Εκδρομές να πας , Guide

Ο δρόμος-οφθαλμαπάτη και 9 ακόμα σταθμοί από την Πέγεια μέχρι το Λατσί

10 σταθμοίπου αξίζει να κάνεις στην επόμενη εξόρμησή σου στην Πάφο

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2022

Για πολλούς, καλοκαίρι και Πάφος πάνε μαζί, είτε αυτό σημαίνει διακοπές σε ένα από τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της είτε μονοήμερη εκδρομή.

Αν πάμε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου, όπως η Πέγεια, και κατευθυνθούμε προς το αγαπημένο Λατσί, υπάρχουν πολλά για να δεις και να κάνεις. Πιο συγκεκριμένα, είτε σε ελκύουν οι εξερευνήσεις και το περπάτημα ή απλά ψάχνεις Instagrammable spots, στη διαδρομή με Πέγεια – Λατσί συναντάς πάνω κάτω λίγο απ’ όλα.

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε 10 σταθμούς που αξίζει να κάνεις στην επόμενη εξόρμησή σου στην Πάφο. 

1. Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού
(φωτογραφία: @visit_peyia)
Αν αγαπάς τα μουσεία και θέλεις μια δόση ιστορίας, κάνε μια στάση από το Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού, χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, βρίσκεται στο ακρωτήρι Μάα-Παλαιόκαστρο, κοντά στον Κόλπο των Κοραλλίων. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο σημείο που επέλεξαν οι Μυκηναίοι για την πρώτη εγκατάστασή τους στην Κύπρο και εκεί, πέραν του αρχαιολογικού χώρου, θα συναντήσεις ένα μικρό μουσείο με έκθεση αντικειμένων. 

2. EDRO III
Είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά «αξιοθέατα» της Κύπρου, τουλάχιστον από το 2011 όταν και έγινε το ναυάγιο. Το EDRO III, με σημαία της Σιέρα Λεόνε, ξεκίνησε με πλήρωμα εννέα ναυτών από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό την Ρόδο, κουβαλώντας γυψοσανίδες. Οι δυνατοί άνεμοι όμως οδήγησαν το πλοίο σε σύγκρουση με βράχους. Το πλήρωμα διασώθηκε και πλέον το πλοίο βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές και δίπλα από το εστιατόριο Oniro by the Sea.

3. Coral Bay
(φωτογραφία: @mr_droner_cy)
Ο Κόλπος των Κοραλλίων, ή αλλιώς το Coral Bay, είναι ίσως από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάφου και όχι άδικα. Η παραλία με γαλάζια σημαία προσελκύει κάθε καλοκαίρι τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους με τα καθαρά, ρηχά νερά και τις βραχώδεις ακρογιαλιές που βρίσκονται στα βόρεια και νότιά της. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι περιτριγυρίζεται από ψαροταβέρνες όπου μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψάρι πριν ή μετά το μπάνιο σου. 

4. Λουτρά του Άδωνη
(φωτογραφία: @adonisbaths_official)
Στο χωριό Κοίλη βρίσκονται τα Λουτρά του Άδωνη που, ίσως ήδη γνωρίζεις για τον καταρράκτη. Στον συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο, θα βρεις ένα αρχαίο αμφιθέατρο, μουσείο, διάφορα αγάλματα της μυθολογίας και έναν νερόμυλο. Παρ’ όλα αυτά, ο καταρράκτης και η λίμνη πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες των επισκεπτών.   

5. Φαράγγι του Άβακα
Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, ίσως το πιο διάσημο φαράγγι της Κύπρου σε περιμένει στην Πέγεια. Το γραμμικό μονοπάτι της φύσης ακολουθεί τον ποταμό Αυγά και καταλήγει μέσα στο φαράγγι, στα εντυπωσιακά ψηλά τοιχώματα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσεις πυκνή βλάστηση και αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρ’ ότι το μονοπάτι θεωρείται εύκολο, να είστε προετοιμασμένοι για περπάτημα, σε περιπτώσεις μέσα σε ρηχά νερά και περάσματα πάνω σε χαμηλούς βράχους.

6. Βρύση των Πεγειώτισσων
Μέσα στο χωριό της Πέγειας, πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς την πλακόστρωτη πλατεία με την Βρύση των Πεγειώτισσων. Η βρύση, χτισμένη το 1908, αποτελούσε μέχρι το 1956 την βασική πηγή νερού της κοινότητας ενώ σήμερα αποτελεί ένα όμορφο αναμνηστικό της παλιάς εποχής και ένα βασικό αξιοθέατο του χωριού, που αν μη τι άλλο ενέπνευσε και το γνωστό δημοτικό τραγούδι. 

7. Θελέτρα
(φωτογραφία: @theletravillage)
Από μακριά η Θελέτρα μοιάζει με ένα ακόμα χωριό της Κύπρου, αν αποφασίσεις να περιηγηθείς στους δρόμους της όμως, θα δεις πως στην πραγματικότητα είναι εγκαταλελειμμένο. Το παλιό χωριό εγκαταλείφθηκε μετά από ένα μεγάλο σεισμό που προκάλεσε κατολίσθηση από τους γύρω λόφους και έκανε τους κατοίκους να μεταφερθούν πιο ψηλά στο βουνό. Αν βρίσκεις πως τα εγκαταλελειμμένα χωριά έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία και ενδιαφέρον, η Θελέτρα είναι ο σταθμός για σένα.

8. Κρίτου Τέρρα
(φωτογραφία: @demetriosphotography)
Μια μικρή παρέκκλιση στο δρόμο σου θα σε οδηγήσει στην Κρίτου Τέρρα, που φαινομενικά μοιάζει σαν ένα ακόμα όμορφο χωριό της Κύπρου, αν την εξερευνήσεις θα ανακαλύψεις τον «θησαυρό» της. Φυσικά αυτός είναι οι δύο καταρράκτες της, ο μικρός, όπου μπορείς να κολυμπήσεις, στο τέλος της κατηφόρας αλλά και ο εντυπωσιακός, μεγαλύτερος καταρράκτης λίγο πιο πέρα. 

9. Ο δρόμος οφθαλμαπάτη (Gravity Hill)
Στη Δρούσεια θα συναντήσεις ένα φαινόμενο που λίγοι γνωρίζουν αλλά είναι αξιοπερίεργο. Σίγουρα θα δεις το χαριτωμένο Gravity Road Diner και ακριβώς απέναντί του την απίστευτη θέα που απλώνεται από κάτω. Το ιδιαίτερο εδώ βρίσκεται ενδιάμεσά τους και είναι ο δρόμος αφού μπορεί να μοιάζει ευθείς αλλά αν ρίξεις λίγο νερό θα το δεις να… κατηφορίζει. Οι περισσότερες θεωρίες κάνουν λόγο για οφθαλμαπάτη λόγω του περιβάλλοντος γύρω από τον δρόμο και του ορίζοντα: χωρίς ξεκάθαρο ορίζοντα δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι ο δρόμος έχει μικρή κατηφορική κλίση.    

10. Λατσί
Το τέλος της διαδρομής σε βρίσκει στο Λατσί και η επίσκεψη πάντα συνοδεύεται με κρουαζιέρα που όσες φορές και να κάνεις πάντα απολαμβάνεις εξίσου. Τα λουτρά της Αφροδίτης, το νησάκι του Αγίου Γεωργίου, οι θαλάσσιες σπηλιές, το Φοντάνα Αμορόζα και φυσικά το καταγάλανο Blue Lagoon, απλώνονται μπροστά σου σε μια κρουαζιέρα που έχει ταυτιστεί με το καλοκαίρι τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close