Things to Do , Top Stories

Το ΠΚ ανάμεσα στα 351-400 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο!

Σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης για το 2015-2016 των βρετανικών Times “Times Higher Education World University Rankings”

Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2015

Σημαντική διάκριση και αναγνώριση της αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον στα κορυφαία 351-400 Πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 από τους Times του Λονδίνου.

Όσον αφορά στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται στις θέσεις 172-197. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει πετύχει ψηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Tο μοναδικό που βρίσκεται στην ίδια ομάδα κατάταξης είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης (τα πανεπιστήμια της ίδιας ομάδας αναγράφονται με αλφαβητική σειρά), με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όμως να υπερέχει σημαντικά σε δύο από τα πέντε βασικά κριτήρια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να υπερέχει στις ετεροαναφορές για το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο (Citations). Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η κατάταξη περιλαμβάνει τα 800 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, αφού μέχρι πέρσι δημοσιεύονταν τα 400 καλύτερα. Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των πανεπιστημίων υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες παγκοσμίως.

 

Η «Times Higher Education World University Rankings» δημοσιεύεται για 12 συνεχόμενα έτη. Θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος. Τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις, πολιτειακούς αξιωματούχους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο. Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και σταθμισμένα κριτήρια για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 13 δείκτες επίδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση σε νεότερη Έρευνα (Ετεροαναφορές), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία, και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμους δείκτες, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών.


Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα 351-400 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τη χώρα μας, αλλά και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο κατάφερε σε μόνο 25 χρόνια λειτουργίας να βρεθεί ανάμεσα στους οργανισμούς που υπηρετούν την επιστημονική αριστεία.


Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση στα λίγα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της, φοιτητές, απόφοιτους, διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό. Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο αξίζει να γιορτάσουμε, συνεχίζοντας συνάμα να εργαζόμαστε μεθοδικά και με σταθερά βήματα, προσηλωμένοι στο τετράπτυχο γνώση, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας: Ο στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η κορυφή, δηλαδή τα πρώτα 200 του κόσμου. Δημιουργούμε τις υποδομές, συνεχίζουμε να προσελκύουμε αξιόλογο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, μπορούμε ακόμη καλύτερα. Χρειαζόμαστε, ωστόσο, το νομικό πλαίσιο που θα απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του οργανισμού μας. Θέλουμε την πολιτεία αρωγό στις προσπάθειές μας! Ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα ίδρυμα που θα τον κάνει υπερήφανο στην επιστήμη, την ανεξάρτητη σκέψη και τον ελεύθερο, ορθό λόγο. Αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την πορεία και σε αυτό το μεγάλο στοίχημα - στοίχημα όχι μόνο για τους εαυτούς μας και το ίδρυμά μας, αλλά και για τη χώρα μας –η πολιτεία και η κοινωνία είναι μαζί μας. Είναι μαζί μας οι πιο σύγχρονες δυνάμεις του τόπου μας.

Συμπαραστάτες στους στόχους που έχουμε θέσει και τα οράματα του οργανισμού είναι ακόμα οι δωρητές και ευεργέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Άνθρωποι και οργανισμοί με βαθιά πίστη στις δυνατότητες και την προοπτική του οργανισμού, οι οποίοι ανιδιοτελώς και απλόχερα συνεισφέρουν στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας, στον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την αυτόνομη σκέψη. Τους εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη» κατέληξε ο Πρύτανης.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close