11 February 2017
Θέατρο , News

3η διοργάνωση για το πρόγραμμα "Play On"

Με 6νέα κυπριακά θεατρικά έργα σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παρουσιάζει σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, τα έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα που προέκυψαν μέσα από την τρίτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY ON!.

Μετά τις δύο επιτυχείς διοργανώσεις του προγράμματος PLAY/PLAY ON!, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν, συνεκτελέστηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΚΚΔΙΘ και τον ΘΟΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΔΙΘ αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος και την εδραίωσή του, μέσα από την τρίτη διοργάνωση, η οποία αποτελεί αφετηρία ενός θεσμού που αναδεικνύει τη βιωσιμότητα τέτοιων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Με την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων θεατρικών έργων που απέστειλε το ΚΚΔΙΘ στα μέσα Ιανουαρίου 2016, υποβλήθηκαν συνολικά 36 (τριάντα έξι) θεατρικά έργα. Ακολούθως, τα υποβληθέντα έργα μελετήθηκαν από την ομάδα συμβούλων επεξεργασίας, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση δόθηκαν αναλυτικά σχόλια για το κάθε έργο, προκειμένου οι συγγραφείς τους να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος της τρίτης διοργάνωσης επιλέγηκαν επτά (7) θεατρικά έργα εκ των υποβληθέντων, για να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Με το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας κειμένου τα έξι (6) εκ των επτά (7) θεατρικών έργων, κρίθηκαν ως έτοιμα για παρουσίασή τους σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις ανοιχτές στο κοινό. Τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Φεβρουαρίου 2017 και με τις οποίες ολοκληρώνεται η τρίτη διοργάνωση του προγράμματος, ανέλαβαν άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα/ομάδες της Κύπρου.

Μέσα από τη διοργάνωση PLAY/PLAY ON! επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Απώτερος στόχος η στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και η διαμόρφωση μιας κυπριακής ταυτότητας στη θεατρική γραφή.

Από τις δύο πρώτες διοργανώσεις ο ΘΟΚ, αλλά κυρίως οι ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, υποδέχθηκαν και στήριξαν με θέρμη και εμπιστοσύνη τα νέα κυπριακά θεατρικά έργα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα PLAY δεν οδήγησε μόνο στο ανέβασμα έργων που προέκυψαν μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά συνέβαλε και στην ευρύτερη εδραίωση του σύγχρονου κυπριακού θεατρικού έργου, μέσα από το ανέβασμα πληθώρας άλλων θεατρικών έργων.

Το πρόγραμμα, στα πέντε χρόνια δράσης του, κατάφερε να αλλάξει το θεατρικό τοπίο της Κύπρου, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία σε σχέση με την πρόσληψη του κυπριακού θεατρικού έργου, τόσο από τους ίδιους τους δημιουργούς όσο και από το κοινό. Έδωσε υλικό σε σκηνοθέτες και συντελεστές του θεάτρου για να εργαστούν και  προσέλκυσε νέο κοινό στις θεατρικές αίθουσες.

Κυπριακά θεατρικά έργα και Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το πρόγραμμα PLAY έστρεψε τους προβολείς σε αυτούς και δημιούργησε το πεδίο ανάδειξης και προώθησής τους. Την ίδια στιγμή, ενδυνάμωσε τους δεσμούς μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας.

Η ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, Λέα Μαλένη, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, Αλεξία Παπαλαζάρου, σκηνοθέτιδα, Ευριπίδη Δίκαιο, ηθοποιό, σκηνοθέτη, Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτιδα, Λέανδρο Ταλιώτη, ηθοποιό, σκηνοθέτη.

Η συντονιστική επιτροπή της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μηνά Τίγκιλη, σκηνοθέτη, θεατρολόγο, αντιπρόεδρο/εκτελών χρέη προέδρου του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Χρίστο Γεωργίου, θεατρολόγο, εκτελεστικό διευθυντή του ΚΚΔΙΘ και Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, εκπρόσωπο της ομάδας σύμβουλων επεξεργασίας.

*Η τρίτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY ON! επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (2016) των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

10:00-19.30 Είσοδος ελεύθερη Πληροφορίες: 70002414, www.ccoiti.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close