Θέατρο , News

"Το παιδικό θέατρο είναι οι φωνές των παιδιών μόλις κλείσουν τα φώτα"

Ο Μάριος Κακουλλής σκηνοθετεί την παιδική, χριστουγεννιάτικη παράσταση "Ο Χιονάνθρωπός μου"

Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μάριος Κακουλλής, που ανήκει στη νέα γενιά των Κυπριών ηθοποιών, μας συστήθηκε και ως σκηνοθέτης μέσα από αρκετές επιτυχημένες δουλειές όπως ‘Το τρίο του Porto Sueno’, ‘Ένα αλπούμ ιστορίες’, ‘Ο παπουτσωμένος γάτος’ και οι ‘Σοκολατοπεριπέτειες’. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί τη χριστουγεννιάτικη, μουσικοχορευτική παράσταση των Άλεξ Παναγή και Κατερίνας Χριστοφίδου ‘Ο Χιονάνθρωπός μου’.

Νιώθω ότι το όνομά σου άρχισε να ταυτίζεται με το παιδικό θέατρο.
Έχω αγάπη για το παιδικό θέατρο και νιώθω μεγάλη ευθύνη που φτιάχνω παραστάσεις για παιδιά. Είναι το μελλοντικό θεατρόφιλο κοινό και πρέπει από τώρα να τους καλλιεργηθεί η θεατρική ευαισθησία. Παρόλα αυτά έχω φτιάξει παραστάσεις και καθαρά για ενήλικο κοινό.

Το παιδικό θέατρο θεωρείται δύσκολο είδος. Εσύ πώς το αντιμετωπίζεις;
Όπως ακριβώς και το ενήλικο κοινό, έτσι αντιμετωπίζω και τα παιδιά. Εξάλλου και οι μεγάλοι παιδιά είναι! Το παιδικό θέατρο είναι οι φωνές των παιδιών μόλις κλείσουν τα φώτα, τα χασμουρητά και οι αναπάντεχες αντιδράσεις. Το παιδικό θέατρο είναι ελευθερία, είναι ζωή, είναι παιχνίδι.

Πόσο εύκολο είναι να κερδίσεις τα παιδιά;
Τα παιδιά είναι ειλικρινή και αληθινοί θεατές που θα αντιδράσουν χωρίς φραγμούς, με όλη την αφέλεια που τα διακατέχει. Αυτό το κάνει απαιτητικό αλλά και μαγικό. Στο κάτω-κάτω όλοι θέλουμε να μαγευτούμε, να ζήσουμε την περιπέτεια, το ταξίδι και το απρόσμενο.



Πες μας για τον Χιονάνθρωπο. Πώς προσέγγισες αυτή τη δουλειά;
Ο Χιονάνθρωπος ήρθε την κατάλληλη στιγμή στη ζωή μου. Μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Ό,τι πρέπει για να κάνει τις γιορτές μου διαφορετικές. Μια αλλιώτικη παράσταση με την υπέροχη μουσική του Άλεξ Παναγή. Όλα στηρίζονται στο τραγούδι. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία σαν δημιουργός να βρω έναν καινούργιο τρόπο έκφρασης, έναν τρόπο επικοινωνίας με το κοινό έτσι ώστε να παρακολουθήσουν και να ταξιδέψουν στη φανταστική ιστορία του μικρού αυτού κοριτσιού. Μία παράσταση με ζωντανή μουσική, εντυπωσιακά εφέ, υπέροχο σκηνικό, έντονη κίνηση, εικόνες και τρέλα. Μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων που έγνοια της είναι να φτιάξει μια παράσταση με αγάπη για τους μικρούς θεατές. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με έντονο το καρτουνίστικο στοιχείο η οποία θα μας ταξιδέψει σε μια περιπέτεια. Μια χριστουγεννιάτικη αλλιώτικη περιπέτεια που κάθε παιδί θα ήθελε να ζήσει. Ευχαριστώ την Κατερίνα και τον Άλεξ που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί.

Αν σε ρωτούσε ένα παιδάκι μετά την παράσταση: ‘Τι γίνεται με τον Χιονάνθρωπο όταν φύγει το κρύο;’, τι θα του απαντούσες;
Αυτό είναι κάτι που θα απαντηθεί στην παράσταση και για να είμαι ειλικρινής αγωνιώ να δω τις αντιδράσεις των παιδιών. Αυτό που θα έλεγα, όμως, σε ένα παιδί είναι να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη, να αφεθεί στη μουσική και στη μαγεία του θεάτρου και θα βγει σίγουρα κερδισμένο.

Είσαι ηθοποιός, δεν σπούδασες σκηνοθεσία αλλά σκηνοθετείς με επιτυχία. Πώς γίνεται αυτό;
Η σκηνοθεσία είναι κάτι που πάντα ήταν στο μυαλό μου. Κάτι που με προκαλούσε. Και από την άλλη είμαι άνθρωπος που γουστάρω να ρισκάρω. Εξάλλου, πώς μπορείς να δώσεις νόημα στη ζωή σου αν δεν ρισκάρεις; Μ’ αρέσει να φτιάχνω εικόνες. Μ’ αρέσει να βλέπω τις ιδέες μου να ζωντανεύουν. Αλήθεια είναι μαγικό. Είναι λες και δίνεις ζωή σε κάτι δικό σου. Στην ουσία δημιουργείς εσύ κόσμους με σκοπό να παρασύρεις τους θεατές σε πολλά αλλόκοτα ταξίδια.

Ποιο είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη παράσταση;
Για μένα ξεκινούν όλα από την αλήθεια και το παιχνίδι το οποίο είναι ένας τρόπος να ξεκλειδώσεις και να ανακαλύψεις πολλά. Όταν χαθεί το παιχνίδι από τη ζωή σου, τότε πρέπει να ανησυχείς.

Το βάρος μίας παράστασης το επωμίζεται τελικά ο σκηνοθέτης;
Ο τρόπος που δουλεύω είναι ομαδικός. Πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά. Ατέλειωτες ώρες έρευνας, φωτογραφίες, βίντεο, τα πάντα που μπορούν να σε κάνουν να δημιουργήσεις εσύ και η ομάδα σου το τελικό αποτέλεσμα που λέγεται παράσταση. Σίγουρα όμως τον τελικό λόγο τον έχει ο σκηνοθέτης.
Τι σε ανησυχεί σήμερα κάνοντας αυτή τη δουλειά;
Δεν μπορώ να πω ότι με ανησυχεί κάτι. Αυτό που θέλω να αλλάξει είναι να αυξηθεί το θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου. Να μπει το θέατρο για τα καλά στη ζωή του Κύπριου. Έχει να πάρει πολλά.

Μελλοντικά ονειρεύεσαι τον εαυτό σου ως έναν ηθοποιό που θα σκηνοθετεί;
Μελλοντικά βλέπω τον εαυτό μου μέσα στο θέατρο. Δεν ξέρω σε ποιο ρόλο αλλά ξέρω ότι εκεί θέλω να είμαι. Θέλω να δημιουργώ για το κοινό, να ταξιδεύω το κοινό, να το συγκινώ, να το κάνω να γελά και πάνω απ’ όλα να γνωρίσει τον κόσμο του θεάτρου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close