Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Top 5+1 έθνικ πιάτα της Λευκωσίας

Του κόσμου οι συνταγές μπαίνουν στο πιάτο μας

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2016

Κινέζικη, βραζιλιάνικη, ιαπωνική, συριακή και κουζίνα λατινικής Αμερικής... όλες στο πιάτο σου!

Εξ ου κι εμείς ταξιδεύουμε γευστικά ανά τον κόσμο και δοκιμάζουμε πέντε λαχταριστές έθνικ συνταγές σερβιρισμένες από εξειδικευμένους σεφ, σε αγαπημένα εστιατόρια της πρωτεύουσας. 

China Spice
Διαχρονικό κινέζικο εστιατόριο στην πρωτεύουσα με φινετσάτο, λιτό διάκοσμο και εξαιρετικά πιάτα που δεν έχουν χάσει την ποιότητά τους στο πέρασμα του χρόνου.
Το πιάτο...
Το China Spice μάς δίνει ένα παραδοσιακό καντονέζικο ορεκτικό που όλοι αγαπάμε.
(22875875) Πινδάρου 26, Λευκωσία.
 
Shrimp Dumblings
Υλικά:
Παραδοσιακά φύλλα για dumplings
Γαρίδες
Μανιτάρια σιτάκε
Κόκκινη πιπεριά
Κινέζικο λάχανο
Κρεμμύδι
Ζάχαρη
Ρυζέλαιο
Oyster sauce
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Ασπράδι αβγού
Shrimp Dumblings
 
Εκτέλεση:
Ανοίγεις τα φύλλα για dumplings. Ψιλοκόβεις τις γαρίδες και τα λαχανικά. Σε ένα μπολ βάζεις τις γαρίδες, τα λαχανικά, τις σάλτσες, τη ζάχαρη, το ρυζέλαιο, το αλατοπίπερο και ανακατεύεις καλά. Παίρνεις ένα φύλλο και βάζεις ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και τυλίγεις σε τετράγωνο. Κολλάς με ασπράδι αβγού τις 2 μεριές, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα πουγκάκι. Συνεχίζεις με τα υπόλοιπα φύλλα. Βρέχεις με
λίγο ρυζέλαιο και βάζεις τα dumplings στον ατμό. Μαγειρεύεις μέχρι να ψηθεί η γέμιση. Σερβίρεις με soy sauce ή γλυκό τσίλι.
 
 
 
 
Fogo & Brasa
Το μοναδικό ίσως αυτή τη στιγμή βραζιλιάνικο εστιατόριο στο νησί με έδρα τη Λευκωσία. Με διακριτική αλλά απλή διακόσμηση, το μαγαζί του Βραζιλιάνου άσου του ΑΠΟΕΛ Gustavo Manduca σερβίρει μία από τις καλύτερες ίσως σειρές κρεατικών στην αγορά.
Το πιάτο...
Το Picanha, που είναι βοδινό στη σχάρα, είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο διαδεδομένα φαγητά της Βραζιλίας. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συνταγή, αφού πρόκειται για ένα κομμάτι κρέας το οποίο το παίρνουν από τα λιπώδη οπίσθια του ζώου και το σιγοψήνουν στα κάρβουνα. Μας έδωσαν όμως μερικά μυστικά του. Το κρέας αυτό, είτε top sirloin cap ή rump cap, πρέπει να είναι κομμένο αντίθετα, σε αδρά κομμάτια
και να μην ξεπερνά καλύτερα τις 3lb. Αλατίζεται πριν μπει στα κάρβουνα. Όταν το λίπος αρχίσει να λιώνει και να στάζει καθώς ψήνεται πάνω στα κάρβουνα, τότε το κρέας αποκτά μια καπνιστή γεύση που το νοστιμίζει. Το εσωτερικό, μένει κατά 'βραζιλιάνικη' προτίμηση, κόκκινο.
(22250160) Στασικράτους 26, Λευκωσία.
 
 
 
Nozomi
Iαπωνικό, βραβευμένο sushi and lounge bar-restaurant από το Knightsbridge του Λονδίνου, το οποίο άνοιξε πρώτα στα So Nice Boutique Suites της Αγίας Νάπας και τώρα και στη Λευκωσία σε ένα κομψό περιβάλλον.
Το πιάτο...
Black cod-μαύρος μπακαλιάρος μαριναρισμένος σε αλμυρόγλυκο σπιτικό miso sauce, μαζί με αλμυρό mirin sauce και lime. Συνοδεύεται από chives και φύλλα μπαμπού.
(22952900) Αγάθωνος 1, Λευκωσία.
 
 
 
Αρμενάκι
Αρμένικη ταβερνούλα που κρατά χρόνια, με μικρή ποικιλία φαγητών, αρκετή όμως για να ικανοποιήσει και τα πιο δύσκολα γούστα. Το μυστικό του; Η ποιότητα και η ταυτότητα της ίδιας της κουζίνας του.
Το πιάτο....
Τι άλλο πιο έθνικ αρμένικο από τα γνωστά lahmajoun. To λαχματζούν είναι μια σύνθετη αραβική λέξη που αποτελείται από τις λέξεις "lahm" και "ajoun" που σημαίνουν "ζύμη" και "κρέας" αντίστοιχα. Παραδόξως, το λαχματζούν θεωρείται μέρος της αρμενικής κουζίνας, ακόμα και σε αραβικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία, όπου υπάρχουν αρμενικές κοινότητες. Πιθανότατα το λαχματζούν παρασκευαζόταν από Αρμένιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι πρόσθεταν κρέας σε ζύμη. Σήμερα, το λαχματζούν είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος τροφής σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος όπου πολύ συχνά το συναντάμε και με την ονομασία 'Αρμένικη πίτσα'. Το λαχματζούν παρασκευάζεται είτε από βοδινό είτε από αρνίσιο κιμά αναμεμειγμένο με ντομάτα, κρεμμύδι και διάφορα βότανα. Το Αρμενάκι είναι ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σέρβιραν λαχματζούν στην Κύπρο από το 1974.
(22378383) Σαν Σουσί 15, Ακρόπολη- Στρόβολος.
 
 
 
Tziellari Argentina
Θα σε εκπλήξει με την παρουσία του στα στενά δρομάκια της παλιάς Κακοπετριάς, μια που δεν περιμένεις να συναντήσεις, σε καθαρά κυπριακό τοπίο, ένα εστιατόριο με ταυτότητα λατινικής Αμερικής. Αξιοσέβαστες γεύσεις που δεν απογοητεύουν. Παίζουν και live μουσική.
Το πιάτο...
Ποιοτικά κρεατικά, είτε αρνίσια παϊδάκια είτε κοτολέτα, συνοδευμένα από σοταρισμένα λαχανικά και πατάτες και με το παραδοσιακό, πράσινο sauce chimichurri, το οποίο είναι φτιαγμένο με λάδι, μαϊντανό, λιωμένο σκόρδο, ρίγανη και λευκό ξίδι.
(22922522) Παλιάς Κακοπετριάς 72, επαρχία Λευκωσίας.
 
 
 
 
Zaatar
Με ατμοσφαιρική διακόσμηση που σε παραπέμπει στην Ανατολή, αυτό το συριακό-λιβανέζικο εστιατόριο, δεν θα σε σαγηνέψει μόνο με τις γεύσεις του αλλά παράλληλα με τα belly dance shows του και τις περιοδικές εκθέσεις του.
Το πιάτο...
Ένα από τα πιο παραδοσιακά dip είναι το mouhamarah το οποίο παρασκευάζεται με λιωμένες γλυκές πιπεριές, καρύδια, χυμό ροδιού και μπαχαρικά. Σερβίρεται μαζί με άλλα dips. Η ιδιαιτερότητά του είναι στην ιδιόμορφη και πικάντικη γεύση του, που δεν θα σε κάψει πολύ.
(77776600) Οδός Αισχύλου, παλιά Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close