Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Fysco Lotus Plaza [project για επαναλειτουργία]

Σκέψεις για αναβίωση του επιβλητικού κτιρίου, που μένει ανεκμετάλλευτο πέραν των 20 χρόνων

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αν είσαι από τη Λεμεσό ή κατοικείς στην πόλη αποκλείεται να μην έχεις ακούσει, να μην έχεις περάσει ή να μη σου έχουν αναφέρει το Fysko Lotus Plaza, ένα επιβλητικό και ογκώδες κτιριακό συγκρότημα στην ενορία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (περιοχή ΝΑΑΦΙ).

Το κτίριο αυτό αποτελεί ορόσημο για την αστική αρχιτεκτονική της δεκαετίας του '80, δημιουργήθηκε αρχικά για να στεγαστεί το Lotus Hotel, μεέπειτα όμως κάποιες ατυχείς συγκυρίες υπαγόρευσαν την αλλαγή χρήσης αυτού και τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο (υπόγειο – ισόγειο και 1ο όροφο) και οικιστικές μονάδες (στους υπόλοιπους ορόφους).

 

Στα σκαριά project για αναβίωσή του
Το αναξιοποίητο αυτό κτιριακό απόθεμα με περισσότερα από 130 εγκαταλελειμμένα μαγαζιά σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης φθηνής επαγγελματικής στέγης για νέους επιχειρηματίες αποτέλεσε την αιτία της δημιουργίας μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας με την ονομασία "Fysko Lotus Plaza".

Στα σκαριά βρίσκεται η συγκρότηση ενός "μη κυβερνητικού οργανισμού" ( ΜΚΟ) υπό την εποπτεία του οποίου θα ενταχθεί το μη κερδοσκοπικό έργο με την επωνυμία "Fysco Lotus Plaza Project". Σκοπός του έργου αυτού είναι η μετατροπή του Fysko σε κέντρο επιχειρηματικότητας και σε ένα χώρο όπου νεαρά άτομα θα μπορούν να βρούν στήριξη και υποδομές για να εστιάσουν τις επιχειρηματικές και εμπορικές τους δραστηριότητες. Το Fysco Lottus Plaza αποτελεί σημαντικού μεγέθους αναξιοποίητο κτιριακό απόθεμα. Χωροθετείται σε μια προνομιούχα περιοχή της πόλης, στην ενορία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η οποία συνδυάζει εγγύτητα με τους περισσότερους κεντρικούς άξονες της πόλης με πλειάδα υπηρεσιών.

 

Όπως διαπιστώνεται από μία απλή επίσκεψη, το κτίριο έχει πολύ καλές προοπτικές αναγέννησης παρότι παρέμεινε ανεκμετάλλευτο για διάστημα 20 και πλέον χρόνων. Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα πέραν των διακοσίων εθελοντών, με σκοπό τη σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, στόχος του οποίου είναι η επαναλειτουργία του κτιρίου μέσω της δημιουργίας ενός επιχειρηματικού συμπλέγματος. Η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή έχει την υποστήριξη του Δήμου Λεμεσού ως επίσης και πολλών άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.

 

Οι χρήσεις που προτείνεται να φιλοξενήσει το κτίριο είναι οι εξής:

  • Συνεργατικοί χώροι για νέους επιχειρηματίες στους οποίους θα προσφέρεται ολοκληρωμένος γραφειακός εξοπλισμός, πρόσβαση στο διαδίκτυο, φρέσκος καφές και καθοδήγηση από μια ομάδα ειδημόνων για υλοποίηση των ιδεών τους.
  • Αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία θα φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις –σεμινάρια επιχειρηματικότητας, hackathons και συναντήσεις ως επίσης και σεμινάρια αντιμετώπισης της ανεργίας.
  • Τέλος, πέραν των 100 καταστημάτων θα διατεθούν σε νέους εμπόρους χωρίς οικονομική επιβάρυνση για διάστημα ενός χρόνου με σκοπό την πώληση των υπηρεσιών και προϊόντων τους.
  •  

Όπως είναι αντιληπτό το έργο αυτό αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την καταπολέμηση της ανεργίας εφόσον θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την έξοδο από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, για τους νέους ανθρώπους με στόχους και οράματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λόγω του εθελοντικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής, φέρεται να έχει την αποδοχή και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά στη προσπάθεια αυτή, ή επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του έργου στο www.flp-project.org

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close