Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2025
Tο Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης της Υπουργικής Απόφασης για δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τίτλο «Φυτεύω για το Kλίμα», θα παραχωρήσει και φέτος δωρεάν δενδρύλλια στους δικαιούχους.
Αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς σε έντυπη μορφή, ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από την Τετάρτη 08 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2025.
Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών.
https://www.moa.gov.cy/.../8275027A410B42A5C2258490003C47...
Σημειώνεται ότι δικαιούχοι δωρεάν δενδρυλλίων είναι ΜΟΝΟ δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα των πιο κάτω κατηγοριών:
• Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες)
• Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Σχολικές Μονάδες)
• Άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Νοσοκομεία, κτλ)
• Εκκλησιαστικές Αρχές (Εκκλησίες, Εξωκλήσια, Μοναστήρια)
• Άλλα Οργανωμένα Σύνολα και Πρωτοβουλίες Πολιτών που αποδεδειγμένα έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δενδροφύτευση.
Με τις Τροποποιητικές Αποφάσεις (Αρ. 94.019 και 211/2025), το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε/τροποποίησε τα ακόλουθα:
(α) Τη δωρεάν παραχώρηση μέχρι 100.000 δενδρυλλίων, αξίας €250.000 περίπου, από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών, εντός της φυτευτικής περιόδου (Νοέμβριος - Φεβρουάριος), σε ετήσια βάση, με τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης δενδρυλλίων που φύονται σε δοχεία χωρητικότητας πέραν των τριών λίτρων.
(β) Τη δωρεάν παραχώρηση μέχρι 50.000 δενδρυλλίων, από το συνολικό αριθμό των 100.000 δενδρυλλίων, σε πολίτες, σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση για δενδρύλλια από οργανωμένα σύνολα. Τα δενδρύλλια προς τους πολίτες θα διατίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της φυτευτικής περιόδου (Νοέμβριος - Φεβρουάριος).
(γ) Όπως, οι Δήμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με οργανωμένα σύνολα, προκειμένου να μπορούν να αιτηθούν τη δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων.
Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει Βάση Δεδομένων με στόχο την καταγραφή και την παρακολούθηση της προόδου των δενδροφυτεύσεων, για την περίοδο 2019 - σήμερα. Μέσω της εθνικής βάσης δεδομένων παρέχεται η δυνατότητα σε δυνητικούς αιτητές, να ενημερώνονται για τις περιοχές όπου ήδη έχουν γίνει δενδροφυτεύσεις.
Το Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα» συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για φύτευση 1.000.000 δενδρυλλίων μέχρι το 2030, ο οποίος αποτελεί μέρος ευρύτερης δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φύτευση 3.000.000.000 δένδρων μέχρι το 2030.
Σχετικά
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας
Διακοπές 2026: 10 κρυφοί καλοκαιρινοί προορισμοί με χαμηλό κόστος, οι 3 στην Ελλάδα
Δέκα εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τρεις στην Ελλάδα, επιλέγει το Skyscanner
Πότε είναι η επόμενη αργία μετά την Πρωτομαγιά – Ο μήνας με τα δύο τριήμερα
Αυτές είναι οι αργίες που ακολουθούν
Πρώτες εικόνες από το νέο ξενοδοχείο που μόλις άνοιξε στην Κύπρο
Πρόκειται για το πεντάστερο, premium all-inclusive οικογενειακό θέρετρο, που αποτελεί το νέο μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels
«The Whisper Man»: Ρόμπερτ ντε Νίρο και Άνταμ Σκότ στο νέο ανατριχιαστικό θρίλερ του Netflix
«Αν το παράθυρό σου μείνει ξεκλείδωτο, θα τον ακούσεις να χτυπά το τζάμι. Κι αν νιώθεις μόνος, λυπημένος και ευάλωτος, ο Whisper Man θα έρθει να σε βρει».
Ερχεται το πρίκουελ του «The Crown»: Από το τέλος της βικτωριανής εποχής μέχρι τον γάμο της Ελισάβετ
Το spin-off θα γυρίσει πίσω στον χρόνο, αρχίζοντας την αφήγηση πέντε δεκαετίες πριν από τα γεγονότα της πρώτης σεζόν του «The Crown».
Ντύθηκε τα «λευκά» το Τρόοδος – Σπάνια χιονόπτωση Μαΐου (vid+pics)
Σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταγράφεται στην Κύπρο
Aya Resort: Βουτιές, χαλάρωση και luxury vibes στον ολοκαίνουριο, lifestyle προορισμό του νησιού
Ένα adults-only 5 αστέρων καταφύγιο όπου η premium φιλοξενία συναντά την ενέργεια του ΑΥΑ Summer Club, την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή εμπειρία του νησιού
Το νέο Toyota RAV4 παρουσιάστηκε επίσημα στην Κύπρο
Η έκτη γενιά του εμβληματικού SUV της Toyota έκανε πρεμιέρα σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Pavilion, στη Λευκωσία