Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2014
Μια τεράστια συλλογή έργων γνωστών Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών παρουσιάζεται στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα, κάτω από τον τίτλο "Προσιτή.. Ακριβή μου Τέχνη".
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα του Ισλανδού καλλιτέχνη Erro, του Θεσσαλονικιού Ραζή Άγγελου, της γεννημένης στη Σκωτία Sylvia Woodcock, του Στέλιου Βότση, ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Κύπρου, του Ουαλού Γκλυν Χιούζ, και του Ανδρέα Μακαρίου.
Γνώρισέ τους μέσα από τη βιογραφία τους:
Erro
Ο Erro είναι ένας Ισλανδός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1932 στην Ólafsvík, στα Βορειοδυτικά της Ισλανδίας. Εντάχθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ρέικιαβικ τον Σεπτέμβριο του 1949, αποφοίτησε και έγινε καθηγητής Τέχνης το 1951. Το 1952, πήγε στη Νορβηγία, όπου σπούδασε χαρακτική, νωπογραφία και ζωγραφική στην Ακαδημία του Όσλο. Πρώτη προσωπική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1955 στη Φλωρεντία, στην Galleria Santa Trinità. Το 1958, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου το έργο του έχει αποκαλυφθεί στο πλαίσιο του "Figuration Narrative". Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλο τον κόσμο, ο ERRO συλλέγει εικόνες (διαφημιστικά, φωτογραφίες ειδήσεων, κόμικς, αφίσες, πολιτικά έγγραφα), οι οποίες είναι η πηγή έμπνευσής του. Τις επιλέγει και τις συγκεντρώνει πάντα με χιούμορ και για τη δική του ευχαρίστηση, κάποτε με άγχος και βία με σκοπό να δημιουργήσει έργα ζωγραφικής σε καμβά που προσφέρονται για θέαση και μελέτη. Σε κάποιες από τις συνθέσεις του, εισάγει με δεξιοτεχνία τις μορφές των Ingres, Delacroix, Léger ή του Πικάσο, και οι μορφές αυτές συνυπάρχουν με σταρ του κινηματογράφου, επαναστατικούς ή αιμοδιψείς πολιτικούς και ήρωες των κόμικς. Συχνά δημιουργεί σειρές: Κινέζικες, πολιτικές, ερωτικές σειρές. Έχει μαζέψει μια τεράστια ποσότητα υλικού, και όταν βρει εικόνες που έχουν το ίδιο θέμα ξεκινά μια σειρά. Στη συνέχεια επιλέγει τις εικόνες, τις παντρεύει κάνοντας κολάζ στον καμβά. Τον Ιούνιο του 2001, η συλλογή Erro στο Ρέυκιαβικ παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό στο νέο περιβάλλον του κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αναδρομική έκθεσης. Πολλές εκθέσεις διοργανώνονται τόσο στη Γαλλία το 1985, στο Musée d'Art Moderne στο Παρίσι όσο και στο εξωτερικό. Το 1999 στην Εθνική Πινακοθήκη του Jeu de Paume, το 2005 στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Palma de Mallorca, και τέλος στο Mannheimer Kunstverein, παρουσιάστηκε μια αναδρομική έκθεση (1958-2004) και, στη συνέχεια, το 2006, η IVAM στην Valence και 31 Alcala στη Μαδρίτη. ΚΑΤΑΓΓΕΛΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ: ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.
Ραζής Αγγελος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1968-1973) με δάσκαλους τους Ν. Νικολάου και Κ. Γραμματόπουλο. Την περίοδο 1973-1980 έζησε στη Μήθυμνα της Λέσβου, όπου ασχολήθηκε με την αγιογραφία, και στην Troyes της Γαλλίας, όπου μελέτησε τη δυτική τέχνη. Η ζωγραφική του κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού και διακρίνεται για την καθαρότητα των εκφραστικών μέσων, τη φυσικότητα και την αμεσότητα της περιγραφής. Αντλεί την έμπνευση του από βιωματικές καταστάσεις και από το οικείο περιβάλλον του. Εσωτερικοί χώροι, που πολλές φορές ανοίγονται σε τοπία, νεκρές φύσεις και καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, μαγιάτικα στεφάνια, τάματα, κιτρινισμένες φωτογραφίες, λουλούδια, καρποί, παλιές δαντέλες, κούκλες, παιδικά παιχνίδια κ.ά. τοποθετημένα σε αραιή αλλά υπολογισμένη διάταξη στο πάτωμα του εργαστηρίου του αποτελούν τη θεματική των έργων του, που αποδίδει με αυστηρή, μετωπική σύνθεση, έμφαση στις λεπτομέρειες και τις υφές, ακριβή σχεδίαση και λεπτές τονικές διαβαθμίσεις θερμών, κυρίως, χρωμάτων. Σταδιακά επιβάλλει μια μεταφυσική ατμόσφαιρα με συμβολικές προεκτάσεις, που εντείνεται από τη νοσταλγική διάθεση, την αίσθηση ψυχικής ηρεμίας, την ποιητική χρήση του φωτός, και την ακινησία των μορφών.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις («Melusine», Troyes, Γαλλία, 1975 Stadttheater, Darmstad, Γερμανία, 1975- «Κοχλίας», Θεσσαλονίκη, 1981- «Σύγχρονη Χαρακτική», 1982 «Αριάδνη», Ηράκλειο, 1987 «Albet le», Βρυξέλλες, 1987,1993 «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών», 1990,1995- «Ειρμός», Θεσσαλονίκη, 1991 «Αίθουσα Τέχνης Ηρακλείου», Ηράκλειο, 1992 Art Athina-«Άνεμος», 1992,1996 «Gloria», Λευκωσία, 1994 «Έψιλον», Θεσσαλονίκη 1995 «Έκφραση», 1995,1999 κ.α.) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές (Ινστιτούτο Γκαίτε, Θεσσαλονίκη, 1969 «Τέχνη», Θεσσαλονίκη, 1970 «Άνεμος», 1982, 1986 «Σκουφά», 1987- «Τρίγωνο», 1988, 1998 Οι Καλλιτέχνες του Παρατηρητή, «Παρατηρητής», Θεσσαλονίκη, 1990- Εικαστικές Διατυπώσεις του Χρόνου, «Αέναον», 1992 Το «Μεταφυσικό» στη Νεοελληνική Ζωγραφική, «Αέναον», 1996 κ.α.). Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.
Σύλβια Woodcock
H Sylvia Woodcock γεννήθηκε στη Σκωτία. Σπούδασε Ζωγραφική στο Camberwell School of Art. Ζει και εργάζεται στη Κύπρο πάνω από 20 χρόνια. Η Ζωγραφική της Σύλβιας χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία στην αποτύπωση, την άνεση της γραμμής και την ευφορία πού προκαλεί το έργο της στο κοινό, την φρεσκάδα και την πλούσια χρωματική γκάμα. Αντλεί τα θέματα της από τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου, τα ήθη και τα έθιμα τού τόπου, τις γιορτές και τα πανηγύρια της Κύπρου. Παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, την Κύπρο, Σκωτία και Αραβικά Εμιράτα. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Κύπρο και το εξωτερικό.
Βότσης Στέλιος
Ο Στέλιος Βότσης ήταν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.
Γκλύν Χιούζ
Γεννήθηκε στην Ουαλία το 1931. Σπούδασε στο Bretton Hall στο Yorkshire. Το 1956 ήρθε στην Κύπρο για να διδάξει. Το 1960 μαζί με τον Χριστόφορο Σάββα, ίδρυσαν την Απόφαση, την πρώτη γκαλερί στην Κύπρο. Το 1971 δημιούργησε τη Συνεργεία, που ήταν ένα γεγονός με συνδυασμό εννοιολογικής (conceptual) και περιβαλλοντικής τέχνης, το οποίο γινόταν κάθε χρόνο μέχρι το 1974.
Μακαρίου Ανδρέας
Ο Ανδρέας Μακαρίου σπούδασε ζωγραφική με κρατική υποτροφία ζωγραφικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, ΣΟΥΡΙΚΩΦ Μόσχας από το 1975 έως το 1979, στο τμήμα ζωγραφικής ΑΡΤΑΜΟΝΩΦ και μνημειακής ζωγραφικής στο Τμήμα Μνημειακής Τέχνης Κ. ΤΟΥΤΕΒΟΛ από το 1979 έως 1982.
-
Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα
19 Σεπτεμβρίου - 27 Σεπτεμβρίου 2014
Σχετικά
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Στο ξενοδοχείο Almyra θα λάβει χώρα μια συναρπαστική, ομαδική έκθεση
Το Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταμόρφωσις | Metamorphosis»
Η έκθεση "Ζωή με τους Γύπες" στην Λεβέντειο Πινακοθήκη
Εντυπωσιακές φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ
Μία ξεχωριστή έκθεση με έργα από τους μαθητές της σχολής Art Strokes Studio
Η έκθεση περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής έως και μοναδικές κατασκευές από πηλό.
«My Way»: Μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της Nicola Michael
Η έκθεση «MY WAY» είναι μια πρόσκληση να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού
Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Φωτογραφική διαδρομή στην περίοδο 1950-1960
Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας