Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Συνέντευξη Christopher Nolan: ‘Το “Interstellar” δεν είναι μια ταινία που θα γύριζα πριν από δέκα χρόνια’

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας του ‘The Dark Knight’ και ‘Inception’, μας ταξιδεύει πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς…

Δημοσιεύτηκε στις 07 Νοεμβρίου 2014

Το 2010, ο Christopher Nolan κατάφερε μέσα από το ‘Inception’ να αποδείξει ότι η υψηλού budget sci-fi ταινίες, μπορεί να είναι εξίσου έξυπνες και δημοφιλείς. Ο 44χρονος δημιουργός της τριλογίας του ‘The Dark Knight’ του ‘Memento’ και του ‘Insomnia’, μέσα από τη νέα του ταινία ‘Insterstellar’ μας μεταφέρει στα άδυτα του διαστήματος, σε μια επική ιστορία όπου ο Matthew McConaughey και η Anne Hathaway, υποδύονται δύο αστροναύτες που αναζητούν έναν νέο, κατοικήσιμο πλανήτη για τους ανθρώπους.

 

Συνάντησα τον Nolan στο Λος Άντζελες, όπου ο -γεννημένος στο Λονδίνο- σκηνοθέτης ζει εκεί με τη σύζυγό του και συμπαραγωγό του Emma Thomas και τα τέσσερά τους παιδιά. Αν έπεφτες πάνω του στο ασανσέρ ενός ξενοδοχείου, πολύ πιθανόν να τον έπαιρνες για κάποιον ευγενικό μεσήλικα δικηγόρο που ήρθε στην πόλη για διακοπές. Είναι μόνο όταν αρχίζει να μιλά που θυμάσαι ότι βρίσκεσαι μαζί με έναν άνθρωπο που κάνει στελέχη του Χόλιγουντ και φανατικούς σινεφίλ να κρέμονται από τα χείλη του.

 

Συχνά σας περιγράφουν ως τον ‘μυστηριώδη’ Christopher Nolan και τώρα έχετε γυρίσει το ‘μυστηριώδες’ φιλμ ‘Interstellar’. Δεν μοιάζετε ιδιαίτερα μυστηριώδης...
Το ξέρω! Αλλά είμαι συμβιβασμένος με τη φήμη αυτή. Ό,τι αυξάνει το μυστήριο και το δράμα γύρω από μια ταινία είναι καλό. Νομίζω έτσι αυξάνονται και οι προσδοκίες του κόσμου. Ρισκάρεις στο να απογοητεύσεις, αλλά το κάνει πιο συναρπαστικό για να πας να δεις μια ταινία.

 

Μήπως αυτή η αίσθηση μυστηρίου προέρχεται από εσάς; Απαιτείτε ένα επιπλέον επίπεδο απορρήτου για τις ταινίες σας;
Δεν θα το έλεγα απόρρητο, αλλά ιδιωτικότητα. Σε κάθε δημιουργική προσπάθεια χρειάζεται να έχεις ιδιωτικότητα. Είναι σαν τις πρόβες μιας θεατρικής παράστασης. Δεν καλείς τον κόσμο να δει τις πρώτες σου πρόβες. Φανταστείτε το σαν ένα μάγο που προετοιμάζεται για το show του στη σκηνή. Δεν θέλεις να δείξεις σε όλους τα πάντα εκ των προτέρων. Αν το κάνεις, θα δουν όλα σου τα κόλπα.

 

Οι ταινίες σας είναι οικογενειακή υπόθεση. Κάνετε την παραγωγή μαζί με τη σύζυγό σας Emma και γράφετε τα σενάρια μαζί με τον αδελφό σας Jonathan. Μπορείτε να διαχωρίσετε την προσωπική, από την επαγγελματική σας ζωή;
Προσπαθούμε! Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Είναι δύσκολο, είναι πολύ δύσκολο το να μην ‘κουβαλάς’ τη δουλειά στο σπίτι, και η Emma είναι πολύ καλύτερη από εμένα σε αυτό. Έπρεπε να φέρω τα παιδιά μου στη δουλειά σήμερα το πρωί, επειδή δεν είχαμε babysitter. Μπήκαμε στο αμάξι και αυτά γκρίνιαζαν που θα ερχόντουσαν μαζί μας. Και τους είπα: ‘κοιτάξτε, πρέπει να έρθετε στη δουλειά μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά. Να είστε ευγνώμονες που δεν είμαστε ανθρακωρύχοι!’.

 

Είχατε δει το ‘Gravity’ πέρυσι καθώς γυρίζατε και εσείς τη δική σας ταινία που διαδραματίζεται επίσης στο διάστημα;
Με μεγάλη ντροπή παραδέχτηκα στον Alfonso (Cuaron, τον σκηνοθέτη του ‘Gravity’) όταν τρώγαμε μαζί κατά τη διάρκεια των βραβείων την περασμένη χρονιά, ότι πολύ πιθανόν να ήμουν το μοναδικό άτομο στον πλανήτη που δεν είχε δει την ταινία του. Του είπα: ‘Δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια άλλη καταπληκτική sci-fi ταινία, την ίδια ώρα που προσπαθώ να κάνω κάτι δικό μου. Ανυπομονώ πάντως να το δω μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

 

Παρακολουθείτε ακόμα πολλές ταινίες;
Φυσικά! Όμως δεν μπορώ να βλέπω καινούργιες ταινίες όταν δουλεύω. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να απολαύσω μια ταινία όταν δημιουργώ ένα δικό μου project. Έτσι ανυπομονώ ιδιαίτερα να αρχίσω να βλέπω σιγά-σιγά τις ταινίες που έχω χάσει την τελευταία περίοδο.

 

Πάτε συχνά στο σινεμά;
Όσο πιο συχνά μπορώ. Αλλά έχω μια ωραία αίθουσα στο σπίτι μου στο Λος Άντζελες και παρακολουθώ πολλές κλασσικές ταινίες σε Blu-ray μαζί με τα παιδιά μου. Είδαμε το ‘Lawrence of Arabia’ την περασμένη Κυριακή.

 

Τα παιδιά σας μοιράζονται το ίδιο πάθος μαζί σας ή κάνουν παράπονα για την εμμονή του μπαμπά τους με το σινεμά;
Τα παιδιά μου είναι εξαιρετικοί θεατές. Έχουν δει πολλές κλασσικές ταινίες. Η μόνη μου φοβία είναι ότι μεγαλώνω άθελα μου μια γενιά κριτικών κινηματογράφου.

 

Αυτό δεν είναι και τόσο κακό...
Για έναν κινηματογραφιστή; Αυτό θα ήταν πολύ σκληρό!

 

Μετά την επιτυχία της τριλογίας του ‘The Dark Knight’ βλέπουμε συνέχεια ταινίες βασισμένες σε βιβλία κόμικ να μεταφέρονται στο σινεμά. Νιώθετε ότι δημιουργήσατε ένα τέρας;
(γελά) Λατρεύω να δουλεύω πάνω σε αυτό τον τομέα και ελπίζω ότι έχω βάλει και εγώ το ληθαράκι μου. Η DC Comics έχει ανακοινώσει έναν τεράστιο αριθμό ταινιών, αλλά φυσικά, όσο ο κόσμος τις αποζητά, τα στούντιο θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν. Όμως νιώθω ότι σαν είδος δεν έχει όρια, αλλιώς δεν θα δούλευα πάνω σε αυτό για σχεδόν δέκα χρόνια. Νιώθω ότι όπως κάθε είδος, έχει και αυτό απεριόριστες δυνατότητες. Το σημαντικό είναι τα κινηματογραφικά στούντιο να είναι ανοιχτά και σε άλλα είδη ταινιών ταυτόχρονα.

 

Άρα δεν προτίθεστε να σκηνοθετήσετε μια ταινία της Marvel ή της DC Comics ξανά;
Νομίζω πως είχα μια υπέροχη εμπειρία με τις ταινίες με υπερήρωες και είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω πολλά πράγματα, όμως ήταν μια καλή δεκαετία της ζωής μου και το θεωρώ πολύ δύσκολο να φανταστώ να επιστρέψω σε αυτή. Αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

 

Πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος σας ώστε ο Heath Ledger να κάνει αυτή τη θρυλική ερμηνεία ως Joker στο ‘The Dark Knight’;
Νιώθω πολύ, πολύ περήφανος που ήμουν και εγώ μέρος αυτής του της ερμηνείας, γιατί πραγματικά ήταν προϊόν μιας συνεργασίας. Είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε όλο αυτό.

 

Υπάρχει κάποιο κινηματογραφικό είδος που φοβάστε να δοκιμάσετε;
Υπάρχουν πολλά είδη ταινιών που βλέπω και σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύ τρομακτικό να τα κάνω. Αλλά αυτό μπορεί απλά να σημαίνει ότι δεν είμαι ακόμα έτοιμος γι’ αυτά. Το ‘Interstellar’ δεν είναι μια ταινία που θα γύριζα πριν από δέκα χρόνια. Πραγματικά δεν είναι. Αλλά δέκα χρόνια πριν δεν θα το ήθελα κιόλας. Αλλάζεις και μεγαλώνεις μέσα από τη δημιουργία των ταινιών και ωριμάζεις.

 

Τι σας φόβισε περισσότερο με το ‘Interstellar’;
Είμαι μεγάλος θαυμαστής κάποιων σπουδαίων ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το ‘2001: A Space Odyssey’ του Stanley Kubrick, έτσι το να πάω σε αυτή την κατεύθυνση ήταν κάτι το συναρπαστικό για μένα, αλλά παράλληλα και πολύ τρομακτικό, γιατί έχει γίνει τόσο καλά στο παρελθόν.

 

Η ταινία ‘Interstellar’ κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου σε όλους τους κινηματογράφους της Κύπρου.
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close