Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ο καλύτερος οινοχόος!

O απόλυτος θεσμός-διαγωνισμός που για ακόμη μια χρονιά έβαλε το λιθαράκι του στην αναβάθμιση της οινικής κουλτούρας του νησιού μας, ο 6ος Παγκύπριος Διαγωνισμός, διοργανώθηκε για την ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου.

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013

Η 25η Νοεμβρίου του 2012, μέρα της τελικής φάσης του διαγωνισμού, σήμαινε πολλά για τους 13 στον αριθμό επίδοξους sommeliers που στόχευαν να σηκώσουν ψηλά το έπαθλο του νικητή. Για πολλούς από αυτούς η προετοιμασία για το φετινό διαγωνισμό ξεκίνησε λίγες μέρες μετά το πέρας του τελευταίου διαγωνισμού οινοχοΐας, που διεξήχθη το Δεκέμβρη του 2009, εφόσον -ως γνωστόν- οι απαιτήσεις του Συνδέσμου Κυπρίων Οινοχόων αλλά και του ASI (Association De La Sommellerie Internationale), στον οποίο ο κυπριακός σύνδεσμος βρίσκεται από το 2003, οπότε και αναγνωρίστηκε ως πλήρες μέλος του, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ένας διαγωνισμός που απαιτεί άριστες γνώσεις και πολυεπίπεδο γνωσιολογικό και εγκυκλοπαιδικό υπόβαθρο σε θέματα που αφορούν στις ποικιλίες σταφυλιών, στους τύπους κρασιών, στην τεχνολογία παρασκευής και παλαίωσης, αλλά και βασικές γνώσεις της νομοθεσίας για το κρασί και τα λοιπά οινοπνευματώδη και μη, ποτά. Η ικανότητα σερβιρίσματος με λεπτότητα και στυλ και η άριστη γνώση συνδυασμού κρασιού-φαγητού, θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι του διαγωνισμού, όπως εξέχουσα θέση στη λίστα απαιτούμενων προσόντων κατέχει η και η ικανότητα σύνταξης καταλόγου κρασιών, η ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις και η καλή γνώση ξένων γλωσσών. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που για ακόμη μια χρονιά διεξήχθη στις άριστες εγκαταστάσεις του Intercontinental Aphrodite Hills Resort με χορηγό επικοινωνίας το Check In, ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου με όλους τους διαγωνιζομένους να υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση σε θέματα ιστορίας του οίνου, αμπελουργίας, οινολογίας, τεχνολογίας και γεωγραφίας του οίνου. Στην προκριματική φάση επίσης, οι διαγωνιζόμενοι οινοχόοι είχαν κληθεί να αναλύσουν και να περιγράψουν ένα κόκκινο και ένα λευκό κρασί και δύο αλκοολούχα ποτά με τη μέθοδο της τυφλής δοκιμασίας, ενώ η επιτροπή των κριτών κάλεσε στη συνέχεια το σύνολο των οινοχόων όπως μεταγγίσουν ένα κόκκινο κρασί από φιάλη σε καράφα. Οι τρεις οινοχόοι που πέτυχαν στην πρώτη φάση τις υψηλότερες βαθμολογίες πήραν ακολούθως την ‘πράσινη’ κάρτα για να προχωρήσουν στην επόμενη τελική φάση, η οποία διεξήχθη ενώπιον 200 και πλέον οινόφιλων που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν επί σκηνής τους οινοχόους Γιώργο Λουκάκη (Columbia Steak House), τη μοναδική γυναίκα διαγωνιζόμενη Alissa Gorchinskaya (Paphos Amathus Beach Hotel) και το Χάρη Στυλιανίδη (Ταβέρνα ‘Ο Βρακάς’, Πισσούρι). Ήταν μια πραγματικά άξια παρακολούθησης διαγωνιστική δοκιμασία, με τους 3 πολυπράγμονες οινοχόους να διαγωνίζονται ξεχωριστά στη σκηνή που προσομοιώθηκε με σάλα εστιατορίου, απευθυνόμενοι πάντοτε στην κριτική επιτροπή στην αγγλική γλώσσα. Οι ακόλουθοι τομείς αποτέλεσαν και τη βασική ραχοκοκαλιά της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας της δεύτερης μέρας: Σερβίρισμα

σαμπάνιας, πρόταση συνδυασμού κρασιού με φαγητού, μετάγγιση κόκκινου κρασιού, τυφλή δοκιμασία δύο κρασιών και περιγραφή τους, αναγνώριση 5 οινοπνευματωδών ποτών, διόρθωση λαθών από λίστα κρασιών, απάντηση σε ερώτηση έκπληξη -θέμα που αφορούσε στην κουμανδαρία- και, τέλος, επίδειξη ανοίγματος και σερβιρίσματος με δεξιοτεχνία μιας magnum σαμπάνιας σε 24 ποτήρια, σε ίσες ποσότητες, χωρίς διακοπή και χωρίς επιστροφή σε προηγούμενο ποτήρι.

Μετά από μια πραγματικά στήθος με στήθος οινική μάχη που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες, το one man-woman show κατέδειξε την Alissa Gorchinskaya ως την καλύτερη οινοχόο, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Λουκάκης, αφήνοντας το χάλκινο μετάλλιο στον Χάρη Στυλιανίδη. Μετά το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησε ένα άψογα οργανωμένο σε εκτέλεση gala dinner με πρωταγωνιστές τους διακεκριμένους chefs Παναγιώτη Παναγιώτου και Κυριάκο Παναγιώτου, με τους καμπανίτες και τα συνδυασμένα με κάθε φαγητό κυπριακά κρασιά να μετατρέπουν τη βραδιά σε μια πραγματική γιορτή για τους οινοσυμποσιαστές που παρευρέθηκαν. Μιλώντας μετά τη βράβευση με την πρωταθλήτρια οινοχόο, αυτή δεν έκρυψε τα έντονα συναισθήματα ικανοποίησης που τη διακατείχαν, εφόσον ο δρόμος για αυτήν τη διάκριση απαιτούσε αρκετές θυσίες, προϋποθέτοντας αρκετή μελέτη, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ίδια, αισθάνεται επίσης ιδιαίτερα ευτυχής που με αυτήν τη διάκριση θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το νησί μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων, που θα γίνει στο San Remo της Ιταλίας το 2013, ευελπιστώντας και εκεί να πετύχει την όσο το δυνατό υψηλότερη διάκρισή της, αλλά ταυτόχρονα την προβολή της μακρόχρονης οινικής ιστορίας και κουλτούρας του νησιού μας.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close