25 February-14 March 2026
Επόμενες Εκθέσεις , News

“Ούλλα Χαλάλι σου”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαύρου

Έργα που υμνούν την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνουν βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2026

Ο Γιώργος Μαύρος παρουσιάζει στην Γκαλερί Αποκάλυψη την Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο "Ούλλα Χαλάλι σου", από τις 25 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου 2026.

Η γκαλερύ παρουσιάζει μία έκθεση ζωγραφικής που υμνεί την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνει βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου. Η έκθεση αυτή, μέσα από παιδική και ειλικρινή ματιά περιδιαβάζει σε όλους τους τομείς των χωριών μα και των πόλεων μια αλλιώτικη εποχή.

Η φύση και οι άνθρωποι, οι μεγάλες γιορτές όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, ο γάμος, το θέρος, ο τρύγος, το φούρνισμα και τόσα άλλα, αποτελούν την βασική έμπνευση του καλλιτέχνη. Τα τραγούδια, οι παροιμίες και τα γνωμικά αποτελούν και αυτά θέματα μέσα στις ζωγραφικές εικόνες του Μαύρου.

Η ζωγραφική αυτή χαρακτηρίζεται από απλότητα, αυθορμητισμό και αθωότητα. Είναι η Naife ζωγραφική που κατατάσσεται σ’ ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που οι καλλιτέχνες της ζωγραφίζουν έντονα χρώματα, καθαρές φόρμες και χωρίς αυστηρούς κανόνες ανατομίας και προοπτικής. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Γιώργος Μαύρος με την ζωγραφική του να ακολουθεί καθαρά το ρεύμα αυτό.

P1945368.jpg

Μέσα από τα έργα του Γιώργου Μαύρου, αναβιώνει η βουκολική ζωή σ’ όλο της το μεγαλείο αλλά και μας παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο με τις ενασχολήσεις και την ζωή των χωρικών από πάσης άποψης κοινωνικής, ενδυματολογικής, συναισθηματικής.

Ο Γιώργος Μαύρος, πρόλαβε αρκετά στοιχεία της παράδοσης. Σαν γκαλερύ, οφείλουμε να προβάλουμε αυτόν τον υπέροχο κόσμο μέσα από τις καθαρές μνήμες και τις εμπειρίες του ανθρώπου που πρόλαβε να τα ζήσει πριν τα παρασύρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παγκοσμιοποίηση.

Αυτήν την παράδοση ο καλλιτέχνης, προσεγγίζει με μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Η ζωγραφική του έχει τα στοιχεία της Naife τέχνης με την τάση για απόδοση του όγκου, του βάθους και γενικά της τρίτης διάστασης. Αυτό προέκυψε και από τις βαθιές μελέτες βιβλίων της τέχνης, στα πολλά ταξίδια και τις εμπειρίες από τους πολιτισμούς που αποκόμισε από αυτά.

Η ζωγραφική του Γιώργου Μαύρου είναι βιωματική αλλά και ταυτόχρονα αφηγηματική. Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει συχνά στις σκηνές που ζωγραφίζει είναι το χιούμορ.

Ένα σαρκαστικό χιούμορ, αφού πηγάζει μέσα από τη δύσκολη ζωή του λαϊκού ανθρώπου αλλά κι ένα ιδιότυπο πικρό χιούμορ που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον ζωγράφο σαν άνθρωπο. Μια χαρμολύπη που δίδει στα έργα ειλικρίνεια και ανθρωπιά.

“Ούλλα Χαλάλι σου” ένα αφιέρωμα στην Κύπρο μας και τον κόσμο της, από τον ζωγράφο Γιώργο Μαύρο. Η έκθεση μας παρουσιάζει τριανταπέντε περίπου νέα έργα διαφόρων διαστάσεων λάδια σε καμβά.

Εγκαίνια την Τετάρτη 25 του Φεβράρη από τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κον. Αβέρωφ Νεοφύτου στις 19:30. Η διάρκεια της έκθεσης από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Μαρτίου 2026.

INVITATION s.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
February 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close