Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2026
Στη φετινή 26η διοργάνωση του το «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» ανέδειξε την πολυφωνία και την ποιότητα του ελληνικού αμπελώνα, με ετικέτες ξεχώρισαν κατακτώντας βραβεία σε κάθε κατηγορία.
Ο κοινός παρονομαστής; Χρυσές διακρίσεις για οίνους που εκφράζουν με αυθεντικότητα τον τόπο τους και επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε περίοδο ωριμότητας, με σταθερό βλέμμα στη διεθνή σκηνή.
Μεγάλος star αναδείχθηκε το Vinsanto Mikra Thira 2017 από την Οινοποιία Terrasea Ανώνυμη Εταιρεία – Μικρά Θήρα, Π.Ο.Π. Σαντορίνη, το οποίο απέσπασε τον τίτλο του Καλύτερου Οίνου του Διαγωνισμού, αλλά και του Καλύτερου Επιδόρπιου Οίνου. Πρόκειται για έναν φυσικώς γλυκύ λευκό οίνο Π.Ο.Π. Σαντορίνη που επιβεβαιώνει τη διαχρονική δύναμη του Vinsanto ως πρεσβευτή του ηφαιστειακού terroir.
Στην κατηγορία του Καλύτερου Λευκού Οίνου, διακρίθηκε το Σαντορίνη Ασύρτικο Ειδικά Επιλεγμένος 2023 από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, επίσης Π.Ο.Π. Σαντορίνη, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ασύρτικου στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία.
Ο τίτλος του Καλύτερου Ροζέ Οίνου απονεμήθηκε στο Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2025 από το Κτήμα Άλφα Α.Ε., Π.Ο.Π. Αμύνταιο.
Στους ερυθρούς, ο Μέγας Οίνος 2016 από τη Σκούρας Ο.Α.Α.Ε., Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, κατέκτησε τον τίτλο του Καλύτερου Ερυθρού Οίνου.
Στην κατηγορία Αφρώδης / Ημιαφρώδης Οίνος, το Scaperdas Frères Hommage Blanc De Noirs (χωρίς εσοδεία), Επιτραπέζιος Οίνος, τιμήθηκε ως ο καλύτερος της κατηγορίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική της ελληνικής αφρώδους παραγωγής.
Τέλος, ως Καλύτερη Ρετσίνα βραβεύτηκε το Δάκρυ του Πεύκου 2024 από τη Σ. Κεχρής & Σία Ο.Ε., αποδεικνύοντας ότι η ρετσίνα, όταν εξελίσσεται με φροντίδα και τεχνογνωσία, μπορεί να σταθεί επάξια στο υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο.
Δείτε τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες κατηγορίες: www.tiwc.gr

Κάθε χρόνο και περισσότεροι οίνοι και αποστάγματα διαγωνίζονται στο «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»
Στον 26ο «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» διαγωνίστηκαν συνολικά 974 κρασιά και 71 αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, αριθμός ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
Τα δείγματα αξιολογήθηκαν από έξι επιτροπές με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων κριτών από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην προεδρία του διαγωνισμού βρίσκεται ο πρώτος Έλληνας Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ενώ τις επιτροπές οίνου και αποσταγμάτων απαρτίζουν και προεδρεύουν κορυφαίοι Masters of Wine, Master Sommeliers και αναγνωρισμένοι ειδικοί του κλάδου.
Τις διαδικασίες του Διαγωνισμού εποπτεύουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Τα δείγματα, οίνοι και αποστάγματα, που συμμετέχουν στον Διαγωνισμό, δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα-εφαρμογή, πρωτοκολλούνται και διπλοκωδικοποιούνται, χωρίζονται σε σειρές γευστικής δοκιμής (flights) και σερβίρονται σε τυφλή διαδικασία. Στη συνέχεια, βαθμολογούνται μέσω online εφαρμογής, σημειώνοντας παράλληλα σχόλια αξιολόγησης, τα οποία, με το πέρας του διαγωνιστικού τμήματος και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι οινοποιίες και αποσταγματοποιίες έχουν την πρόσβαση να γνωρίσουν (αυστηρά και μόνο για τα δικά τους δείγματα).
Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα παραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου στην Αθήνα, μαζί με την απονομή του Greek Wine Industry Award 2026.
Ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από το 1999, συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόοδο της ελληνικής οινικής πορείας, στην ποιοτική εξέλιξη των οίνων και των αποσταγμάτων, καθώς και στη δυνατότητα της προβολής τους.
Διοργανώνεται από την ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” με την υποστήριξη όλων των φορέων του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας.
Σχετικά
Ο νέος all-day παραθαλάσσιος προορισμός της Λεμεσού - Πρώτες εικόνες
Ένας νέος προορισμός γαστρονομίας, χαλάρωσης και διασκέδασης άνοιξε τις πόρτες του στη Λεμεσό
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά rooftops για φαγητό και cocktail με θέα στο νησί
Το 7Skies επέστρεψε στον Πρωταρά και φέρνει Asian fusion γεύσεις, sushi nights και δυνατά live πάνω από τη θάλασσα
Δοκιμάσαμε τα νέα σάντουιτς και wraps της Πράσινης Πάπιας και καταλάβαμε γιατί γίνεται χαμός
Νέες γευστικές προτάσεις, ποιοτικά υλικά και ένας από τους καλύτερους καφέδες της πρωτεύουσας κάνουν την Πράσινη Πάπια στο Δάλι προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας
Η ιστορία της κουμανταρίας στο επίκεντρο εκδήλωσης στις Βρυξέλλες
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη να γνωρίσουν την ιστορία της Κουμανταρίας, και τον Κυπριακό πολιτισμό σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο δίπλα στην πισίνα της Λευκωσίας άνοιξε ξανά για το καλοκαίρι
Για ελληνικούς μεζέδες δίπλα στην πισίνα, η στάση σου είναι μία
3 νέα (και πολύ ωραία) μαγαζιά πάνω στο κύμα, για να αράξεις το weekend
Οι αφίξεις που ήδη συζητιούνται πολύ
Δοκίμασε τα Healthy Boosters της Kawacom’s, ψήφισε το αγαπημένο σου και ταξίδεψε στην Αθήνα
Ένας τυχερός θα ταξιδέψει στην Αθήνα για τη συναυλία της Άννας Βίσση, με διαμονή για δύο άτομα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου
Το Οινοποιείο Κυπερούντας και η συμβολή του στην ανάδειξη της ποικιλίας Ξυνιστέρι
Στα 1200 μέτρα και με τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και σύγχρονες εγκαταστάσεις, παράγει υψηλής ποιότητας κυπριακό κρασί
Vinyl, Vino & Fire: Η πιο ανεβασμένη ιταλική βραδιά του Ιουνίου στη Λευκωσία
Για μία μόνο βραδιά, το Scale μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν εμπειρίες που συνδυάζουν μουσική, γεύση και αυθεντική φιλοξενία
Lost in Fermentation: Κρασί και σινεμά κάτω από τον έναστρο ουρανό!
Μια πρωτότυπη… κινηματογραφική γευσιγνωσία στο Modus Vivendi!
10 παγωταρίες που αξίζει να επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο
Από ιστορικές οικογενειακές παγωταρίες και βραβευμένα κυπριακά brands μέχρι αυθεντικά ιταλικά gelato και δημιουργικές χειροποίητες γεύσεις, ανακαλύπτουμε τα μέρη που κάνουν το καλοκαίρι πιο γλυκό
Ραντεβού στην πιο όμορφη "κρυμμένη" αυλή της πόλης, για απολαυστικές νέες γεύσεις
Καλοκαιρινές γεύσεις με άρωμα Μεσογείου στο Elia Backyard!