Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2025
«Συγκλονιστικές στιγμές» έζησαν τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας που επιχείρησαν χτες Τετάρτη στην μεγάλη λαίλαπα που έπληξε την επαρχία Πάφου, σύμφωνα με την Χαρά Λαζάρου Λειτουργό Πολιτικής Άμυνας και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Αμυνας.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, είκοσι άτομα της Πολιτικής Άμυνας επιχείρησαν μέχρι τις 22:00 το βράδυ στην επαρχία Πάφου από την Πολιτική Άμυνα, προσθέτοντας πως όταν η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο αποδεσμεύτηκαν για να μεταβούν στην αντιμετώπιση της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού.
Ερωτηθείσα τι είναι αυτό που τους στιγμάτισε η κ. Λαζάρου ανέφερε πως «υπήρχαν στιγμές που φαίνονταν ότι κινδυνεύουν πραγματικά σπίτια, άνθρωποι που πονούσαν και δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους», προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά, για λόγους ασφάλειας έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει».
«Είναι η στιγμή που πρέπει να πείσεις τον πολίτη ότι πρέπει να σε εμπιστευτεί για να ακολοθήσει τις οδηγίες των αρχών και των αρμοδίων φορέων», είπε, σημειώνοντας ότι «εκείνη είναι πραγματικά μια δύσκολη στιγμή».
Πρόσθεσε επίσης που κάτι που χαράκτηκε στο μυαλό της ήταν «ο πανικός και η απελπισία, η απόγνωση κάποιων πολιτών, που γνώριζαν ότι υπάρχουν μάντρες από κάτω με παππούδες και γιαγιάδες. Που δεν γνώριζαν εάν έχουν φύγει ή εάν είναι ακόμη εκεί». Αυτό, είπε, «είναι το δύσκολο κομμάτι που έχεις να διαχειριστείς, να σε εμπιστευτούν, να απομακρυνθούν για την δική τους ασφάλεια και παράλληλα να διερευνήσεις εάν υπάρχει άτομο που πρέπει να σωθεί ή όχι».
Η κ. Λαζάρου ανέφερε πως στην επαρχία Πάφου συμμετείχαν 7 οχήματα της Πολιτικής Άμυνας μαζί με 17 εθελοντές και 3 άτομα μόνιμο προσωπικό, προσθέτοντας πως βοήθησαν τόσο στην κατάσβεση και στις αναζωπυρώσεις όσο και στην καλύτερη διαχείριση των πολιτών που προσπαθούσαν να περάσουν από σημεία που δεν θα μπορούσαν με κίνδυνο να παγιδευτούν.
Πρόσθεσε επίσης πως όταν η κατάσταση θεωρήθηκε διαχειρίσιμη αποδεσμεύτηκαν για να μπορέσουν να συνδράμουν στην επαρχία Λεμεσού.
Η κ. Λαζάρου ανέφερε πως είναι πολύπλευρος ο ρόλος της Πολιτικής Άμυνας, σημειώνοντας ωστόσο πως προτεραιότητα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και σε περίπτωση που έχει γίνει ήδη πλέον εκκένωση και δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, περνά στην συνδρομή της κατάσβεσης των πυρκαγιών, στην προστασία των περιουσιών των πολιτών και του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου σήμερα και η «πρεμιέρα» του καλοκαιριού
Το θερινό ηλιοστάσιο μάς προσφέρει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φωτός μέρα για ολόκληρο το έτος, η οποία υπολογίζεται στις 15 ώρες
Με τη νέα εφαρμογή, θα ελέγχεις τον καιρό, τη θάλασσα και την κίνηση στις παραλίες πριν φύγεις από το σπίτι
Live εικόνα και καιρικές συνθήκες από τις παραλίες του Πρωταρά
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να είσαι εδώ, κάθε μέρα.
AMARA: 7 Χρόνια Αριστείας και Διαχρονικής Φιλοξενίας
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το AMARA καθιερώθηκε ως ένας ξεχωριστός προορισμός πολυτελούς φιλοξενίας
Η Coral Cyprus και τα πρατήρια Shell παρουσιάζουν τη νέα καμπάνια των Shell V-Power & Shell GO+ με μεγάλο έπαθλο 3 Jeep® Avenger
Η νέα καμπάνια συνδέει τα καύσιμα τελευταίας γενιάς Shell V-Power με την εφαρμογή Shell GO+ και ολοκληρώνεται με διαγωνιστικές δοκιμασίες δεξιότητας για την ανάδειξη τριών νικητών
Η Lidl Κύπρου θωρακίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τη νέα εταιρική δέσμευση «Full εγγύηση Lidl»
Η εταιρεία εισάγει πολιτική επιστροφής χρημάτων στα φρέσκα προϊόντα, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της τοπικής εφοδιαστικής της αλυσίδας
Δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels στα Best of the Best της Ευρώπης
Μία σημαντική διάκριση πέτυχαν δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, με βάση τα Travelers’ Choice Awards του Tripadvisor
Το Aphrodite Hills Resort παρουσιάζει το ανανεωμένο The Racket Club
Ένα νέο κεφάλαιο για το κορυφαίο θέρετρο της Κύπρου.
Στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία με βροχές και καταιγίδες
Πώς θα είναι ο καιρός το σαββατοκύριακο
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εγκαινιάζει το NALU Latchi by Leonardo Limited Edition-Πρώτες εικόνες
Το θέρετρο προσφέρει άμεση πρόσβαση στην παραλία, κεντρική πισίνα και πλωτό υδάτινο πάρκο στη θάλασσα
Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Έρχονται βροχές από την Παρασκευή
Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένονται από αύριο Παρασκευή.
Η Κύπρος έχει τις καθαρότερες θάλασσες για κολύμπι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρωτιά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά