Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2025
Ο πλανήτης θερμαίνεται και πολλοί από εμάς νιώθουμε αρκετά ανίσχυροι να το σταματήσουμε. Ανεξάρτητα από το πόσα χάρτινα καλαμάκια χρησιμοποιείτε ή πόσες πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνετε, ποτέ δεν είναι αρκετά. Οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή πρέπει να έρθει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα – ολόκληρες πόλεις αφιερωμένες στη βιωσιμότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν αυτές οι πόλεις και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πράσινων Πόλεων είναι εδώ για να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές τους.
Τα βραβεία διοργανώνονται από το 2010, όταν η Στοκχόλμη έγινε η πρώτη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι σκανδιναβικές πόλεις γενικά τείνουν να κυριαρχούν στις κατατάξεις βιωσιμότητας, όπως ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας Προορισμών (GDS) , αλλά τα Βραβεία Πράσινων Πόλεων αναγνωρίζουν τις επιτυχίες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι πόλεις ονομάζονται δύο χρόνια νωρίτερα και ο νικητής του 2027 μόλις ανακοινώθηκε σε μια τεράστια γιορτή στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας και νυν κάτοχο του τίτλου. Οι νικητές αποφασίζονται από μια κριτική επιτροπή ειδικών που λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα, η δέσμευση για πράσινη ενέργεια και τυχόν μελλοντικά σχέδια ή προγράμματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.
Μετά από πολλή σκέψη, η επιτροπή ανακήρυξε την Χάιλμπρον στη Γερμανία ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2027.
Το Χάιλμπρον είναι μια αρκετά μικρή πόλη, γνωστή για την υπέροχη αρχιτεκτονική της και τα χιλιόμετρα αμπελώνων της. Επίσης, εδώ και αρκετό καιρό υιοθετεί μια οικολογική προσέγγιση, με τους κριτές να εντυπωσιάζονται από την ολιστική της προσέγγιση στον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό και τους «φιλόδοξους στόχους της για το 2035». Η πόλη εργάζεται επί του παρόντος σε δύο μεγάλα έργα – το Σχέδιο Τοπίου 2030 και την Έννοια Κινητικότητας – τα οποία αντιμετωπίζουν την ποιότητα του αέρα και την ηχορύπανση ως ένα συνδυασμένο, πολύπλοκο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Χάιλμπρον έχει υιοθετήσει μια στρατηγική που αναγνωρίζει ότι «η συμμετοχή των πολιτών είναι κεντρικής σημασίας» για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εντός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έχει εισαγάγει «συμμετοχικές πλατφόρμες, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προστασία για ήσυχες περιοχές» σε μια προσπάθεια να πείσει τους ντόπιους να συμμετάσχουν στα σχέδιά της.
Η πόλη κερδίζει 600.000 ευρώ για την εφαρμογή «μέτρων βιωσιμότητας και συμμετοχής» τα επόμενα δύο χρόνια. Δύο πόλεις ανακηρύχθηκαν επίσης νικήτριες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πράσινου Φύλλου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να «αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές προσπάθειες και τα επιτεύγματα» πόλεων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων.
Το Άσεν στην Ολλανδία και η Σιένα στην Ιταλία ήταν οι φετινοί νικητές του Green Leaf, κερδίζοντας από 200.000 ευρώ η καθεμία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Άσεν εντυπωσίασε τους κριτές με τις «καινοτόμες πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης συλλογής PMD (πλαστικών, μετάλλων και χαρτοκιβωτίων ποτών) και πρωτοβουλιών όπως τα Repair Cafés», όπου μπορείτε να φέρετε σπασμένα αντικείμενα και να τα επισκευάσετε από έναν τοπικό εθελοντή.
Η Sienna έχει επίσης ανακυκλώσει το 61% όλων των απορριμμάτων και έχει κατασκευάσει πολλά νέα αστικά πάρκα, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο 28 τετραγωνικά μέτρα δημόσιων χώρων πρασίνου ανά άτομο.
Σχετικά
«Τουριστικές παγίδες»: Αυτά είναι τα πιο απογοητευτικά αξιοθέατα του πλανήτη
Ενώ υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο που προκαλούν πραγματικά δέος, από τις κορυφές του Μάτσου Πίτσου μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας, άλλα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν απογοήτευση
Δεκαπενταύγουστος στην Κύπρο: Οι τιμές για τα παραλιακά θέρετρα και η φθηνότερη πόλη
Πόσο θα πληρώσεις την κράτηση της τελευταίας στιγμής;
Το Monster: The Lizzie Borden Story έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Netflix
Το νέο κεφάλαιο της Monster σειράς
20 μέρη στην Κύπρο όπου τον Αύγουστο ίσως χρειαστείς… ζακέτα
Αφήνουμε για λίγο παραλίες και καύσωνα και ανεβαίνουμε στα ψηλά, σε χωριά, δάση και καταπράσινες γωνιές όπου το κυπριακό καλοκαίρι είναι πολύ πιο δροσερό
Aύγουστος στο βουνό: Last minute διακοπές, σε 20 μοναδικά καταλύματα!
Καλοκαιρινή εξόρμηση και διαμονή στα ορεινά της Κύπρου για δροσερές διακοπές
Flash Sale από τη Ryanair: Αεροπορικά εισιτήρια από €14.99 για ταξίδια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου
Η νέα προσφορά της αεροπορικής ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και αφορά επιλεγμένες πτήσεις για ταξίδια από τον Αύγουστο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Το ασύλληπτο ρεκόρ τηλεθέασης που πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες σειρές του Netflix
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σειρές του Netflix κατάφερε να ξεχωρίσει ξανά, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα της.
Τέχνη, ευεξία και γαστρονομία από... Αλμύρα
Μείναμε στις μαγευτικές Kyma Suites, γνωρίσαμε την επετειακή έκθεση «Temporary Forever», αφεθήκαμε στη φροντίδα του spa και απολαύσαμε τρεις διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες με φόντο το παφίτικο ηλιοβασίλεμα
Το The Devil Wears Prada 2 σάρωσε στo Disney+ με 15,2 εκατ. προβολές σε πέντε ημέρες
Η επιστροφή της Μέριλ Στριπ και της Αν Χάθαγουεϊ έγινε το μεγαλύτερο ντεμπούτο της Disney στο streaming μετά το Deadpool & Wolverine. Και αυτό, ενώ η ταινία είχε ήδη γεμίσει τις αίθουσες.
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τρία από τα πιο δημοφιλή events του Σεπτέμβρη
3 από τα πιο δημοφιλή events, που δεν πρέπει να χάσεις σε Πρωταρά και Αγία Νάπα