Things to Do , Εκδηλώσεις

Ζωντανή βιβλιοθήκη στη Σαριπόλου "δανείζει" ανθρώπους

Η ανθρώπινη βιβλιοθήκη δεν δανείζει βιβλία αλλά εθελοντές!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2014

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 15.00-18.00 στο καφενείο "Ηλεκτρικά Είδη" στην οδό Σαριπόλου στη Λεμεσα θα λειτουργήσει η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη.

 

Τι είναι και πώς λειτουργεί η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη;
Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως εργαλείο για καλλιέργεια στάσης σεβασμού για τη Διαφορετικότητα. Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα: Συνάντησε την προκατάληψή σου! Αντί να μιλάς γι΄ αυτήν, απλώς συνάντησέ την.


Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη λειτουργεί ακριβώς όπως μια κανονική βιβλιοθήκη – αναγνώστες έρχονται και "δανείζονται" ένα "βιβλίο" για περιορισμένο χρόνο. Όταν το διαβάσουν, το επιστρέφουν στη βιβλιοθήκη και αν θέλουν μπορούν να δανειστούν ένα άλλο Βιβλίο. Υπάρχει μόνο μια διαφορά: τα Βιβλία στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι ανθρώπινα όντα, και τα Βιβλία μαζί με τους αναγνώστες τους πραγματοποιούν ένα προσωπικό διάλογο.


Τα Βιβλία στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι άνθρωποι με χαρακτηριστικά για τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και στερεότυπα και γίνονται θύματα μέχρι και διακρίσεων ή κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με βασικές διαστάσεις της διαφορετικότητας όπως το φύλο, η εθνοτική προέλευση, η ηλικία, η θρησκεία, η φυσική ικανότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το επάγγελμα, οι πεποιθήσεις, η οικογενειακή κατάσταση, η οικονομική κατάσταση, ο τόπος διαμονής κ.α.


Τι συμβαίνει λοιπόν ακριβώς στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη; Η Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της για 3 ώρες και οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν από τη λίστα με τα διαθέσιμα βιβλία ποιο/α βιβλίο θα ήθελαν να διαβάσουν. Μέσα σε χρόνο 30 λεπτών, οι αναγνώστες έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν με το βιβλίο και να ρωτήσουν ό,τι θέλουν σχετικά με το χαρακτηριστικό του βιβλίου που διαβάζουν και την προσωπική του ζωή. Πρέπει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις λαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα μιας και κάθε φορά το βιβλίο διαβάζεται από έναν/μια αναγνώστη/ρια. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως τα Βιβλία αναφέρονται σε κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο έχουν στην πραγματική τους ζωή και δεν είναι ηθοποιοί ή συγγραφείς βιβλίων.


Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη λειτουργεί στην Κύπρο από το 2008 κι έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τις πόρτες της στο Intercollege Λεμεσού, Πολιτιστικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Εναέριο Λεμεσού, Σπίτι της Ευρώπης, Αίθουσα Ειρήνη (οδός Λήδρας), Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σπίτι της Συνεργασίας (Λήδρα Πάλας) και Πλατεία Κάστρου στη Λεμεσό.

 


Διαθέσιμα "βιβλία" στην επικείμενη βιβλιοθήκη:
- Σύμμαχος με τη ζωή (καρκινοπαθής)
- Γλυκιά ζωή (διαβητική)
- Μουσουλμανικό βιβλίο
- Gay από τη φύση
- Bisexual άτομο
- Άτομο με κινητική αναπηρία
- Το δυσλεκτικό βιβλίο
- Άθεος

 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 99488333 & Facebook page

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close