Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ο Καλοπαναγιώτης, σου κάνει τραπέζι στο "Παλιό Σινεμά"

Γεύσεις στο βουνό, αυθεντικές και δημιουργικές, που θα σε συναρπάσουν

Δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2016

Απόλαυσε καθ’ οδόν προς την ορεινή κοινότητα Καλοπαναγιώτη, το πυκνό, πευκόφυτο δάσος, άναψε ένα κεράκι στην αρχαία Μονή του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και ακολούθως κάνε στάση στο Παλιό Σινεμά. Μπορεί πίσω στα 1890 να συγκέντρωνε στο χώρο του, τους λάτρεις της μεγάλης οθόνης, μα σήμερα μαγνητίζει απ’ άκρη σ’ άκρη όλους τους λάτρεις της κυπριακής, αυθεντικής κουζίνας, φτιαγμένης μόνο με αγάπη και μεράκι.

Απαθανάτισε και φωτογραφικά από την εξέδρα του τις μαγευτικές, αφ’ υψηλού εικόνες της καταπράσινης περιοχής και εισπνέοντας καθαρό αεράκι, μα και αρώματα ξυλόφουρνου και σχάρας, άρχισε να οργανώνεις με τους εκδρομείς-συνδαιτυμόνες σου, το επικείμενο, καθαρά κυπριακό, γαστρονομικό σου ρεπερτόριο. Βοήθειά σου μεγάλη, η ιδιοκτήτρια Γεωργία και ο σύζυγός της Βαλεντίνος, οι οποίοι θα φροντίσουν, αφού σε ξεναγήσουν και στο διακοσμημένο με κινηματογραφικό DNA, ενδοχώρο τους, να σου ανοίξουν την όρεξη με τις ορεκτικές τους προτάσεις, τις μερίδες για γερά πιρούνια, μα πρωτίστως με τους μεζέδες τους. Μια μεζεδοκατάσταση που θα εξελιχθεί ομαλά, εκκινώντας με φρεσκοκομμένη σαλάτα, την ομόλογή της με ντομάτα και φέτα, βαλμένη σε ψημένη πίτα από ζύμη ολικής άλεσης, αλλά και με δροσερό τζατζίκι, ταχίνι και εύγευστο χούμους.



Μια καράφα από βαρελίσιο, καλό κρασάκι, σίγουρα θα κάνει υπέροχο πάντρεμα με το χειροποίητο, από τα χέρια του κυρ Βασίλη και πάτερα της Γεωργίας, λουκάνικο, μπέικον και λούντζα, αλλά και με τη σπιτική τσαμαρέλα, το καρβουνοψημένο χαλούμι και τους φρεσκοτηγανισμένους κεφτέδες. Το πλιγούρι που θα φας, να είσαι σίγουρος ότι θα είναι γευστικά μαγειρεμένο με ντομάτες, ενώ το αρνίσιο συκωτάκι στιφάδο, τα μοσχομυριστά αφέλια με κόλιανδρο και τα κολοκυθάκια με αβγά δεν θα αντέξουν για ώρα πολύ στο πιάτο σου. Το περιβόητο, γνωστό και από τηλεοπτική εκπομπή, παστίτσιο της κυρίας Άντζης, μαμάς της Γεωργίας, θα κλέψει για ακόμη μια φορά την παράσταση, σερβιρισμένο σε πήλινο δοχείο, προετοιμάζοντάς σε για το ύστατο, βαρύ πυροβολικό των κρεατικών σχάρας, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα ζουμερά χοιρινά σουβλάκια και σεφταλιές, αλλά και τα ορθότατα ψημένα αρνίσια ή αιγινά παϊδάκια. Φρόντισε να αφήσεις λίγο χώρο, γιατί τα φρούτα εποχής από τα περιβόλια της περιοχής, τα γλυκά του κουταλιού και το ανάλαφρό τους σάμαλι, θα φτάσουν δεδομένα και στο δικό σου τραπέζι.

2 + 1 λόγοι για να πας
> Για την υπέροχη εξέδρα του με θέα το καταπράσινο δάσος και τα χωριά της περιοχής, αλλά και για τον πλημμυρισμένο με διακοσμητικά στοιχεία άλλων εποχών και αφίσες ηθοποιών της μεγάλης οθόνης, εσωτερικό χώρο.

> Γιατί εκεί θα βιώσεις στο έπακρο την κυπριακή φιλοξενία, από ανθρώπους που έχουν βαλθεί να σε περιποιηθούν λες και επισκέπτεσαι το σπίτι τους, μα και να σου μαγειρέψουν όπως μαγειρεύουν για τη δική τους οικογένεια και φίλους.

> Γιατί σίγουρα στο Παλιό Σινεμά θα ξαφνιαστείς ευχάριστα με τον τελικό λογαριασμό, είτε έχεις επιλέξει τον παραδοσιακό μεζέ είτε μερίδα.

Τι να δοκιμάσεις
Πρέπει απαραίτητα να δοκιμάσεις τα χειροποίητα αλλαντικά, όπως λουκάνικα, παστουρμά, λούντζα, αλλά και το κρασάτο μπέικον και την τσαμαρέλα. Εξαιρετική επιλογή είναι και τα κεφτεδάκια, οι σεφταλιές, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγεις πριν γευτείς τα θρυλικά μακαρόνια του φούρνου ή το υπερμέγεθες, για πολλές ώρες ψημένο στο φούρνο, αρνίσιο μπούτι, που λιώνει με την άκρη του πιρουνιού.

Ιδιοκτήτης
Γεωργία Νικολάου & Βαλεντίνος Πεκρής

Σεφ
Αγγέλα (Άντζη) Βασιλείου

Κουζίνα
Κυπριακή

Κώδικας ντυσίματος
Casual

Μενού
Ορεκτικά €1.50-€6

Κυρίως €5.50-€25

Μεζές καθημερινής €16.50

Μεζές Κυριακής (παρέχεται επιπρόσθετα τριλογία κρεατικών σχάρας) €18

Επιδόρπιο €1.50-€3.50

Κρασί €12-€26

Ποτήρι €2.50-€3.50          

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close