Eating News , Εστιατόρια

Ένα ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου μέσα από 228 συνταγές

Η τηλεοπτική εκπομπή "Μια βαλίτσα γεύσεις" μας ταξίδεψε στις κουζίνες του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο πολιτισμός κάθε χώρας είναι μοναδικός. Τα ήθη και τα έθιμα, η κουλτούρα, το ταμπεραμέντο, η ιστορία, οι παραδόσεις ακόμα και οι κατακτητές κάθε χώρας του κόσμου αντικατοπτρίζονται μέσα από τη γαστρονομία της.

Αρκεί ένα γιορτινό τραπέζι με πιάτα, γεύσεις και συνταγές μίας χώρας του πλανήτη ώστε να αντιληφθείς τις ευαισθησίες, τις συνήθειες, την ιστορία και τους λαούς που επηρέασαν στο πέρασμα των αιώνων αυτό το κράτος της Γης.


Οι παρουσιαστές της εκπομπής Χριστίνα Δημητρίου και Γιώργος Ερωτοκρίτου

"Στρώσε ένα τραπέζι με όλα τα εδέσματα της Κύπρου και μέσα από αυτά θα αντλήσεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τον πολιτισμό μας και θα εντοπίσεις όλους του κατακτητές που πέρασαν από το νησί", μας έλεγε ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιος Γεωργής.

Image result for middle east culture food
Κυπριακή κουζίνα

Κάνοντας την επαλήθευση θα δεις πόσο σωστή είναι αυτή η παρατήρηση αφού θα δεις πως τα εδέσματα της Κύπρου αντικατοπτρίζουν τόσο τους κατακτητές όσο και τους γείτονές και φίλους μας. Μέσα λοιπόν από την κυπριακή γαστρονομία εντοπίζεις ιταλικά και γαλλικά στοιχεία στην ορεινή Λάρνακα με την παρασκευή των διαφόρων χειροποίητων μακαρονιών (σκλινίτζι) από τους Φράγκους και Ενετούς κατακτητές, έντονα τουρκικά και αραβικά στοιχεία, γεύσεις της αρμενικής και μαρωνίτικης κοινότητας της Κύπρου και φυσικά την ελληνική κουζίνα. Όλα συνυφασμένα στο πλαίσιο της μεσογειακής κουζίνας.

Η Κύπρος είναι ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε τόσο την μοναδικότητα της γαστρονομίας κάθε λαού, τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνει στοιχεία άλλων λαών στην κουζίνα του αλλά και την οικουμενικής της διάσταση αφού ένα τραπέζι, ένα πιάτο φαγητό φέρνει κοντά όλους τους λαούς, όλους τους ανθρώπους όποια γλώσσα και αν μιλούν όποια θρησκεία και να πιστεύουν.

Αυτό μας δίδαξε και η εκπομπή Μία Βαλίτσα Γεύσεις που μεταδόθηκε αυτή τη χρονιά από την τηλεόραση του Σίγμα με τους Χριστίνα Δημητρίου και τον σεφ Γιώργο Ερωτοκρίτου. Πολιτιστική κληρονομιά, ήθη και έθιμα, μουσικές και χοροί, μαγειρεύτηκαν μέσα σε 114 επεισόδια, παρέα με 130 πρεσβευτές της γεύσης από κάθε χώρα.

Η εκπομπή που αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε κλείνει τον κύκλο της την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο υλικό και πολλές γνώσεις για κάθε χώρα που προβλήθηκε μέσα από την κουζίνα της.

Εμείς εδώ παρουσιάζουμε 13 ξεχωριστές συνταγές από 8 διαφορετικές χώρες του πλανήτη που πέρασαν μέσα από την εκπομπή και σε καλούμε να τις δοκιμάσεις ταξιδεύοντας στις τέσσερεις γωνιές του κόσμου μέσα από την κουζίνα σου.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Κοτόπουλο Κιέβου από την Ουκρανία

Υλικά
4 κομμάτια στήθος κοτόπουλο
1 φλιτζ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

Για το πανάρισμα:
5 αυγά
Αλεύρι
Φρυγανιά
Αλάτι πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Χαράζετε οριζοντίως με ένα καυτερό μαχαίρι όλα τα κομμάτια στήθος κοτόπουλο, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια σχισμή. Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ζυμώνετε πολύ καλά και γεμίζετε τα κομμάτια κοτόπουλο με το βούτυρο αυτό. Μην το παραγεμίσετε όμως για να μπορέσει να κλείσει. Βάζετε στην κατάψυξη για 5' περίπου. Παράλληλα, κτυπάτε τα αυγά καλά. Περνάτε διαδοχικά τα κομμάτια κοτόπουλο από αλεύρι, αυγό και φρυγανιά. Πατάτε καλά την φρυγανιά να κολλήσει. Βάζετε στο ψυγείο για ακόμα 5'. Εντωμεταξύ βάζετε το λάδι να ζεσταθεί. Ψήνετε στο λάδι για περίπου 2' την κάθε πλευρά. Απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο στους 190οC για περίπου 15'.

Image result for buñuelos colombianos

Buñuelos από την Κολομβία
Τα buñuelos ειναι τηγανητά κροκετάκια με φρέσκο τυρί, κλασική χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Κολομβία. Είναι γλυκά και αλμυρά μαζί, αφράτα με τραγανιστή κρούστα. Σημαντική η επιλογή του τυριού που πρέπει να είναι "φρέσκο, μαλακό, λευκό, με γεύση ελαφριά και υφή κοκκώδη". Το τυρί που χρησιμοποιούν στην Κολομβία το λένε "requeson", παρασκευάζεται από ορρό γάλακτος και μοιάζει καταπληκτικά με τη δική μας φρέσκια μυζήθρα! Σε κάθε δρόμο και δρομάκι της πρωτεύουσας Μπογκοτά θα βρείτε πάγκους με υπαίθριο φαγητό, που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα, μιάς και οι Μπογκοτάνοι μικροπωλητές (και βασικά οι γυναίκες τους...) τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής.

Υλικά για 6 άτομα
250 γραμμάρια νισεστέ (κορν φλάουρ)
250 γραμμάρια γάλα
500 γραμμάρια μυζήθρα φρέσκια
2 αυγά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μισό φλυτζάνι λάδι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική και λεία. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και φτιαχνουμε μικρά μπαλάκια με τη ζύμη, που έπειτα θα τηγανίσουμε σε βαθειά κατσαρόλα, ως να ροδίσουν.

Burgers με honey mustard από τις ΗΠΑ

Υλικά
Για τα burgers
500γρ.βοδινό κιμά
2 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι κέτσαπ
Αλάτι πιπέρι

Για την honey-mustard sauce
5 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές νερό
1 κουταλάκι λάδι
Αλάτι πιπέρι
2 πρέζες σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Για την BBQ sauce
1 φλιτζ. Κετσαπ
¼ φλιτζ. Ξύδι
¼ φλιτζ. Νερό
¼ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές χαρουπόμελο
2 κουταλιές γουόστερ σως
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι πάπρικα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο αλεσμένο
½ κουταλάκι κουρκουμά

Για το σερβίρισμα
Ψωμί για μπέργκερς
Φύλλα ρόκας
ντοματίνια

Εκτέλεση burgers
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το μπέργκερ. Χωρίζετε την ζύμη στα 4 και πλάθετε τα μπεργκερ. Ζεσταίνεται καλά ένα αντικολητικό ραβδωτό τηγάνι και ξεκινάτε να ψήνετε τα μπέργκερ. Χρειάζονται 2 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά για να παραμείνουν ζουμερά.

Για την σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για την σάλτσα και τα αναμιγνύετε καλά.

Για τη BBQ sauce: βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε την σάλτσα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια και στην συνέχεια χαμηλώνετε τελείως την εστία και ψήνετε για περίπου 15-20'. Απλά ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2 πιάτα από την Κίνα

Παραδοσιακό κινέζικο τηγανιτό ρύζι με αυγό

Υλικά για 4 άτομα
2 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι βραστό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
3 αυγά
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές σόγια

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι. Αφού ζεσταθεί καλά τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τα καρότα. Κατά διαστήματα ανακατεύετε έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Στην συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και ψήνετε για περίπου 1-2'. Ακολούθως, με μια κουτάλα ανοίγετε ένα βαθούλωμα στην μέση του ρυζιού μέχρι να βλέπετε το τηγάνι. Σπάτε τα αυγά στο κενό που δημιουργήσατε. Ξεκινάτε και ανακατεύετε τα αυγά για να σπάσουν οι κρόκοι και σιγά σιγά αναμιγνύετε με το ρύζι. Τέλος, προσθέτετε τη σόγια για γεύση και σερβίρετε.

Image result for chinese chicken with ginger

Κοτόπουλο με τζίντζερ

Υλικά
2 στήθη κοτόπουλου φιλέτο σε λεπτές φέτες
70 γρ τζιντζερ ψιλοκομενο
1,5 κουταλάκι πάπρικα
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά τετράγωνα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά τετράγωνα
4 κουταλιές αραβοσιτέλαιο
Αλάτι

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε στο λάδι για 2 λεπτά περίπου τις πιπεριές και την πιπερόριζα. Αλατίζουμε το κοτόπουλο προσθέτουμε την πάπρικα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

2 συνταγές από τις Φιλιππίνες

Bistek κοτόπουλο με σόγια

Υλικά
1/2 Κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3-4 σκελίδες Σκόρδο
1/3 φλιτζάνι χυμό Λεμονιού
¼ φλιτζάνι ελαφριά σάλτσα Σόγια
1 κουταλιά λάδι
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζετε το κοτόπουλο μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, την σόγια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 20'. Στην συνέχεια, στραγγίζετε καλά το κοτόπουλο από την μαρινάδα. Σουρώνετε την μαρινάδα από τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Μετά από 5 λεπτά βάζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο από την μαρινάδα. Ψήνετε για ακόμα 5 λεπτά και μετά προσθέτετε την μαρινάδα και το νερό. Χαμηλώνετε την φωτιά και ψήνετε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο δυναμώνετε την φωτιά για να καταστηθεί η σάλτσα.

Μπανάνα Lumpia ή turon

Υλικά
4 Μπανάνες
8 φύλλα για σπρίνγκ ρολς
8 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 αβγό
Λάδι για τηγάνισμα
Παγωτό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε τις μπανάνες κάθετα στη μέση και αμέσως μετά κόβετε κάθε κομμάτι στην μέση οριζόντια. Η κάθε μπανάνα αποδίδει 4 κομμάτια. Στην συνέχεια κόβετε τα φύλλα του σπρινγκ ρολς στην μέση αλλά το κόψιμό να ξεκινάει από μια γωνιά και να καταλήγει στην άλλη γωνιά. Το τελικό σχήμα των φύλλων πρέπει να είναι τριγωνικό. Παίρνετε ένα φύλλο και το βάζετε μπροστά σας έτσι ώστε η κορυφή να είναι στο πάνω μέρος. Βάζετε 1 κουταλάκι ζάχαρη στην άκρη, τοποθετείτε ένα κομμάτι μπανάνα πάνω στην ζάχαρη και ξαναβάζετε πάνω στην μπανάνα ακόμα ένα κουταλάκι ζάχαρη. Βάζετε την δεξιά και αριστερή πλευρά να κλείσει προς τα μέσα, μετά τυλίγετε μέχρι να φτάσετε στην κορυφή και κολλάτε με λίγο χτυπημένο αυγό. Ετοιμάζετε όλες τις μπανάνες με τον ίδιο τρόπο. Ζεσταίνετε το λάδι καλά και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν τα ρολάκια ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

2 συνταγές από το Λίβανο

Παραδοσιακά κοφτά

Υλικά
½ κιλό κιμά Αρνίσιος (διπλοπερασμένο από τη μηχανή),
2 Αυγά ελαφρά χτυπημένα,
1 1/4 φλιτζάνι φρυγανιά
1 μεγάλο Κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο Μαϊντανό,
½ κουταλάκι Κανέλα
1 κουταλάκι Κύμινο
½ κουταλάκι πιπέρι Καγιέν
1 κουταλάκι Τέρμερικ
1 κουταλάκι Μπαχάρι σε σκόνη
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά και τα ζυμώνετε καλά, να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Παίρνετε ½ φλ. περίπου και το πλάθετε σε μακρόστενο κεφτέ με λαδωμένη παλάμη, γύρω από ξυλαράκι για το σουβλάκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μίγμα. Προθερμαίνετε την ψησταριά σε δυνατή φωτιά αν είναι με γκάζι ή ετοιμάζετε τα κάρβουνα, βάζοντας απάνω τη σχάρα για να ζεσταθεί καλά. Λαδώνετε τη σχάρα και τα βάζετε πάνω . Ψήνετε για 15 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Αρνί στην κατσαρόλα

Υλικά
1 κιλό αρνί ψαχνό κομμένο σε μπουκιές
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 κουταλάκι φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
½ δέσμη φρέσκο Κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κόκκινο Κρασί
Αλάτι
Λίγο νερό

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μισό λαδί και ξεκινάτε να ροδοκοκκινίζετε το αρνί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά προσθέστε το τζιντζερ το πιπέρι και το αλάτι και το κρασί. Αφήστε περίπου για 12 λεπτά. Στην συνέχεα προσθέστε το νερό. Χαμηλώστε την φωτιά και ψήστε για περίπου 1 ώρα . Σερβίρετε με ψιλοκομμένο κολιανδρο .

2 συνταγές από την Κούβα

Negrita Caliente (ψητή μπανάνα με παγωτό)

Υλικά
4 Μπανάνες
2 κουταλάκια Κανέλα σκόνη
Λίγο Λικέρ Μπανάνας
Παγωτό Βανίλια

Εκτέλεση
Παίρνετε της μπανάνες και τις ψήνετε στην σχάρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Στην συνεχεία όταν ψηθούν τες ξεφλουδίζετε και της σερβίρετε με παγωτό βανίλια , κανέλα και λίγο λικέρ

Huevos Habaneros

Υλικά

4 αυγά
5 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο χυμό ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά προσθέστε της πιπεριές και την ντομάτα και αφήστε περίπου για 5-6 λεπτά . Στην συνεχεία προσθέστε τον χυμό ντομάτας και σπαστέ τα αυγά από πάνω. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λεπτά στους 180.

2 συνταγές από το Ιράν

Sabzy polo / ρύζι με άνηθο

Υλικά
2 δέσμες φρέσκο Κόλιανδρο ψιλοκομμένο
3 δέσμες άνηθο ψιλοκομμένο
2 κομμάτια πράσο ψιλοκομμένο
2 δέσμες μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κιλό Ρύζι
2 λίτρα Νερό
Σαφράν
Λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο δοχείο ξεπλύνετε και στραγγίστε το ρύζι, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. Προσθέστε κι άλλο νερό για να καλυφθεί το ρύζι και αφήστε το στην άκρη για να μουλιάσει για 1-2 ώρες. Βράστε αλμυρό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το ρύζι . Κοχλάστε το ρύζι για 2-3 λεπτά. Μετά στραγγίστε το ρύζι αφαιρώντας το νερό. Αναμείξτε το κόλιανδρο, τον άνηθο, το πράσο, το μαϊντανό μαζί με το σαφράν. Προσθέστε λάδι στη βάση της κατσαρόλας στην οποία βράσατε το ρύζι. Απλώστε το 1/3 του ρυζιού στη βάση της κατσαρόλας. Μετά απλώστε το 1/2 των μπαχαρικών σε δεύτερη στρώση πάνω από το ρύζι. Απλώστε ακόμη 1/3 ρυζιού από επάνω και τα υπόλοιπα μπαχαρικά πάνω από τη δεύτερη στρώση ρυζιού. Τέλος απλώστε το υπόλοιπο ρύζι. Χύστε ζωμό ή νερό πάνω από το ρύζι. Καλύψτε τη κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και μετά το πώμα από επάνω και βάλτε το σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Μετά μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και κοχλάστε για 30-40 λεπτά. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το για ακόμη 15 λεπτά. Ανακατέψτε το ρύζι με τα βότανα χρησιμοποιώντας ένα μια κουτάλα .

Shirazi (παραδοσιακή σαλάτα)

Υλικά
4 αγγουράκια
3 μέτριες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι χυμό λάιμ
½ φλιτζάνι Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίστε τα αγγούρια, αφαιρέστε τους σπόρους, και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε το ίδιο μέγεθος αφού πρώτα αφαιρέσετε τούς σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρετε σε μικρά μπολ σαλάτας ως μια σαλάτα ή ορεκτικό.

Το έργο «Τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής: γνωριμία του πολιτισμού τρίτων χωρών μέσω της γαστρονομίας» υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και της Κυπριακής Δημοκρατίας (10%).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close