Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016
Το οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992, με βασικό όραμα την δημιουργία στην Κύπρο οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα. Το κτήμα βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής Λευκωσίας, 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Το οινοποιείο, με το μοναδικό του αρχιτεκτονικό ρυθμό, είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες. Το οινοποιείο περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 δεκαρίων όπου καλλιεργούνται, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι ποικιλίες Μαραθεύτικο και Shiraz. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλους τους οίνους του Άη Αμπέλη και παράλληλα να ξεναγηθούν στους χώρους του κτήματος, όπως στον αμπελώνα, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και παλαίωσης, καθώς και στις αίθουσες υποδοχής και εκδηλώσεων. Η δοκιμή των κρασιών γίνεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας, έχοντας από τη μια πλευρά τις κάβες παλαίωσης με τα βαρέλια και τις δεξαμενές και από την άλλη την υπέροχη θέα των βουνών της ορεινής Λευκωσίας, περιοχή Πιτσιλιάς. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει την δοκιμή των κρασιών με εκλεκτά, παραδοσιακά εδέσματα. Στο οινοποιείο λειτουργεί κατάστημα πώλησης κρασιών καθώς και παραδοσιακό παντοπωλείο με επιλεγμένα προϊόντα.
Τρία κρασιά για το γιορτινό τραπέζι από το Οινοποιείο Άης Αμπέλης

Μωροκανέλλα
Ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί, που προσφέρει ένα αναζωογονητικό και ισορροπημένο μίγμα από φρουτώδη αρώματα και γεύσεις, όπως λευκό ροδάκινο, κυδώνι, άγρια λουλούδια και κανέλα, που οδηγεί σε μια ευχάριστη επίγευση.
Ποικιλία: Μωροκανέλλα, γηγενής κυπριακή ποικιλία
Τύπος: Λευκό Ξηρό
Χρονιά: 2015
Σερβίρεται στους: 8-10C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει ευχάριστα πράσινες σαλάτες, φρέσκο ψάρι, ζυμαρικά και ασιατική κουζίνα. Κυκλοφόρησε σχετικά φρέσκο στην αγορά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα.

Aίας
Ένα έντονο και διαρκές μπουκέτο αρωμάτων και γεύσεων, που θυμίζει πράσινο πιπέρι, βανίλια, μόκα, καπνό και ξηρούς καρπούς. Έντονο χρωματικά, αποκαλύπτει διακριτικά τις επιπτώσεις της παλαίωσης. Η γεύση είναι δομημένη προσεκτικά από άποψη οξύτητας, ελευθερώνοντας ευχάριστα την πλούσια γεύση. Ένα ισορροπημένο, γεμάτο σώμα κρασί, με μια μακρά και εκλεπτυσμένη επίγευση. Η διαδικασία οινοποίησης παρακολουθείται στενά, αξιοποιώντας πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της ισχυρής ποικιλίας, η οποία με επιτυχία καλλιεργείται στην Κύπρο.
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Σερβίρεται στους: 18C
Παλαίωση: Σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια για 14 μήνες και στη συνέχεια στο μπουκάλι για ένα χρόνο. Απολαυστικό τώρα, αλλά το συγκεκριμένο κρασί, έχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της πολυπλοκότητας του για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Συνδυασμός με φαγητό: Κατάλληλος σύντροφος για ισχυρές γεύσεις, όπως χυμώδεις σάλτσες, κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Κουμανταρία
Κουμανταρία, το επιδόρπιο κρασί από την Κύπρο, είναι σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το παλαιότερο κρασί που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο, με τις ρίζες της να ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ. Η Κουμανταρία είναι μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κρασιού και παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Κουμανδαρίας, ένα σύμπλεγμα από 14 χωριά στην οροσειρά του Τροόδους. Η Κουμανταρία παράγεται συνεχώς στο νησί της Κύπρου από την αρχαιότητα, ενώ την απολάμβαναν ανά τους αιώνες από τους αρχαίους Έλληνες, τους Βυζαντινούς, τους Σταυροφόρους, τους Ιππότες έως και τους βασιλείς του μεσαίωνα. Γεύσου την Κουμανταρία Άης Αμπέλης και γίνε και εσύ ένα κομμάτι της ιστορίας.
Ποικιλία: Ξυνιστέρι, Μαύρο
Τύπος: Γλυκός οίνος
Παλαίωση: Στο βαρέλι για 4 χρόνια
Χρονιά: 2009
Σερβίρεται στους: 14C
Συνδυασμός με φαγητό: Προτείνεται ως επιδόρπιος οίνος. Είναι κατάλληλος σύντροφος για επιδόρπια, φρέσκα γλυκά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μαλακό, ήπιο τυρί.
> Ταυτότητα Οινοποιείου
Έτος ίδρυσης: 1992
Διεύθυνση: Τηλ.: 99651361, 99835663, Καλό Χωριό Ορεινής, P.O. Box 24301, 1703 επ. Λευκωσίας.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Για γευστική δοκιμή: Δ-Παρ 09.00-17.00 & Σ 09.00-16.00. Για ξενάγηση μόνο μετά από συνεννόηση.
Οινοποιός
Ian Pirlea
Σχετικά
Η κυρία Στέλλα ανέλαβε το "εστιατόριο της Σταυρούλας" στο χωριό και μαγειρεύει αυθεντικά κυπριακά όπως παλιά
Κυπριακές γεύσεις και παλιές αγαπημένες συνταγές στον "καφενέ" του Πολύστυπου που αναβιώνει μετά από 17 σχεδόν χρόνια
Δείπνο εν πλω στον κόλπο της Λάρνακας για την ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ
Μια ξεχωριστή βραδινή θαλάσσια διαδρομή με μουσική, φαγητό και ποτό, κάτω από τον έναστρο ουρανό.
H Παυλίνα ανέλαβε ένα αυθεντικό κυπριακό καφενείο στο χωριό και σε καλεί για καφέ, μπούκωμα, μπίρα και μουσική
Στην καρδιά της Λαόνας, στην πλατεία του χωριού και δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, η αυλή με τις συκαμινιές και τη δροσιά των δέντρων έχει ξαναγίνει σημείο συνάντησης
"Τρυπώσαμε" στο Rubi, τη νέα εντυπωσιακή άφιξη της Λευκωσίας, που ανοίγει σήμερα τις πόρτες της
Εικόνες από το ολοκαίνουριο μαγαζί της πόλης
5+1 γοητευτικά στέκια-εμπειρία για να επισκεφτείς το καλοκαίρι στην Κύπρο
Εκεί που η γεύση, η νοστιμιά και η μαστοριά δεν βρίσκονται μόνο στο πιάτο
6 υπέροχα στέκια για να βγεις στην ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων
Τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν αλλά και τα κλασικά κι αγαπημένα που επέστρεψαν
Τα ελληνικά τηγανητά καλαμαράκια ανάμεσα στα καλύτερα πιάτα με θαλασσινά στον κόσμο
Το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής ταβέρνας κατέκτησε τη 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του TasteAtlas, αφήνοντας πίσω διάσημες δημιουργίες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Μεξικό και το Περού.
Τι να κάνεις αν (ξε)μείνεις τον Αύγουστο στη Λευκωσία: Από φαγητό και ποτό, μέχρι θερινό σινεμά, βουτιές και bowling
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Οι τοπ 14 γευστικές στάσεις για καλό φαγητό στις δροσερές Πλάτρες
Το καταπράσινο χωριό του Τροόδους αποτελεί ένα σημαντικό γαστρονομικό προορισμό με πολλές επιλογές για νόστιμα πιάτα, σούβλα, μεζέ και πέστροφα
Το πολυαναμενόμενο Rubi ανοίγει τις πόρτες του στη Λευκωσία - Και δέχεται ήδη κρατήσεις
Ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο ολοκαίνουριο μαγαζί της πρωτεύουσας, ένα bistronomie με ευρωπαϊκές αναφορές που μας έρχεται από την ομάδα του Sentio
Το εστιατόριο που ανεβάζει τον πήχη της λατινοαμερικανικής κουζίνας στη νησί
Πήγαμε για δείπνο στο ACANE, καθίσαμε στην ατμοσφαιρική βεράντα του και δοκιμάσαμε ένα μενού που παντρεύει δημιουργικά τις γεύσεις της Λατινικής Αμερικής με κυπριακές πινελιές
Το beach club που έγινε το νέο hot spot της Αγίας Νάπας, μόλις απέκτησε ένα υπέροχο εστιατόριο στην ταράτσα
Νέα εικόνα για το NAOS Beach Club στην παραλία Λάντα, με αναβαθμισμένο χώρο στην άμμο και ολοκαίνουργιο rooftop εστιατόριο με ιαπωνική κουζίνα και πανοραμική θέα στη θάλασσα.