Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Καφενεία: 15+1 στέκια για καφέ, ρακόμελο και μεζέ [στη Λευκωσία]

Τα καφενεία έρχονται με φόρα από το παρελθόν και αποσκοπούν να γίνουν το νέο τρεντ!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2015

Τα μοντέρνα-παραδοσιακά καφενεία με την ανάπτυξη των ιστορικών πυρήνων των πόλεων έγιναν αδιαμφησβήτητα trends, κι όχι άδικα. Ο κόσμος πλέον απολαμβάνει να ζει απλά, να περνά όμορφα και ουσιαστικά, χωρίς επιτήδευση και υπερβολές. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, η έρευνα αυτή είναι για σένα! Γι' αυτό ντύσου χαλαρά... και πάμε σ' ένα από τα όμορφα καφενεία της πρωτεύουσας για καφέ, τσίπουρο, μεζεδάκια και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σου.
 

7 Κλειδιά
"Πόσα κλειδιά έχω πάνω μου", αναρωτήθηκε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού τέσσερα χρόνια πριν. Η τυχαία ονοματοδοσία έμελλε να καταστήσει τα "7 Κλειδιά" αυτό που λέμε στέκι. Παρόλο που δεν βρίσκεται κοντά στα υπόλοιπα καφενεδάκια της πόλης, η χαλαρή κατάσταση, η ωραία έντεχνη μουσική, η λεμονάδα και οι φυσικοί χυμοί του, δεν θα σε αφήσουν ασυγκίνητο. Δεν μένει μόνο σε αυτά, βέβαια, αφού προσφέρει εξαιρετική σαγκρία (λευκή-κόκκινη) δικής τους παραγωγής, ουζάκι, το 'Λέγκω' με βάση τη μαστίχα, ρακόμελο και κρασί. Στα συν, το καφεδάκι που θα σου το σερβίρουν επιτόπου, αχνιστό και μυρωδάτο, μαζί με μπισκότα καραμέλας με γέμιση σοκολάτα!
(22103857) Τρικούπη 92Ε.
 


Καλά Καθούμενα
Τα 'Καλά Καθούμενα' έτσι στα καλά καθούμενα βρέθηκαν να είναι στο μέσο ενός εμπορικού αναβρασμού που ευνόησε την παλιά πόλη φέρνοντας ξανά τον κόσμο εκεί όπου ανήκει (ή μήπως το αντίστροφο;). Για χρόνια, όμως, τα 'Καλά Καθούμενα' ήταν εκεί, με τον κόσμο του, με τη φιλοσοφία του, με τις φόρμες και τα κοκαλάκια στα μαλλιά... Ανήκαν, πάντως, οργανικά στην περιοχή της Φανερωμένης, πολύ πριν γίνει δημοφιλής -προς τιμήν του διατηρεί το ίδιο attitude! Όταν πας εκεί, παράγγειλέ τους μια κανελάδα, για να ξεδιψάσεις. Αν πάλι πας πριν τις 14.00 τις καθημερινές, τα ποτά κοστίζουν μόλις δύο ευρώ.
(22664656) Πλατεία Φανερωμένης, παλιά Λευκωσία.
 
 

Κάτι τις
Η Στοά Παπαδοπούλου είναι άνδρο νεανίων. Και το λέμε έτσι παπαδοπουλέικα για να υπογραμμίσουμε την έντονη προτίμηση που δείχνει η νεολαία στα μαγαζάκια της περιοχής. Πράγματι, η Στοά πάλλεται καθημερινά στα vibes του νεαρόκοσμου. Το 'Κάτι Τις', το μικρό καφενεδάκι, αναπαράγει τον παλμό και σε περιμένει για φραπέ και τάβλι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη φρέσκια λεμονάδα και τα εύγευστα σάντουιτς που προσφέρει.
(22666683) Πλατεία Φανερωμένης, παλιά Λευκωσία.
 
 
 
Καφενείο Γ. Χαραλάμπους
Υπήρξε πρατήριο και αλεστήριο, σήμερα λειτουργεί ως καφεκοπτείο και φυσικά καφενείο. Το γουστάρουμε τρελά επειδή μας χαρίζει εξαιρετικές ευωδίες από το φρεσκοαλεσμένο του καφέ που δεν θα σου αφήσουν και πολλά περιθώρια... Ένας καφές Γ. Χαραλάμπους είναι ό,τι πρέπει τα γλυκά απογεύματα του Αυγούστου!
(22672526) Λήδρας 118.
 
 
 

Καφενείο ο Πλάτανος
Το υπέροχα διαρρυθμισμένο καφενείο, κουβαλά ιστορία 300 χρόνων, σερβίροντας καφέ σε αμέτρητες γενιές Κυπρίων. Η επαναλειτουργία του προέκυψε ως καρπός σκέψης του αρχιτέκτονα Θανάση Χριστοφίδη και του τεχνίτη Γιώργου Ιωάννου κι ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός τους στα διασωθέντα έπιπλα του χώρου. Το νοσταλγικό ύφος του καφενείου θα το νιώσεις αμέσως, η μοντέρνα αισθητική του διδύμου, όμως, είναι κι αυτή φανερή, μέσα σε ένα πετυχημένο πάντρεμα μοντέρνου και παραδοσιακού. Τι πιο ευφάνταστο και ενδιαφέρον από το παλιό, ε;
(99584374) Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 96, Καϊμακλί.
 
 

Καφενείο 'Το Απόμερο'
Πίσω από την οδό Ερμού και την οδό Έκτορος βρίσκεται κρυμμένο και ήσυχο το καφενείο Απόμερο. Όπως σοφά ονομάστηκε το καφενεδάκι αυτό, αν και κοντά σε όλα τα γνωστά μαγαζιά της Πύλης Αμμοχώστου,
παραμένει απόμερο, μακριά από τη βουή, τις φωνές και τα αδιάκριτα βλέμματα της πόλης. Πήγαινε με το βιβλίο σου, το λάπτοπ σου και ζήσε την εμπειρία χαλάρωσης σε ένα απόλυτα οικογενειακό κλίμα. Κι αυτό επειδή το Απόμερο αποτελεί καθ' όλα οικογενειακή επιχείρηση, με τα ηνία φυσικά να κρατά η γιαγιά της οικογένειας, η κυρία Αντρούλα. Δοκίμασε (και το λέμε επιτακτικά) τα γαλακτομπούρεκα, τις πορτοκαλόπιτες και την τυρόπιτα της κυρίας Αντρούλλας -θα πάθεις πλάκα!
(97848155) Πολυβίου 24.
 
 

Καφενείο "Το φωτογραφείον"
Απόλαυσε σε χαμηλές τιμές καφέδες, αλκοολούχα ποτά, παραδοσιακά γλυκά όπως μαχαλεπί και γλυκά του κουταλιού σε ένα καφενεδάκι καρμπόν φωτογραφείου. Συχνά θα απολαύσεις και τους τροβαδούρους του μαγαζιού να τραγουδούν ρεμπέτικα, λαϊκά κι έντεχνα άσματα από την εποχή της ακμής του ελληνικού τραγουδιού κι όχι μόνο.
(99279920) Ιπποκράτους 16 (πάροδος Ονασαγόρου, έναντι Λεβέντειου Μουσείου).
 
 
Καφενείον Το Χαράτσι
Απλό, λιτό κι απέριττο. Λαμβάνοντας τη δυναμική του αποκλειστικά από τον κόσμο του, σε συνδυασμό με την τοποθεσία του, αγκαλιασμένο σαν είναι με την πράσινη γραμμή, το Χαράτσι είναι εμπειρία -μια πολύχρωμη αστική περιπέτεια!
Οδός Λιδίνης (πλάι στην Πράσινη Γραμμή).
 
 
Καφεωδείο Εν Παρόδω
Είναι μερικών μηνών και άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Βάζει πάντως τα δυνατά του και φαίνεται να κερδίζει ένα μερίδιο των καφενειόφιλων της παλιάς πόλης. Με καλή παρέα, εξυπηρετικότατο προσωπικό, προσεγμένες τιμές και ποιοτικά προϊόντα, το Καφεωδείο Εν Παρόδω μάλλον ήρθε για να μείνει. Πήγαινε από το πρωί για να απολαύσεις τον καφέ του και συνέχισε μέχρι το βράδυ με ποτάκι και τσιμπήματα. Μπορείς να απολαύσεις και τις live μουσικές συναντήσεις των φίλων του Καφεωδείου, που θα σε οδηγήσουν μέσα από ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα μουσικά μονοπάτια στην ψυχαγωγία όπως ήταν τότε!
(22006916) Περικλέους 16-18.
 

 
Μέρες Αργίας
Απλό, μοντέρνο και παραδοσιακό μαζί, το Μέρες Αργίας είναι ένα καφενείο όπου μπορείς να βρεις value for money επιλογές από καφέ, τσάι, μπίρες και κρασάκια σε μια χαρούμενη, ζωηρή ατμόσφαιρα παρμένη από άλλη εποχή.
(99021362) Ιπποκράτους 19.
 
 
 
Μουσικών καφενείο
Ο κύριος Αντώνης, μουσικός στο επάγγελμα, και ιδιοκτήτης του καφενείου φαίνεται να φιλοδοξεί να φέρει "κάτι" από τα Λαδάδικα στο κέντρο της Λευκωσίας. Τα παιδιά που δουλεύουν εκεί είναι ως επί το πλείστο μουσικοί και σχεδόν κάθε βραδάκι πιάνουν την κιθάρα τους τραγουδώντας ρεμπέτικα τραγούδια, με τις εξαιρετικές τους φωνές. Από το μενού του, που είναι επηρεασμένο από την κλασική φιλοσοφία ενός μεζεδοπωλείου, απόλαυσε το κυπριακό πρόγευμα με το χαλουμάκι, τη λούντζα, το βραστό αβγό, την αναρή, τη σπιτική μαρμελάδα, το μέλι, το βουτυράκι, τις ντομάτες και τα αγγουράκια, ενώ κατά το βραδάκι μη διστάσεις να παραγγείλεις ουζάκι μαζί με το μικρό ή μεγάλο μεζέ.
(96661180) Ονασαγόρου 78. Facebook/mousikon.kafeneio.
 
 
 
Μπλε Καφενείο
Κρυμμένο στη λαϊκή γειτονιά, το Μπλε Καφενείο είναι αυτό που λέμε ΜΠΛΕ. Οι καρέκλες και οι ομπρέλες του κυριαρχούν κατά μήκος του πεζόδρομου, κάνοντας το χαριτωμένο, μικρό καφενεδάκι να μοιάζει βγαλμένο σαν από μυκονιάτικο σοκάκι. Μικρό, μα όμορφο και γουστόζικο συνάμα, θα σε παρασύρει σε σκέψεις 'ελληνικές' καθώς θα απολαμβάνεις γουλιά-γουλιά το ούζο ή το ρακόμελό σου.
(22660417) Σόλωνος 20Β.
 
 
 
Πρόζακ Καφενείο
Ιδιαίτερο, εναλλακτικό, με καλλιτεχνική κλίση και φανατικό κοινό. Το Πρόζακ είναι μοναδικό στο είδος του -αναδίδει μια αίσθηση Εξαρχείων. Κύρια συστατικά του τα ψαγμένα του βιβλία, που βρίσκονται σκορπισμένα σε κανονιστικά ακανόνιστες θέσεις all over. Με ενδιαφέροντες θαμώνες και έντονες εικαστικές ανησυχίες, θα απολαύσεις τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί οπωσδήποτε, πίνοντας κρασάκι ή μπιρίτσα.
(22104244) Μέδωντος 3Α.
 
 
Το Καφενείο
Ο τραχανάς αποτελεί για μας το καλύτερο μεζεδάκι στο Καφενείο. Μα και η ποικιλία με τα αρκατένα παξιμάδια, τις ελιές και το κασκαβάλι θα σε ικανοποιήσουν δεόντως. Ο Αύγουστος όμως απαιτεί το μαχαλεπί του, γι' αυτό μην κάνεις δεύτερες σκέψεις και απόλαυσέ το μαζί με μπόλικο ροδόσταγμα και ζάχαρη. Κατά τ' άλλα, εκεί θα βρεις ό,τι περιμένει να βρει κανείς σε κάθε καφενείο της πόλης, ίσως και περισσότερα!
Φανερωμένης 74, παλιά Λευκωσία. Δ-Παρ 10.30-23.00, Σ-Κ 09.00-23.00.
 
 
 
Τρελάδικο
Μάλλον το εστιακό κέντρο του νεανικού παλμού. Η έντονη διακόσμησή του με τις αφίσες στους τοίχους από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, τα γνωμικά και τις όμορφες αντίκες δίνουν τα στοιχεία που συμπληρώνουν το σκηνικό. Το 'Τρελάδικο' μοιάζει πως έχει ανοίξει διάλογο με την ίδια την πόλη -τέτοια urban διάθεση επικρατεί. Παράγγειλε το μερακλίδικο καφέ, ψημένο στο μπρίκι, τη ζιβανία, το κρασόμελο και το ζιβανόμελο, που ούτως ή άλλως ρέουν άφθονα και καταναλώνονται ασταμάτητα. Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια θα ενισχύουν την ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας τη διασκέδαση στα ύψη!
(99664094) Στοά Παπαδοπούλου 182, παλιά Λευκωσία.
 
 
 
Χαλαρά
Τα καφενεδάκια μας είναι ό,τι πρέπει για λογοπαίγνια. Στο Χαλαρά, λοιπόν, θα τη δεις πολύ... Χαλαρά. Απόλαυσε την υπέροχη σπιτική ταχινόπιτα του ταψιού φτιαγμένη από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας. Αν δεν βρεις ταχινόπιτα -είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού-, δοκίμασε κάποιο από τα σπιτικά κέικ. Κι αν πάλι είσαι πότης, παίξε το παιχνιδάκι... Χτύπα την καμπάνα, ρίξε το ζάρι και κατέβασε ένα-ένα τα shots!
(99592370) Πλατεία Φανερωμένης, παλιά Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close