Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2026
Ένα πρωτότυπο και συμβολικό «ταξίδι» στον κόσμο της ποίησης προτείνει η δράση «Καράβι στο Βουνό», που πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η δράση, που διοργανώνεται από την Ομάδα Προβολής και την Ομάδα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταμορφώνει τον «Λόφο της Γνώσης» σε ένα ζωντανό τοπίο λογοτεχνίας και δημιουργικής ανακάλυψης.
Στον χώρο της Βιβλιοθήκης, ποιήματα από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία «κρύβονται» σε διάφορα σημεία, διπλωμένα σε χάρτινα καραβάκια. Φοιτητές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και επισκέπτες καλούνται να τα ανακαλύψουν, να τα ξεδιπλώσουν και να ταξιδέψουν μέσα από τους στίχους τους.
Η δράση βασίζεται στη συμμετοχή και τη διάδραση: κάθε αναγνώστης μπορεί να κρατήσει το ποίημα ή να το αφήσει ξανά στη θέση του, συνεχίζοντας έτσι μια αλυσίδα ανταλλαγής και εμπειρίας. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους αγαπημένο ποίημα, δημιουργώντας έναν συλλογικό «στόλο» που διαρκώς εμπλουτίζεται.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη βιωσιμότητα, καθώς όλα τα υλικά είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί και θα επαναχρησιμοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της δράσης.
Την επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο ποιητής και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ξ. Πέτρου, ενώ η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργία νέων τρόπων σύνδεσης του κοινού με τη λογοτεχνία.
>> 20 – 22 Μαρτίου, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη.
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
The Corridor: Η νέα δουλειά του Φώτη Νικολάου στη Λευκωσία
Λίγο πριν την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών