Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου 2026
Έφυγε από τη ζωή η Μάρω Κοντού, μία από τις πιο αγαπημένες και εμβληματικές μορφές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Η σπουδαία ηθοποιός, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην τέχνη και τη δημόσια ζωή, γεννήθηκε στο Κουκάκι στις 21 Ιουνίου 1934 και υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με σημαντική καλλιτεχνική και πολιτική πορεία.

Η Μαριάνθη («Μάρω») Κοντού καταγόταν από τα Ψαρά και αποφοίτησε από το Γ’ Γυμνάσιο Θηλέων Μακρυγιάννη. Παράλληλα σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Χορού, εξασφαλίζοντας υποτροφία για τη σχολή HLADEK στη Γερμανία, ενώ ολοκλήρωσε και σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η καλλιτεχνική της διαδρομή ξεκίνησε το 1954 στο Εθνικό Θέατρο, όπου συμμετείχε στον χορό αρχαίων τραγωδιών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο δίπλα στον Δημήτρη Χορν με το έργο «Ρομανσέρο» του Ζακ Ντεβάλ. Έκτοτε, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 κινηματογραφικές ταινίες και 90 θεατρικά έργα, ερμηνεύοντας ρόλους που σημάδεψαν γενιές θεατών.

Στον κινηματογράφο, η Μάρω Κοντού συνδέθηκε με μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. Από το «Αλίμονο στους νέους» και τη «Γυνή να φοβήται τον άνδρα» έως τη «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», οι ερμηνείες της συνδύαζαν κομψότητα, χιούμορ και συγκίνηση.

Πολιτική και δημόσια παρουσία
Πέρα από την τέχνη, η Μάρω Κοντού υπηρέτησε τη δημόσια ζωή με συνέπεια. Υπήρξε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών, με θητεία από το 1999 έως το 2000 και εκ νέου από τον Ιανουάριο του 2007. Είχε προηγουμένως διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (1994–2002) επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84.
Η κοινωνική της δράση περιλάμβανε και τη θητεία της ως προέδρου του κέντρου βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» (2004–2006), επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής προσφοράς.

Πολυδιάστατη δημιουργός
Η Μάρω Κοντού ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική, παρουσιάζοντας το 1993 έκθεση στην γκαλερί Αντήνωρ, ενώ έργο της εκτίθεται στο Μουσείο Βορρέ. Στην τηλεόραση, συμμετείχε σε πλήθος σειρών, από τη «Χαρούμενη Κυριακή» και το «Λούνα Παρκ» έως τη σύγχρονη παραγωγή «Η Γη της Ελιάς».

Προσωπική ζωή και παρακαταθήκη
Υπήρξε παντρεμένη με τον διευθυντή φωτογραφίας της Φίνος Φιλμ, Αριστείδη Καρύδη-Φουκς, καθώς και με τον διαφημιστή Γιώργο Δόξα. Η ζωή και το έργο της Μάρως Κοντού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας.
Η απώλειά της αφήνει πίσω ένα τεράστιο καλλιτεχνικό αποτύπωμα και μια παρακαταθήκη ήθους, ευαισθησίας και δημιουργικότητας που θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές.
Σχετικά
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο
Τα έργα που θα δούμε στον ΘΟΚ τη νέα θεατρική σεζόν 2026-2027
Παρουσιάστηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΘΟΚ από το καλοκαίρι του 2026 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2027
“PARAPHERNALIA”: Μια θεατρική παράσταση για την πιο σημαντική αποστολή που έγινε ποτέ, από την Onsite Project
H παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026
15 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούλιο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και Σαίξπηρ μέχρι σύγχρονες κυπριακές κωμωδίες, πολιτικές σάτιρες και διεθνείς παραγωγές, ο Ιούλιος μετατρέπει ολόκληρη την Κύπρο σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή
Ο Ιούλιος γίνεται… Μήνας Θεάτρου στον Δήμο Λακατάμειας
Έξι θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας, χαρίζοντας στο κοινό ένα καλοκαίρι γεμάτο γέλιο, συγκίνηση και ποιοτικό κυπριακό θέατρο
Τα παιδιά του Δεληθεάτρου ανεβαίνουν στη σκηνή με δύο παραστάσεις γεμάτες μηνύματα ζωής
«Το Αερόστατο» και «Η Χώρα του Ναι» του Σάββα Βορκά παρουσιάζονται στον Κόρνο, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια βραδιά θεάτρου με ελεύθερη είσοδο
«Εκείνος και Εκείνος»: Ένα διαχρονικό έργο για την ελευθερία, την αμφισβήτηση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η Rose Productions ανεβάζει το εμβληματικό έργο του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο, φωτίζοντας με χιούμορ και ευαισθησία τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής
«Τ’ όνομά μου | έγινα ολόκληρη μια κόκκινη κάπα |»: Ο μύθος της Κοκκινοσκουφίτσας αλλιώς
Το γνωστό παραμύθι σε μια βαθιά προσωπική αφήγηση για τη χειραγώγηση, την κακοποίηση, την απώλεια
Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας παρουσιάζει στην Κύπρο την Άλκηστη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2026
Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Παύλος Κουρτίδης – Συμμετείχε σε «Άγριες Μέλισσες» και «Κόκκινο Ποτάμι»
Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Παύλος Κουρτίδης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή ασθένεια