Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κάνε την πιο γλυκιά στάση στην παλιά Λευκωσία [στα 3 Φανάρια]

Το καφεζαχαροπλαστείο "Τρία Φανάρια" μοσχοβολούν γεύση και παράδοση!

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα παλιό αρχοντικό στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Αδύνατον να μην το προσέξεις όταν βγεις βόλτα στην περιοχή της πλατείας Φανερωμένης. Το κτίριο δεν είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ ψηλό, με πράσινες τζαμαρίες που επιτρέπουν στο φως να εισβάλλει ανενόχλητο στο εσωτερικό. Στην τέντα διαβάζουμε: «Ζαχαροπλαστείο Λεμονάρης 1952».

Στα δεξιά σου, τα σκαλοπάτια σε οδηγούν στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. Στα αριστερά θα δεις τον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης… Μια γειτονιά που μοσκοβολά από μόνη της παράδοση!

Έξω από το μικρό ζαχαροπλαστείο, τα τραπεζάκια είναι γεμάτα κόσμο. Κάθε επισκέπτης της περιοχής θα περάσει από εδώ για καφέ, αλμυρά και παραδοσιακά γλυκά, τα οποία ξεκίνησε να φτιάχνει το 1952 ο παππούς της οικογένειας Σάββας Λεμονάρης, προσφέροντάς τα στους πελάτες του. Τις συνταγές πήρε ακολούθως ο γιος του Αντρέας, ο οποίος, παρόλες τις δυσκολίες της εποχής και το κύμα εγκατάλειψης που μάστιζε την παλιά Λευκωσία, κατάφερε να διατηρήσει «ζωντανό» το ζαχαροπλαστείο που αντέχει ακόμα στο χρόνο. Σήμερα, βέβαια, στο τιμόνι βρίσκεται η Τρίτη γενιά των ιδιοκτητών, μια και ο εγγονός Σάββας, συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρηση σαν παραδοσιακό καφεζαχαροπλαστείο, προσφέροντας ποικιλία εδεσμάτων και ροφημάτων.

Κάθισε λοιπόν σε ένα από τα τραπεζάκια εκτός και διάλεξε από αλμυρά: τυρόπιτα, λουκανικόπιτα, μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ακόμα και μεζέ και συνόδευσέ τα με κάθε είδους καφέ, φρέσκια λεμονάδα, τσάι (χαμομήλι, ζαμπούκο, του βουνού κ.ά.), αναψυκτικά, μπίρες και ζιβανία και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σου. Τα σπεσιαλιτέ ωστόσο του καταστήματος είναι όπως θα φαντάζεσαι τα παραδοσιακά σιροπιαστά (γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, κανταΐφι, Κοπεγχάγη, σαραγλί) όπως επίσης και το καζάν τιπί, τρίγωνα πανοράματος και εκμέκ. Όμως θα φας και το ρυζόγαλό σου, τη σαρλότα σου, το μαχαλεπί και ό,τι άλλο παραδοσιακό σού έρχεται στο κεφάλι!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα τα απολαύσεις σε ένα οικείο περιβάλλον, με ανθρώπους φιλόξενους και εξυπηρετικούς που θα σε φιλέψουν με αγάπη τα καλύτερα, στις καλύτερες μάλιστα τιμές!

Θα το βρεις στην οδό Μαρίας Συγκλητικής και Μουσών 3, πλατεία 28ης Οκτωβρίου στη Φανερωμένη στην παλιά Λευκωσία.

Πληρ. 22664706.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close