέσιμες ετικέτες:  
ΛΕΥΚΑ:
Άγιος Ανδρόνικος (Ξυνιστέρι).
ΡΟΖΕ: Μαράνα (Μαραθεύτικο – Shiraz).
ΕΡΥΘΡΑ: Άγιος Ηλίας (Shiraz – Μαραθεύτικο), Μαραθεύτικο (Μαραθεύτικο), Μοναστήρι (Cabernet Sauvignon).

Οι πρωταγωνιστές:
Στην κύρια ομάδα του οινοποιείου επικεφαλής είναι ο διευθυντής του οινοποιείου, πάτερ Ευθύμιος. Στη ζεστή φιλοξενία και ξενάγηση θα συναντήσεις την κυρία Ιωάννα Νεοφύτου, ενώ στο τεχνικό κομμάτι αλλά και υπεύθυνος για τους αμπελώνες είναι ο Βαλεντίνος Ηρακλέους. Υπάρχει τακτική συνεργασία με το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας  του Τμήματος Γεωργίας.

Αποστολή και όραμα:
Στόχος του οινοποιείου είναι η ανάδειξη των κυπριακών ποικιλιών, γι’ αυτό και οι νέοι αμπελώνες προγραμματίσθηκε να φυτευτούν με ποικιλίες όπως Γιαννούδι, Μοροκανέλλα και Βασίλισσα και η φιλοδοξία του οινοποιείου είναι σύντομα τα περισσότερα κρασιά να είναι βιολογικά πιστοποιημένα.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για τα γιορτινά σου δώρα και χριστουγεννιάτικα τραπέζια προτείνουμε το πολυποικιλιακό ερυθρό κρασί Άγιος Ηλίας. Κρασί με λαμπερό πορφυρό χρώμα, πολύπλοκο μπουκέτο από μαύρα φρούτα, αρώματα δαμάσκηνου, καφέ αλλά και πινελιές καραμέλας και βουτύρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα πιο υπερώριμα φρούτα. Το δεύτερο κρασί είναι και πάλι ερυθρό, θεωρείται το καινούργιο απόκτημα του οινοποιείου και αξίζει να το δοκιμάσεις. Αναφερόμαστε στο 100% Μαραθεύτικο. Κρασί με έντονη μύτη από μαυροκέρασο, μπαχαρικά, ελαφριά βοτανικότητα και στο στόμα ολοκληρώνεται τέλεια με τις μαλακές τανίνες και τη μακρά επίγευσή του.  

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://chrysorroyia-winery.business.site/ ή επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 99 547083.
Διεύθυνση: Οινοποιείον Χρυσορρογιά, Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας 8649, Πάνω Παναγιά, Πάφος.

 

Vasilikon Winery
Το οινοποιείο Βασιλικόν βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου στην περιοχή Λαόνα-Ακάμας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Κάθηκας της Πάφου. Το οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 με πρωτεργάτες τα αδέρφια Κυριακίδη, και σήμερα θεωρείται ένα από τα πρώτα οινοποιεία του νησιού. Σήμερα η παραγωγή του φτάνει περίπου στις 350.000 φιάλες κρασί από διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες.

Terroir: Το οινοποιείο είναι κτισμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο και τα εδάφη που συναντάμε είναι αργιλώδη, ασβεστώδη, πετρώδη αλλά και ηφαιστιογενή. Το μυστικό του terroir της περιοχής που δίνει στο σταφύλι τις καλύτερες συνθήκες για το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας με νύχτας. Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι 5 με 10 βαθμοί Κελσίου, ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ξεκινούν από -5 και να φτάσουν μέχρι και +30 βαθμοί Κελσίου.    

Αμπελώνες: Αμπελώνες του οινοποιείου μπορούμε να βρούμε από 600 μέχρι 700 μέτρα υψόμετρο κυρίως με τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Βασίλισσα, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα, Cabernet Sauvignon. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι η μαγεία της περιοχής είναι ο δροσερός αέρας της καταγάλανης θάλασσας του Ακάμα που περνά και δροσίζει τα αμπέλια. Έτσι, με την αυξομείωση της θερμοκρασίας που αναφέραμε πιο πάνω και τον δροσερό αέρα του Ακάμα μάς δίνουν ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα στο φρούτο του αμπελιού.  

Διαθέσιμες ετικέτες:
ΛΕΥΚΑ: Βασιλικόν Ξυνιστέρι (ΠΟΠ Λαόνα-Ακάμας), Βασιλικόν Ξυνιστέρι Sinlge Vineyard και Βασίλισσα
ΡΟΖΕ: Ειναλία (Syrah, Maratheftiko)
ΕΡΥΘΡΑ: Άγιος Ονούφριος, Λευκάδα, Μέθη (Cabernet Sauvignon), Αιών (Μαραθεύτικο)

Οι πρωταγωνιστές:
Οι σημαντικοί πρωταγωνιστές του Βασιλικού οινοποιείου είναι τρεις. Ο επικεφαλής ιδιοκτήτης και οινοποιός Γιάννης Κυριακίδης, η οινολόγος Αφροδίτη Κωνσταντή που είναι και το δεξί χέρι του κυρίου Γιάννη και φυσικά ο πολύ σημαντικό; Γεωπόνο; του οινοποιείου Γιώργος Γκένος.

Αποστολή και όραμα:
Σύμφωνα με τον οινοποιό κ. Γιάννη, αποστολή και όραμα του Βασιλικού είναι η δημιουργία ιδιόκτητων αμπελώνων με όλες τις ποικιλίες του οινοποιείου που διαθέτει. Ως κύριος στόχος επίσης είναι να βοηθήσουν σαν οινοποιείο με -οποιοδήποτε δικό τους τρόπο- ώστε η Κύπρος να τοποθετείται στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Επίσης πιστεύουν ότι πολύ σημαντικό είναι η προώθηση των γηγενών ποικιλιών.
Άξιο αναφορά είναι και το γεγονός ότι το οινοποιείο Βασιλικόν διαθέτει ένα πολύ όμορφο και εξειδικευμένο χώρο γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα ποικίλα κρασιά του οινοποιείου αλλά και τις πειραματικές ετικέτες που δεν μπορεί να βρει εύκολα στην αγορά. Επίσης, στο εστιατόριο του οινοποιείου μπορείς να απολαύσεις και το φαγητό σου, μέσα από ένα μενού αποτελούμενο από νόστιμες, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις:
Για τα φετινά γιορτινά τραπέζια προτείνουμε τα δύο κρασιά Αιών και Λευκάδα και τα δύο της χρονιάς 2017. Και τα δύο κρασιά είναι ερυθρά ξηρά που ταιριάζουν πολύ με τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων. Από τη μια έχουμε το πλούσιο σώμα του Αιών, τα αρώματα των ώριμων μαύρων φρούτων, βανίλιας από την ώριμανση στα δρύινα βαρέλια και τα γλυκά μπαχαρικά, τις μαλακές τανίνες και τη μακρά απαλή επίγευση που συνδυάζεται ιδανικά με το μαγειρευτό κόκκινο κρέας. Από την άλλη έχουμε το βαθύ ρουμπινί χρώμα από το κρασί Λευκάδα που με τα αρώματα κόκκινων αλλά και μαύρων φρούτων, την ανθικότητα αλλά και κάποιες νότες βοτανικότητας θα το έβλεπα τέλεια δίπλα σ’ ένα νόστιμο αρνάκι στη σχάρα με μπόλικη ρίγανη.   

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vasilikon.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο 26 633999.
Διεύθυνση: Kάθηκας, 8573 Πάφος.

Γράφει ο Νεόφυτος Αριστείδου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close