Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2025
Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή, το Δημοτικό Διαμέρισμα Άχνας του Δήμου Αγίας Νάπας παρουσιάζει Κυριακή 22 Αυγούστου 2025, στην Κεντρική Πλατεία Δάσους Άχνας, η ώρα 20:00, την αντικατοχική συναυλία «Μισός Αιώνας Σιωπές» - ένα μουσικό έργο μνήμης και τιμής, που αφηγείται μέσα από τη μουσική και το λόγο την τραυματική εμπειρία του 1974.
Η συναυλία βασίζεται σε επτά αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή, οι οποίες μεταπλάστηκαν σε θεατρικούς μονολόγους και στίχους από τη Μαρία Χατζηαυξέντη, πρόσφυγας και η ίδια. Τα κείμενα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου από τον καταξιωμένο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, ο οποίος υπογράφει και τη μουσική επένδυση, αποδίδοντας με μοναδικό ύφος την ουσία των στίχων.
Την ερμηνεία των τραγουδιών αναλαμβάνει η Μαρία Θεοδότου, βασική ερμηνεύτρια και παραγωγός του έργου, πλαισιωμένη από εξαιρετικούς ερμηνευτές - Κούλης Θεοδώρου, Πέτρος Κουλουμής, Δημήτρης Μεσημέρης και Φρειδερίκη Τομπάζου. Οι θεατρικοί μονόλογοι ζωντανεύουν μέσα από τις αφηγήσεις των Μαρίας Χατζηαυξέντη και Γιώργου Ευαγόρου.
Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Χριστόφορο Ηροδότου, με ένα σκηνικό περιβάλλον που αξιοποιεί βιντεοπροβολές και θεατρικά μέσα, προσφέροντας μια δυνατή, βιωματική εμπειρία που μεταφέρει το κοινό στις σκοτεινές εκείνες ημέρες της εισβολής.
Η συναυλία, διάρκειας 2,5 ωρών, περιλαμβάνει επίσης εμβληματικά τραγούδια που γράφτηκαν για την Κύπρο του 1974, καθώς και αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων της εποχής.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
• Ανδρέας Κατσιγιάννης | Πιάνο, Σαντούρι
• Θεόδουλος Βακανάς | Βιολί, Μπουζούκι
• Ανδρέας Γιανναράς | Μπουζούκι
• Ανδρέας Καραβέλας | Πιάνο
• Νίκος Παντέχης | Ακορντεόν
• Χρίστος Χόπλαρος | Κιθάρα
• Μιχάλης Μέσσιος | Μπάσο
• Ανδρέας Θεοδώρου | Τύμπανα
Καλλιτεχνική Ομάδα:
Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Ηροδότου
Επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Θεοδότου
Επιμέλεια παραγωγής: Πάνος Πετρίδης
Ενορχήστρωση & Διεύθυνση Ορχήστρας: Μιχάλης Μέσσιος
Η συναυλία «Μισός Αιώνας Σιωπές» δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική εκδήλωση· είναι μια εκδήλωση ιστορικής συνείδησης και συλλογικής μνήμης. Μια μουσική κατάθεση ψυχής, αφιερωμένη σε όσους έζησαν, πόνεσαν και δεν ξεχνούν.

Σχετικά

Το διεθνώς καταξιωμένο φωνητικό σύνολο Trio Mediæval στην Κύπρο
Μέσα στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

30 και βάλε μουσικές βραδιές στην Κύπρο τον Οκτώβρη
Οκτώβριος γεμάτος ρυθμούς, με μουσικές συναντήσεις για κάθε γούστο και διάθεση

Ο Bad Bunny επικεφαλής στο halftime show του Super Bowl 2026
«Αυτό είναι για τον λαό μου, την κουλτούρα μου και την ιστορία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με τρία Grammy, Πορτορικανός τραγουδιστής

«Σιγή»: Συναυλία μουσικής δωματίου με το Τρίο Οστινάτο
Ένας μοναδικός συνδυασμός ήχου και εικόνας

«Μάλιστα Κύριε!»: Αφιέρωμα στον σπουδαίο Γιώργο Ζαμπέτα και τα τραγούδια του
Από το μουσικό σχήμα «9/8»

Συναυλία με τον Μάριο Μελετίου, Κύπριους καλλιτέχνες και την ορχήστρα του
Μία λαϊκή μουσική βραδιά στην Λευκωσία

Εντυπωσίασαν το κοινό τους ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη σε μια ιδιαίτερη βραδιά για το ENAVSMA Foundation
Η βραδιά φιλοξενήθηκε στον μαγευτικό χώρο της Πλατείας Ελευθερίας

15 όμορφα events για την παραμονή της 1ης Οκτωβρίου
Συναυλίες, φεστιβάλ, street parties και ξεχωριστές παραστάσεις που υπόσχονται να μας ξεσηκώσουν σε όλη την Κύπρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025 παρουσιάζει τη σπουδαία ερμηνεύτρια «Νένα Βενετσάνου στην αυλή της Κλέλιας»

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας»: Μια βραδιά με ψυχή και ρεύμα με τη Χριστίνα Μαξούρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ένα μουσικό ταξίδι-φόρος τιμής στη Σωτηρία Μπέλλου

Eurovision: Η απόφαση της EBU για τον αποκλεισμό ή όχι του Ισραήλ
Πού κατέληξε το Συμβούλιο της EBU

Μία μοναδική μουσική βραδιά με την Αναστασία Μουτσάτσου και την Ελένη Καρακάση
Με φαγητό, απεριόριστο κρασί και μπίρα