Eating News , Εστιατόρια

6 + 1 πράγματα που μάθαμε για το κονιάκ από ένα γκουρού του είδους

Συναντήσαμε τον ειδικό του κονιάκ Jean-Michel Cochet, πρεσβευτή του οίκου Hennessy

Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2016

Για μερικούς η γεύση του κονιάκ είναι ταυτισμένη με εκείνη της καλής ζωής και δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που αποτελούσε εκλεκτό κέρασμα. Κάποιοι νεότεροι, το συνδυάζουν με αριστοκρατικό περιβάλλον και το θεωρούν ένδειξη πολυτέλειας και γευστικής κουλτούρας. Ακόμα περισσότεροι το έχουν εκ νέου στις συνήθειες τους και το μαθαίνουν από την αρχή, ακολουθώντας την επιστροφή του.

Ο πρεσβευτής του οίκου Hennessy, Jean-Michel Cochet επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο για μια σειρά παρουσιάσεων, που διοργανώθηκαν από τον Όμιλο Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης. Ο κ. Cochet μίλησε στο Check In Cyprus για την ιστορία του κονιάκ, για τα διάφορα είδη που υπάρχουν και πως μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό κονιάκ όπως το Hennessy.

Μία ιστορία 500 χρόνων
Το κονιάκ, με ιστορία πάνω από 500 χρόνια, ξεκίνησε τη διαδρομή του τον 16ο αιώνα και από τότε βρέθηκε πολλές φορές στα πάνω και στα κάτω του. Τόσα σκαμπανεβάσματα στη βιομηχανία των spirits, μάλλον δεν είχε κανένα άλλο ποτό. Σήμερα, βρίσκεται πάλι σε ανοδική τροχιά, αποδεικνύοντας ότι έχει τα φόντα να επιβιώνει, να βρίσκει τρόπους που το κάνουν επιθυμητό και να κερδίζει τη διαχρονικότητά του. Μπήκε στα μπαρ, έγινε νέα τάση με λίγες σταγόνες σόδας ή χυμού, ανακατεύτηκε στα shakers, επιτυγχάνοντας παρόλ’ αυτά να διατηρήσει το prestige του αλώβητο.

 

Μία ιδέα που γεννήθηκε στην Ολλανδία, εφαρμόστηκε στη Γαλλία
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το κονιάκ αποτελεί ολλανδική ιδέα, που πρακτικά εφαρμόστηκε από τους Γάλλους. Πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στον 16ο αιώνα, τότε που η μικρή πόλη του Κονιάκ, ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο για την εκμετάλλευση του άλατος και τη μεταφορά του οίνου. Τα ολλανδικά καράβια προμηθεύονταν το κρασί της περιοχής και το μετέφεραν προς πώληση. Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, το χαμηλόβαθμο κρασί αλλοιωνόταν και υποβαθμιζόταν σημαντικά. Οι ταξιδευτές Ολλανδοί, έδωσαν τη λύση, προτείνοντας τη συμπύκνωση του οίνου με απόσταξη. Οι Γάλλοι το δοκίμασαν… Έκαναν την πρώτη απόσταξη του κρασιού και διαπίστωσαν ότι έτσι διατηρείται καλύτερα. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση του brandy, που οι Ολλανδοί ονόμασαν «καμένο κρασί». Το Brandy παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το brandy που παράγεται στην περιοχή του Κονιάκ, τηρώντας μια σειρά αυστηρών κανονισμών, μπορεί να ονομάζεται Kονιάκ…

Το 17ο αιώνα, η παραγωγή του συστηματοποιήθηκε, τον 18ο αιώνα πέρασε τα γαλλικά σύνορα και κατέκτησε Ευρώπη και Αμερική και τον 19ο αιώνα η μεταφορά του άρχισε να γίνεται με φιάλες και όχι με βαρέλια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάστηκαν τα "σπίτια" παραγωγής στη μικρή πόλη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η φόρα του ανακόπηκε από την επέλαση της φυλλοξήρας, λίγο αργότερα, όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αμπελώνες ξαναφυτεύτηκαν. Το 1909 καθορίστηκαν οι έξι ζώνες του και το 1936, χρυσή στιγμή, το κονιάκ αναγνωρίστηκε ως προϊόν με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή δόξας. Οι περισσότερες εταιρείες κονιάκ άλλωστε, όπως και η Hennessy, ξεκίνησαν από οικογενειακές επιχειρήσεις που εμπορεύονταν αποστάγματα κρασιού (eau de vie) από παραγωγούς, τα οποία πουλούσαν κυρίως στο εξωτερικό. Έτσι κάνουν και σήμερα.

 

Ο κ. Jean-Michel Cochet  μας έμαθε 7 σημαντικές λεπτομέρειες για το κονιάκ

1. Το αρμονικό πάντρεμα κονιάκ διαφορετικής ποιότητας και ηλικίας δημιουργεί κονιάκ με πιο έντονη προσωπικότητα στην γεύση και στο άρωμα.

2. Ο maitre de Chai (ή master of blend ή αλλιώς η «μύτη») είναι ο άνθρωπος από τον οποίο εξαρτάται η δημιουργία ενός χαρμανιού κονιάκ.

3. Η επιτυχία ενός χαρμανιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες και την ευαισθησία του ειδικού που το φτιάχνει.

4. Ένα χαρμάνι κονιάκ μπορεί να δημιουργηθεί αναμιγνύοντας κάποιες φορές και πάνω από 50 διαφορετικά αποστάγματα διαφορετικής παλαίωσης ή και διαφορετικών περιοχών προέλευσης.

5. Το χαρμάνι κονιάκ επιδιώκει να του δώσει «πνοή» και ένα κατά το δυνατόν σταθερό οργανοληπτικό στίγμα, που να το χαρακτηρίζει κάθε χρονιά, παρά το αστάθμητο και την διακύμανση της πρώτης ύλης.

6. Σε σπουδαίες χρονιές και με παλαιά κονιάκ εξαιρετικής προσωπικότητας η ανάμιξη δεν κρίνεται απαραίτητη.

7. Το αρωματικό αποτέλεσμα στο κονιάκ εξαρτάται από το πώς έζησε. Δηλαδή όπως ο άνθρωπος. Αν είμαστε καμωμένοι από καλά υλικά, αν καλοπεράσαμε, αν περιποιηθήκαμε τον εαυτό μας, μετά τα 40 θα αναδίνουμε μια πολύπλοκη μοσχοβολιά σάρκας, γλύκας, αρχοντιάς...

 

Τα τρία είδη του κονιάκ HENNESSY είναι:

1. Το Hennessy V.S είναι το πιο συνηθισμένο κονιάκ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το κονιάκ αυτό είναι με αρώματα δρυός και βανίλιας, νότες κόκκινων μούρων ακολουθούμενες από ελαφρότερα ανθώδη αρώματα, γεύση ζωηρή και ενδιαφέρουσα, σερβίρεται σκέτο, με πάγο και σαν συστατικό για cocktails.   

2. Το Hennessy Fine de Cognac είναι το εκλεπτυσμένο κονιάκ της εταιρείας και το προτιμούν περισσότερο οι γυναίκες επειδή έχει και την πιο ελαφριά γεύση και μυρωδιά. Είναι μία ιδιαίτερη πρόταση, προορισμένο να το απολαμβάνετε μόνο του, με πάγο ή σε γευστικά κοκτέιλ. Ένα κονιάκ με φρέσκια γεύση, έντονα αρώματα φρούτων και ανοικτό χρώμα, που λάμπει μέσα από το φινετσάτο μπουκάλι με τις μίνιμαλ γραμμές.

3. Το Hennessy X.O είναι το τρίτο είδος κονιάκ και το πιο αγαπητό για τους λάτρεις του καλού κονιάκ. Είναι ένα Blend από περίπου 100 eaux-de-vie (brandies) από τις καλύτερες περιοχές του Cognac, ωριμάζει αχρόνια για να δικαιώσει το χαρακτηρισμό X.O. (Extra Old).

Το κονιάκ Hennessy είναι το νούμερο 1 κονιάκ στον κόσμο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα τρία premium spirit brands, σε αξία, παγκοσμίως. Διανέμεται στην Κύπρο από τον Όμιλο Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close