Things to Do , Εκδηλώσεις

Ένα φεστιβάλ "Οut of the Box" [4 & 5 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο]

Τα τείχη και εμείς: Out of the Box –Διεκδικώντας την ελευθερία, μια πρόταση πολιτισμού για τις διαχωριστικές γραμμές

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014

Το διεθνές φεστιβάλ THE WALLπου θα φιλοξενηθεί στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου είναι μια πληρέστατη πρόταση πολιτισμού, αποφασιστική και αποφασισμένη να αναδείξει έναν άλλο, σύγχρονο και απελευθερωτικό τρόπο σκέψης για τις ανά τον κόσμο μας διαχωριστικές γραμμές. Πραγματοποιείται  την επετειακή χρονιά (2014) ολοκλήρωσης 25 χρόνων από την πτώση του τείχους στο Βερολίνο που σηματοδότησε το τέλος της εποχής του ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη.

 

 Από γερμανικής πλευράς την ευθύνη διοργάνωσης έχει ο φορέας Lucky Trimmer με έδρα το Βερολίνο, από Ισραηλινής το κέντρο Machol Shalem των Ιεροσολύμων, την Ουγγρική συμμετοχή υλοποιεί το L1 Association (Βουδαπέστη), ενώ το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Έγκωμη, Λευκωσία) έχει αναλάβει να συνθέσει το Κυπριακό κομμάτι του THE WALL.

 

Η έναρξη του φεστιβάλ (30 Οκτωβρίου) σηματοδοτείται από την εξαιρετική φωτογραφική έκθεση των Αlexandra Novosseloff  και Frank Neisse, με τίτλο/θέμα "WALLS BETWEEN PEOPLE". Θα εκτεθούν 30 μεγάλες φωτογραφίες που με τρόπο μοναδικό αποδίδουν τις διαχωριστικές γραμμές-τείχη στη μοιρασμένη Κύπρο, στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, μεταξύ  Ισραήλ και Παλαιστίνης, στα σύνορα Μεξικό και ΗΠΑ, ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, στην Βόρεια Ιρλανδία, και στους εναπομείναντες Ισπανικούς θύλακες σε Βόρεια Αφρική, Μαυριτανία /Μαρόκο και Δυτική Σαχάρα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.

 

Το θαυμάσιο γερμανικό μίνι ντοκιμαντέρ WALLED  IN (διάρκειας 11 λεπτών), θα επιδιώξει να εμπλουτίσει περαιτέρω τη ματιά των επισκεπτών, προσδίδοντάς της βάθος και προοπτική, προβαλλόμενο διαδοχικά με μικρά διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής Έκθεσης. Η προβολή θα γίνεται τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του “Εγκώμιου”, σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία του Κέντρου, ώστε η οπτική γωνία της να προσθέτει διακριτικά δίχως στο ελάχιστο να παρεμβαίνει εξουσιαστικά στην οπτική γωνία των επισκεπτών.

 

Η πράξη κορύφωσης του WALLθα φέρει τον ιδιαίτερο κωδικό τίτλο "OUT OF THE BOX" και θα εξελιχτεί το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστές της πέντε εκπροσώπους της τέχνης χορού από πέντε διαφορετικές γωνιές του κόσμου μας. Ένα πλήρες διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού, ή αλλιώς μια από κοινού προσπάθεια επίλεκτων καλλιτεχνών να αναδείξουν με εργαλείο τη σύγχρονη “γλώσσα του χορού” την ανάγκη κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών που τα τείχη ανά τον κόσμο επιβάλλουν. Θα δώσουν το καλλιτεχνικό “παρών” στο ιδιαίτερο blackbox θέατρο του “Εγκώμιου” διεκδικώντας να συμβάλουν στην οικοδόμηση της αναγκαίας “outofthebox” συνείδησης και αντίληψης του κόσμου μας οι:
RachelErdos(Ισραήλ) με το έργο Castle/Κάστρο. Χορογραφία Rachel Erdos, χορεύει ο Yoav Grinberg, μουσική των Carmel Raz και Yoav Atzmon.
Έλενα Αντωνίου (Κύπρος) με το έργο First Arch. Χορογραφία Έλενα Αντωνίου, σκηνοθεσία Πόλυς Πεσλίκας, μουσική από το άλμπουμ Ρεμπέτικα του Γιάννη Κυριακίδη και από τον Andy Moore.
Tania Garido Monreal (Ισπανία ) με το έργο ETZEV (Labor), ερμηνεύει η ίδια.
Colectivo Tuyo (Μεξικό) με το έργο "Life". Χορογραφία Iζαμπέλ Αγκουερέμπερε και  Εντουάρτο Εσκουίβελ.
Σοφία Πίντζου (Ελλάδα /Γερμανία) με το έργο Uber der Absicht (Αbout the Intention). Χορογραφία  Σοφία Πίντζου, επί σκηνής οι Σοφία Πίντζου, Αλεξάντερ Φέντ και Μίγκ Πούν.

 

Ώρα έναρξης του φεστιβάλ (και τις δυο βραδιές): 21:00.

*Η διήμερη πράξη κορύφωσης του THE WALL με τον κωδικό τίτλο OUT OF THE BOX δεν εξαντλείται στο ωριαίας ανά βραδιά διάρκειας φεστιβάλ σύγχρονου χορού. Στις 4 Νοεμβρίου και με ώρα έναρξης 19:00 στον εκθεσιακό χώρο του Εγκώμιου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/συζήτηση με θέμα/τίτλο ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ (THE WALLS INSIDE US), σημείο εκκίνησης της οποίας θα είναι απελευθερωτικές και διεξοδικές (θέλουμε να πιστεύουμε) θέσεις/παρεμβάσεις ανθρώπων του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, από Γερμανία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο κ.ά. Στόχος της εκδήλωσης είναι “να το συζητήσουμε”. Διότι για να μπορέσουμε να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή outofthebox και να διεκδικήσουμε το γκρέμισμα των τειχών ξεκινώντας από τα “τείχη μέσα μας”, δεν αρκεί να ακούμε και να παρακολουθούμε, πρέπει να μπορούμε και να μιλάμε. Η όλη διοργάνωση στηρίζεται από το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο και χορηγούν οι Aegean airlines και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close