Things to Do , Εκδηλώσεις

Το κρασί γιορτάζει!

Τα κρασοχώρια γιορτάζουν αυτό το μήνα την Αμπέλου Εορτή!

Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2014

Χόρτασες βουτιές και θάλασσα και σειρά έχει το βουνό; Επίλεξε λοιπόν αυτό το μήνα να πας στα κρασοχώρια, που σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις τη φύση αλλά και να μάθεις κάποια πράγματα που είναι χρήσιμα. Ζήσε εναλλακτικά, δοκίμασε παλουζέ, πιες ζιβανία και κρασί και χόρεψε κυπριακούς χορούς. Κι όλα αυτά στην "Αμπέλου Εορτή" στην οποία συμμετέχουν όλες οι κοινότητες των κρασοχωριών (η κοινότητα Κοιλανίου χρησιμοποιεί τον τίτλο "Αφάμια" από το όνομα του βουνού Αφάμης που δεσπόζει στο χωριό) κερνώντας μας τα καλούδια που βγάζει ο τόπος μας.


Ποια διαδρομή να πάρω;
Τα κρασοχώρια Λεμεσού είναι η διαδρομή 4. Από Λεμεσό προς Πάφο ακολούθησε την εξής διαδρομή: Κολόσσι, Ερήμη, Καντού, Σούνι-Ζανατζιά, Πάνω Κυβίδες, Άγιος Αμβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όμοδος, Βάσα, Μαλλιά, Άρσος, Πάχνα, Ανώγυρα
και ολοκληρώνεται στην Αυδήμου.

 


ΦΤΙΑΞΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14 Σεπτεμβρίου (15.00)
Γιορτή του ππαλουζέ στη Βάσα, στο Προαύλιο Μουσείου Ζιβανίας Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, μουσικοχορευτική παράσταση, παρασκευή και προσφορά δωρεάν ππαλουζέ στους επισκέπτες, παζαράκι προώθησης παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας, απόσταξη ζιβανίας, επίσκεψη στο Μουσείο Ζιβανίας, στο Μουσείο Εκπαίδευσης, στο εικονοφυλάκιο και την εκκλησία
της κοινότητας.


21 Σεπτεμβρίου (15.00)
Γιορτή του ππαλουζέ στη Λόφου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, μουσικοχορευτική παράσταση, παρασκευή και προσφορά δωρεάν ππαλουζέ στους επισκέπτες, παζαράκι προώθησης παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας, επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας και περιδιάβαση στα στενά δρομάκια της γραφικής Λόφου.

 

28 Σεπτεμβρίου (16.00)
Γιορτή του ππαλουζέ στην Πλατεία Άρσους Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοχορευτική παράσταση από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Διόνυσος, προσφορά δωρεάν ππαλουζέ στους παρευρισκόμενους, παζαράκι προώθησης παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας, επίσκεψη στη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Φιλίππου, στο εικονοφυλάκιο της Αγ. Μαριάμνης, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και σε παραδοσιακές οικίες της κοινότητας.


5 Οκτωβρίου (11.00)
Αφάμια - Γιορτή Σταφυλιού και Κρασιού στην Πλατεία Κοιλανίου Η εκδήλωση περιλαμβάνει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, παρασκευή και δωρεάν διάθεση ππαλουζέ στους παρευρισκόμενους, απόσταξη ζιβανίας, έκθεση γεωργικών προϊόντων, λαϊκή αγορά με τοπικά προϊόντα, επίσκεψη στα μουσεία, στα οινοποιεία και στις εκκλησίες της κοινότητας.

 


Τι θα δεις

  • Στον Άγιο Αμβρόσιο επισκέψου το ξωκλήσι του 14ου αιώνα από όπου πήρε και το όνομά του το χωριό.
  • Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κοιλανίου είναι το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο και στεγάζεται στον περίβολο του ναού της Παναγίας, στο κέντρο του χωριού.
  • Μετά τη Μαλλιά ακολούθησε νοτιοανατολική πορεία, και φτάσε στην Ανώγυρα, ένα από τα περιφερειακά κέντρα της περιοχής, με πολλά καφενεία και ταβέρνες, το ενδιαφέρον Θεματικό Πάρκο Ελιάς και το Μουσείο Παστελιού.
  • Στο Όμοδος υπάρχει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου φυλάσσεται το μοναδικό κομμάτι στον κόσμο από το Άγιο Σχοινί και η κάρα του Αποστόλου Φιλίππου. Σε μια αίθουσα του μοναστηριού στεγάζεται και το Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ.
  • Στην αρχή του χωριού Βάσα θα δεις το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ενώ στο λαογραφικό της μουσείο θα μάθεις τα πάντα για την αμπελουργική και οινική παράδοση. Επίσης μη ξεχάσεις τα μουσεία Ζιβανίας και Εκπαίδευσης.
  • Στο Άρσος θα προσκυνήσεις στην εκκλησία του Αγίου Φιλίππου, ενώ θα επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο.
  • Στο Βουνί θα σε εντυπωσιάσει το Οινολογικό Κέντρο και η ομορφιά του χωριού.
  • Η Λόφου είναι από τα πιο γραφικά κυπριακά χωριά και οι βόλτες στα σοκάκια του ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπιτάκια είναι μαγευτικές.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close