Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Οι 11 θεατρικές πρεμιέρες του Μάρτη

Τι θα δούμε στις εγχώριες σκηνές της Κύπρου τον πρώτο μήνα της άνοιξης

Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαρτίου 2017

11 καινούργιες θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές τον Μάρτιο ενώ αρκετές άλλες συνεχίζουν από τον Φεβρουάριο.

Αυτές είναι οι πρεμιέρες του μήνα.

Φιλιώ Χαϊδεμένου
Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωνία

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του θεατρικού κοινού και την ευρεία αποδοχή που γνωρίζει η 'Φιλιώ Χαϊδεμένου' στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, το 'Σατιρικό Θέατρο' σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού 'Ιωνία' θα φέρουν την παράσταση 'Φιλιώ Χαϊδεμένου' στην Κύπρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το έργο αφηγείται τη σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, που έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστούν ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος.
> Παραστάσεις Τετ 1-Δ 6 Μαρ, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία / Τρ 7 Μαρ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός & Τετ 8 Μαρ, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 22312940.

Η επανάσταση του Άλφι
Θέατρο Ανεμώνα

Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου 'Η επανάσταση του Άλφι' ανεβάζει το θέατρο Ανεμώνα σε πανελλήνια πρώτη και σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Το έργο έχει έντονα στοιχεία θρίλερ με διάχυτο λεπτό μαύρο χιούμορ.
Κάπου σε μια πόλη, σ' ένα υπόγειο σκοτεινό δωμάτιο …
Ένας άντρας χτίζει βήμα με βήμα την επανάσταση του …
Ένας άλλος αγωνίζεται να πετάξει από πάνω του τα σχοινιά που είναι δεμένος χειροπόδαρα …
Μια γυναίκα προσπαθεί να απαλλαγεί από ό,τι την βαραίνει …
Τρεις σκοτεινές φιγούρες σε ένα αγώνα επιβίωσης και επιβολής . Η εξουσία γίνεται μαχαίρι που αλλάζει χέρια…
Ο χώρος όλο και στενεύει …
Το δωμάτιο μικραίνει…
Ο αέρας λιγοστεύει …
Οι ανάσες πνίγονται …
Το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο…
Τρία θηρία έτοιμα να κατασπαράξουν τις σάρκες τους.
Κάθε αγώνας έχει ένα νικητή! Αυτός θα έχει ;
«Σκότωσε με!..»
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου. Παίζουν: Γιώργος Τζωρτζής, Πένυ Φοινίρη, Μαρίνος Ξενοφώντος.
> Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 70007721.

"Ο πυρετός"
Open Arts

Η open arts της Αθηνάς Κάσιου παρουσιάζει τη νέα της θεατρική παραγωγή. Πρόκειται για το βραβευμένο έργο "Ο Πυρετός" από τον γνωστό ηθοποιό και συγγραφέα Wallace Shawn. Η νέα αυτή δουλειά έρχεται να φέρει κάτι πρωτοποριακό που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο αφού η παράσταση δεν θα ανέβει σε συμβατικούς θεατρικούς χώρους αλλά θα ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. Το έργο θα παρουσιαστεί, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του συγγραφέα, σε σπίτια φίλων ή στο σαλόνι κάποιου διαμερίσματος. "Ο Πυρετός" επικεντρώνεται σε έναν ταξιδιώτη πεσμένο στο πάτωμα του μπάνιου, σε ένα ξενοδοχείο, σε μια φτωχή χώρα όπου γίνεται επανάσταση και κατακλύζεται από ζέστη υπερασπιζόμενος την ομορφιά της δικής του ζωής.
"Πρόσεχε, αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί να σου δηλητηριάσει όλη σου την ζωή. Η αγάπη σου για ομορφιά μπορεί να σε σκοτώσει"
Τον μοναδικό ρόλο του έργου θα έχει ο Βαλεντίνος Κόκκινος ο οποίος θα ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αθηνάς Κάσιου στο σκηνικό περιβάλλον που θα επιμεληθεί η Λύδια Μανδρίδου. Τη μετάφραση του έργου στην ελληνική γλώσσα υπογράφουν ο Βαλεντίνος Κόκκινος και η Αθηνά Κάσιου.
> Η πρώτη παράσταση του έργου θα δοθεί στις 5 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20:30 ή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Για φιλοξενία στο σπίτι σου ή για να είστε φιλοξενούμενοι, πληροφορίες στο τηλέφωνο 96637557.



Χώμα
ΕΘΑΛ

Mε το κυπριακό έργο 'Χώμα' της Μελίνας Παπαγεωργίου ξεκινά και επίσημα η θεατρική σεζόν 2017 για την ΕΘΑΛ. Το έργο θα παρουσιαστεί από τη Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, ενώ παρουσιάστηκε επίσης φέτος σε σκηνοθετημένη ανάγνωση στο Πρόγραμμα PLAY ON! που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου μετά την αποχώρηση του ΘΟΚ από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ένας άντρας και μια γυναίκα, παντρεμένοι πολλά χρόνια, με τρία αγόρια, έχουν μόλις πληροφορηθεί για τη σοβαρή ασθένεια της γυναίκας. Το πώς ο καθένας τους θα χειριστεί αυτό το δεδομένο αποκαλύπτει δύσκολες πραγματικότητες για τη σχέση τους καθώς και για την ανθρώπινη φύση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη μοίρα όλων μας. Παίζουν: Ειρήνη Ανδρέου, Στέλιος Καλλιστράτης.
> Πρεμιέρα Τετ 8 Μαρτίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τρ, Πεμ, Παρ 20.30. Πληρ. 25877827.



The Patrick Pearse Motel
ΕΘΑΛ

Το έργο διαδραματίζεται στην Ιρλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το ανερχόμενο οικονομικά ζευγάρι Ντέρμοντ και Γκρεν Γκίπον ζουν σε ένα πολυτελές προάστιο του Δουβλίνου. Μαζί με τους επαγγελματικούς τους εταίρους, το ζεύγος Φιντάν και Νίαμ είναι οι ιδιοκτήτες ενός μοτέλ 84 δωματίων. Οι Ντέρμοντ και Φιντάν έχουν αντιληφθεί ότι, ο πατριωτισμός στην Ιρλανδία αποφέρει οικονομικά οφέλη και τουρισμό. Γι' αυτό έχουν ονομάσει το μοτέλ τους 'The Patric Pearse Motel', στη μνήμη ενός από τους εκτελεσθέντες αρχηγούς της Ιρλανδικής εξέγερσης του 1916 εναντίον των Άγγλων. Προς επιβεβαίωση του πατριωτισμού τους έχουν κοσμήσει το κάθε τους δωμάτιο, με ένα πορτρέτο εθνικού ήρωα της Ιρλανδίας. Η φαρσοκωμωδία του γνωστού Ιρλανδού συγγραφέα Χιού Λέοναρντ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 1971. Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Παίζουν: Κώστας Βήχας, Μαρίνα Βρόντη, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Hρόδοτος Μιλτιάδους, Μαρία Παπαφωτίου, Χάρης Αριστείδου, Γιάννος Αντωνίου.
> Πρεμιέρα Σ 11 Μαρ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τετ & Σ 20.30 και Κ 18.30. Πληρ. 25877827.



Η Αϊσέ πάει διακοπές
Θεατρική Ομάδα Σόλο για Τρεις

Η θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή 'Η Αϊσέ πάει διακοπές'. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο με το 'Athens Prize for Literature' βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου. Μια γυναίκα, Ελληνοκύπρια που έζησε τη ζωή της μυστικά για τριάντα τόσα χρόνια ως Τουρκοκύπρια, κρύβοντας την πραγματική της ταυτότητα από τον περίγυρό της και από τον ίδιό της το γιο βλέπει το μυστικό της να αποκαλύπτεται το 2004 όταν ανοίγουν τα οδοφράγματα στην Κύπρο. Ο γιος της περνά στους 'απέναντι' και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ερώτηση που μπορεί να υποβάλει κάποιος στον εαυτό του. 'Ποια είμαι;' ή μάλλον 'μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου αυτό που πραγματικά είσαι;'. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντρούλα Ηρακλέους, Χριστίνα Χριστόφια.
> Πρεμιέρα Σ 18 Μαρτίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τετ, Παρ, Σ 20.30 & Κ (διπλή παράσταση)18.30 & 20.30. Πληρ. 99544934.



Ζητείται Κλόουν ηλικιωμένος
Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο Διόνυσος παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή του που είναι το έργο "Ζητείται Κλόουν ηλικιωμένος" του Ματέϊ Βίσνιεκ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Τρεις ηλικιωμένοι κλόουν σε απόγνωση φτάνουν με τις βαλίτσες τους σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Έχουν διαβάσει σε μια αγγελία πως "ζητείται κλόουν ηλικιωμένος". Καθώς κανείς δεν εμφανίζεται να τους πάρει συνέντευξη για τη δουλειά, και καθώς ο τρεις τους είναι φίλοι από παλιά, αρχίζουν να θυμούνται περιστατικά της κοινής τους ζωής, ενώ ο καθένας εκτελεί και το δικό του νούμερο. Φιλικές, εχθρικές και επαγγελματικά ανταγωνιστικές διαθέσεις διαχέονται σε όλο τα έργο. Η ανασφάλεια της αποτυχίας, η υπεροψία της επιτυχίας αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην εξέλιξη του έργου. Σχέσεις τρυφερότητας, αγριότητας, ανταγωνιστικότητας, αναπτύσσονται μεταξύ τους όπου οι δύο θα οδηγηθούν σε μια δολοφονία ξυλοδαρμού. Η φυγή αναπόφευκτη. Όμως από πού για που. Ο συγγραφέας αφήνει την απάντηση στον θεατή. Αυτή η πικρή κωμωδία, έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού. Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει τα όρια του παράλογου. Η παράσταση σ' αυτή την πικρή κωμωδία, φιλοδοξεί να εξερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης χαρακτηρολογικής συμπεριφοράς, μεταξύ ακραίων συμπεριφορών άκρατης λογικής και ακραίων συμπεριφορών άκρατου παραλογισμού. Αυτή η εξερεύνηση θα βασίζεται στην ευρηματικότητα κωμικών στοιχείων, μια και έχουμε να κάνουμε με μια έστω πικρή κωμωδία που αγγίζει επίσης τα όρια μιας μπεκετικής διάθεσης. Ακρωτηριασμένες σωματικές συμπεριφορές στον χώρο, παράξενες σωματικές στάσεις, εξειδικευμένα παράξενοι τρόποι εκφοράς του λόγου, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ηρώων. Τα συναισθήματα πολυσύνθετα. Οι συμπεριφορές παράξενες, πηγάζουν από το εσώτερο είναι των ηρώων που το περιβάλλει η σκοτεινιά της αποτυχίας και η υπερβολική προσπάθεια επιβεβαίωσης μιας ολόκληρης ζωής στα μάτια των δύο από τον ένα και ο ένας στους δύο. Παίζουν: Φώτης Αποστολίδης, Αντρέϊ Κρουπά, Κώστας Σιλβέστρος, Χρήστος Γιάγκου.
> Πρεμιέρα Παρασκευή 17 Μαρτίου, Θέατρο Διόνυσος Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.30 & Κυριακή στις 18.30. Πληρ. 22818999 & 99621845.

Το τέλειο έγκλημα
Ομάδα Μάριου Κακουλλή

Ο Μάριος Κακουλλής στην καινούργια του δουλειά, συναντά ξανά την Μαρίνα Βρόντη και τον Βαλεντίνο Κόκκινο, έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων συνεργασιών ("Το Τριο Του Πορτο Σουενιο", "Ένα αλπούμ ιστορίες"κ.α), σε ένα έργο βασισμένο στην συλλογή έμμετρων ποιημάτων του Heinrich Hoffmann "Shockheaded Peter". Σε μία σύμπραξη, αυτή τη φορά, με τον χορογράφο Χάρη Κούσιο, δημιουργούν μία θεατρική φόρμα, εμπνευσμένη από τα αστυνομικά μυθιστορήματα εποχής. Ο Χάρης Κούσιος μετά την τελευταία του δουλειά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση", επιστρέφει στην Κύπρο για να χορογραφήσει για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση. Μια παράσταση όπου η επαναλαμβανόμενη εναλλαγή ρόλων, η ζωντανή μουσική και η αφηγηματικότητα του κειμένου μέσα από τα σώματα των ηθοποιών , θα ταξιδέψουν τον θεατή και θα τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα . Ένα κορίτσι εξαφανίζεται. Ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί. Ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί. Ένας ντετέκτιβ αποφασισμένος να αναμετρηθεί με το τέλειο έγκλημα. Θα τα καταφέρει; Ποιος κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της μικρής Άλις Στιούαρτ; Υπάρχει το τέλειο έγκλημα; Υπάρχουν εγκλήματα χωρίς τιμωρία; Παίζουν: Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτης Κυριάκου, Πάνος Μακρής, Πολυξένη Σάββα,Τζωρτζίνα Τάτση.
> Πρεμιέρα Κυριακή 19 Μαρτίου, Σπούτνικ, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30. Πληρ. 96455810 / 99926807.

Οι δακτυλογράφοι
Πολυχώρος Εστία

Τους 'Δακτυλογράφους' του σημαντικού Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Μάρεϊ Σίσγκαλ, παρουσιάζει τον Μάρτιο και αρχές Απριλίου ο Πολυχώρος Εστία, σε σκηνοθεσία του Άγι Παΐκου. "Οι δακτυλογράφοι" είναι μια από τις πρώτες κωμωδίες του Σίσγκαλ (μαζί με τα έργα "Ο Τίγρης" και "Απλό είδος ερωτικής ιστορίας") και ουσιαστικά πρόκειται για μια εναλλαγή σκηνών. Στη διάρκεια της μιας ώρας που διαρκεί η παράσταση οι ηθοποιοί γερνούν μπροστά στα μάτια μας. Μέσα από μία σειρά εικόνων τοποθετημένων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι δακτυλογράφοι Πολ Κάνινγκχαμ (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και Σύλβια Πέιτον (Νάτια Χαραλάμπους) έρχονται αντιμέτωποι με το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου καθώς συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη ματαιότητα της ζωής. Παίζουν: Νάτια Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζηκυριάκος. Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος.
> Παραστάσεις κάθε Παρασκευή στις 20.30 & κάθε Κυριακή στις 19.00. Πληρ. 99588330 & 97790533.

Συμβολαιογράφος
Το έργο του έργου του Νίκου Βασιλειάδη 'Συμβολαιογράφος' σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου με την Υρώ Μανέ θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κύπρου στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης. Το έργο απευθύνεται σε όλους και αφορά όλους με έναν απλό λόγο αλλά βαθύ νόημα που συνοδεύεται από την πολύ δυνατή ερμηνεία της δημοφιλούς ηθοποιού Υρούς Μανέ. Πρόκειται για έναν βαθιά συγκινητικό μονόλογο μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Μπορεί όμως μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο.
> Παραστάσεις Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31 Μαρτίου, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Οδύσσεια
Θέατρο Τσέπης - Μπαλωμένη Τσέπη

To Θέατρο Τσέπης και η Μπαλωμένη Τσέπη μάς προσφέρουν ένα οικονομικό πακέτο για το πιο μυθικό ταξίδι όλων των εποχών: Τροία-Ιθάκη, με καπετάνιο τον πολυμήχανο Οδυσσέα! Ενδιάμεσοι σταθμοί και εκδρομές: στη γη των Λωτοφάγων, στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, στο βασίλειο των Ανέμων, στο νησί της Μάγισσας Κίρκης, μια μικρή στάση στον Κάτω Κόσμο, πέρασμα και γνωριμία με τις Σειρήνες, με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και διανυκτέρευση στο νησί των Φαιάκων! Το πιο γνωστό παραμύθι όλων των εποχών διασκευασμένο για παιδιά μεταφέρεται τον Μάρτιο στη σκηνή, σε σκηνοθεσία και διασκευή Μάριου Θεοχάρους. Παίζουν: Γρηγόρης Πετρή, Ξένια Προδόμου, Μαρία Σωκράτους.
> Παραστάσεις Σ 4 & 11 Μαρ, 17.00, Κ 5 Μαρ, 11.30, Κ 12 Μαρ, 11.30, Θέατρο Ένα, Λεμεσός. Σ 18 & 25 Μαρ, 17.00, Κ 19 & 26 Μαρ, 11.30 & 17.00, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Κοραή, Λευκωσία. Πληρ. 96297278.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close