Wine Guide , Εστιατόρια

Οινοποιείο Santa Irene: Αναβιώνοντας τους αμπελώνες του Φαρμακά!

Στόχος του η ανάδειξη της αμπελουργικής αλλά και οινικής παράδοσης της περιοχής

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016

Το οινοποιείο Santa Irene ιδρύθηκε στο Φαρμακά το 2015 από τον κ. Δανιήλ Αναστάση και αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου. Στόχος του εξ αρχής ήταν η ανάδειξη της αμπελουργικής αλλά και οινικής παράδοσης της περιοχής του Φαρμακά ειδικότερα, αλλά και γενικότερα της ορεινής Πιτσιλιάς αλλά και της Κύπρου. Καθώς η παραγωγή του οινοποιείου προσανατολίζεται αυστηρά στην παραγωγή ποιοτικών, αυθεντικών και ιδιοσυγκρασιακών οίνων με σαφή τον κυπριακό χαρακτήρα, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του διαθέτει 100 δεκάρια αμπελώνων. Στο σύνολό τους αφορούν σε παραδοσιακούς αιωνόβιους αμπελώνες, στους οποίους το Ντόπιο Μαύρο κυριαρχεί, ενώ το Ξυνιστέρι εντοπίζεται σε μικρότερα κομμάτια γης. Όπως διαφαίνεται, η αποστολή του οινοποιείου δεν περιορίζεται μόνο στην από μόνη της σημαντικότατη διερεύνηση της δυναμικής μίας παραμελημένης αλλά και υποτιμημένης παραδοσιακής κυπριακής ποικιλίας, όπως είναι το Μαύρο Αμπελίσιμο, αλλά και στην αναγέννηση και διατήρηση των παραδοσιακών αμπελώνων της περιοχής του Φαρμακά που μετρούν αιώνες ζωής και που αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η προσπάθεια αναβίωσης των παραδοσιακών αμπελώνων της περιοχής του Φαρμακά ξεκίνησε πριν από μία πενταετία και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Οι αμπελώνες εντοπίζονται σε υψόμετρο 1000 μέχρι 1350 μέτρων. Είναι φυτεμένοι, κάποιοι εδώ και περισσότερο από 120 έτη, κατά μήκος των απότομων πλαγιών των ορεινών όγκων που περιτριγυρίζουν το χωριό. Το οινοποιείο διαθέτει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό οινοποίησης. Η υπόγεια κάβα προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες για την ωρίμαση του οίνου στα δρύινα βαρέλια καθώς και για τη φύλαξη του εμφιαλωμένου κρασιού μέχρι τη στιγμή διάθεσής του στην αγορά. Ιδιαίτερης μνείας είναι και το εστιατόριο Ιεράμπελος που συστεγάζεται με το οινοποιείο και όπου δημιουργούνται γεύσεις οι οποίες συνοδεύουν άριστα τα κρασιά της μονάδας. Η βράβευση των δύο ετικετών εσοδείας 2015, του λευκού Βουνοπλαγιά και του ερυθρού Λαξιά, στο διεθνή διαγωνισμό οίνου της Βιέννης, αποτελεί καταφανή απόδειξη του ποιοτικού δυναμικού των κυπριακών ποικιλιών οιναμπέλου, αλλά και των επιδιώξεων του οινοποιείου μας.

Τρία κρασιά για το γιορτινό τραπέζι από το Οινοποιείο Santa Irene

Βουνοπλαγιά
Η εκφραστική μύτη του κρασιού είναι γεμάτη με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων. Ο όγκος του κρασιού στο στόμα ικανοποιεί απόλυτα, ενώ ο ορυκτός χαρακτήρας χαρίζει σε αυτό το Ξυνιστέρι ιδιαίτερη προσωπικότητα. Συνοδεύει ψάρι και λευκό κρέας, ενώ οι λάτρεις της ασιατικής κουζίνας θα το αγαπήσουν.

Ποικιλία: Ξυνιστέρι
Τύπος: Λευκό Ξηρό
Χρονιά: 2015
Αλκοόλ: 12%
Σερβίρεται στους: 10-12C
Συνδυασμός με φαγητό: Ψάρι και λευκό κρέας, και ιδανικά πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Πρωτάρι
Ένα απλό, εύκολο, ελαφρύ, ευέλικτο ερυθρό κρασί, ικανό να ταιριάξει με όλες τις γεύσεις της κυπριακής κουζίνας αλλά και να καταναλωθεί δροσερό, σημαντικότατο προσόν ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Πάνω απ' όλα όμως το Πρωτάρι θα είναι ένα κρασί με χαρακτήρα και ταυτότητα κυπριακή. Ενώ, για τους λάτρεις της παράδοσης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το σύγχρονο παραδοσιακό κρασί.

Ποικιλία: Μαύρο Αμπελίσιμο
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Χρονιά: 2016
Αλκοόλ: 12.5%
Σερβίρεται στους: 10-12C
Συνδυασμός με φαγητό: Mε το σύνολο της κυπριακής κουζίνας.

Λαξιά
Η χαμηλή στρεμματική απόδοση των ορεινών αμπελώνων του Φαρμακά χαρίζουν στο παραδοσιακό Μαύρο την ικανότητα να δώσει έναν ερυθρό οίνο με γεμάτο σώμα και μύτη όπου κυριαρχούν το κεράσι, το τριαντάφυλλο και το άσπρο πιπέρι. Δένει εξαιρετικά με διάφορα κρέατα στη σχάρα, σούβλα αλλά και κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα.

Ποικιλία: Μαύρο Αμπελίσιμο 80% - Shiraz 20%
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Χρονιά: 2015
Αλκοόλ: 14%
Σερβίρεται στους: 16-18C
Συνδυασμός με φαγητό: Δένει εξαιρετικά με διάφορα κρέατα στη σχάρα, σούβλα αλλά και κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα.

> Ταυτότητα Οινοποιείου
Έτος ίδρυσης: 2015
Διεύθυνση: Τηλ.: 22515515, Δημοκρατίας,:Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας.
www.santairenewinery.com
Facebook: Santa Irene Winery.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Μετά από συνεννόηση τις καθημερινές & Σ-Κ 10.00-17.00.

Οινοποιός και ιδιοκτήτης
Δανιήλ Αναστάσης

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close