Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015
Ένα παλιό αρχοντικό στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Αδύνατον να μην το προσέξεις όταν βγεις βόλτα στην περιοχή της πλατείας Φανερωμένης. Το κτίριο δεν είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ ψηλό, με πράσινες τζαμαρίες που επιτρέπουν στο φως να εισβάλλει ανενόχλητο στο εσωτερικό. Στην τέντα διαβάζουμε: «Ζαχαροπλαστείο Λεμονάρης 1952».

Στα δεξιά σου, τα σκαλοπάτια σε οδηγούν στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. Στα αριστερά θα δεις τον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης… Μια γειτονιά που μοσκοβολά από μόνη της παράδοση!
Έξω από το μικρό ζαχαροπλαστείο, τα τραπεζάκια είναι γεμάτα κόσμο. Κάθε επισκέπτης της περιοχής θα περάσει από εδώ για καφέ, αλμυρά και παραδοσιακά γλυκά, τα οποία ξεκίνησε να φτιάχνει το 1952 ο παππούς της οικογένειας Σάββας Λεμονάρης, προσφέροντάς τα στους πελάτες του. Τις συνταγές πήρε ακολούθως ο γιος του Αντρέας, ο οποίος, παρόλες τις δυσκολίες της εποχής και το κύμα εγκατάλειψης που μάστιζε την παλιά Λευκωσία, κατάφερε να διατηρήσει «ζωντανό» το ζαχαροπλαστείο που αντέχει ακόμα στο χρόνο. Σήμερα, βέβαια, στο τιμόνι βρίσκεται η Τρίτη γενιά των ιδιοκτητών, μια και ο εγγονός Σάββας, συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρηση σαν παραδοσιακό καφεζαχαροπλαστείο, προσφέροντας ποικιλία εδεσμάτων και ροφημάτων.

Κάθισε λοιπόν σε ένα από τα τραπεζάκια εκτός και διάλεξε από αλμυρά: τυρόπιτα, λουκανικόπιτα, μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ακόμα και μεζέ και συνόδευσέ τα με κάθε είδους καφέ, φρέσκια λεμονάδα, τσάι (χαμομήλι, ζαμπούκο, του βουνού κ.ά.), αναψυκτικά, μπίρες και ζιβανία και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σου. Τα σπεσιαλιτέ ωστόσο του καταστήματος είναι όπως θα φαντάζεσαι τα παραδοσιακά σιροπιαστά (γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, κανταΐφι, Κοπεγχάγη, σαραγλί) όπως επίσης και το καζάν τιπί, τρίγωνα πανοράματος και εκμέκ. Όμως θα φας και το ρυζόγαλό σου, τη σαρλότα σου, το μαχαλεπί και ό,τι άλλο παραδοσιακό σού έρχεται στο κεφάλι!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα τα απολαύσεις σε ένα οικείο περιβάλλον, με ανθρώπους φιλόξενους και εξυπηρετικούς που θα σε φιλέψουν με αγάπη τα καλύτερα, στις καλύτερες μάλιστα τιμές!
Θα το βρεις στην οδό Μαρίας Συγκλητικής και Μουσών 3, πλατεία 28ης Οκτωβρίου στη Φανερωμένη στην παλιά Λευκωσία.
Πληρ. 22664706.


Σχετικά
6 υπέροχα στέκια για να βγεις στην ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων
Τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν αλλά και τα κλασικά κι αγαπημένα που επέστρεψαν
Τα ελληνικά τηγανητά καλαμαράκια ανάμεσα στα καλύτερα πιάτα με θαλασσινά στον κόσμο
Το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής ταβέρνας κατέκτησε τη 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του TasteAtlas, αφήνοντας πίσω διάσημες δημιουργίες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Μεξικό και το Περού.
Τι να κάνεις αν (ξε)μείνεις τον Αύγουστο στη Λευκωσία: Από φαγητό και ποτό, μέχρι θερινό σινεμά, βουτιές και bowling
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Οι τοπ 14 γευστικές στάσεις για καλό φαγητό στις δροσερές Πλάτρες
Το καταπράσινο χωριό του Τροόδους αποτελεί ένα σημαντικό γαστρονομικό προορισμό με πολλές επιλογές για νόστιμα πιάτα, σούβλα, μεζέ και πέστροφα
Το πολυαναμενόμενο Rubi ανοίγει τις πόρτες του στη Λευκωσία - Και δέχεται ήδη κρατήσεις
Ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο ολοκαίνουριο μαγαζί της πρωτεύουσας, ένα bistronomie με ευρωπαϊκές αναφορές που μας έρχεται από την ομάδα του Sentio
Το εστιατόριο που ανεβάζει τον πήχη της λατινοαμερικανικής κουζίνας στη νησί
Πήγαμε για δείπνο στο ACANE, καθίσαμε στην ατμοσφαιρική βεράντα του και δοκιμάσαμε ένα μενού που παντρεύει δημιουργικά τις γεύσεις της Λατινικής Αμερικής με κυπριακές πινελιές
Το beach club που έγινε το νέο hot spot της Αγίας Νάπας, μόλις απέκτησε ένα υπέροχο εστιατόριο στην ταράτσα
Νέα εικόνα για το NAOS Beach Club στην παραλία Λάντα, με αναβαθμισμένο χώρο στην άμμο και ολοκαίνουργιο rooftop εστιατόριο με ιαπωνική κουζίνα και πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Αφιέρωμα: Οι 11 πιο όμορφες αυλές που θα αγαπήσεις αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο
Τα πιο όμορφα εστιατόρια και ταβερνάκια με αυλή και βεράντα για τα καλοκαιρινά σου τραπέζια στην Κύπρο
Το Caffè Nero έφτασε στο Fig Tree Bay: Καφές, φαγητό και θέα σε ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία του Πρωταρά
Πρόκειται για το 23ο κατάστημα Caffè Nero στην Κύπρο, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτελέσει έναν all-day, all-year-round προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής
11 δροσερά μέρη στην Κύπρο για νόστιμο μαχαλεπί όπως παλιά
Από τα Λεύκαρα και την Κυπερούντα μέχρι τον Πρωταρά και τον Πωμό, αναζητούμε την πιο δροσερή γεύση του κυπριακού καλοκαιριού
8 (ακόμα) αγαπημένες ταβέρνες, σου στρώνουν τραπέζι για τον Δεκαπενταύγουστο
Επίλεξε τον προορισμό σου και κλείσε έγκαιρα το τραπέζι σου
ROCAS: Εκεί όπου το καλοκαίρι αποκτά τον δικό του ρυθμό
Ένας bohemian παραθαλάσσιος προορισμός που συνδυάζει τη σύγχρονη μεσογειακή γαστρονομία, τα signature cocktails και μια ατμόσφαιρα που μεταμορφώνεται αρμονικά