Eating News , Εστιατόρια

Φάγαμε μανιτάρια της βανούκας στα κάρβουνα

Ένας νόστιμος και ξεχωριστός κυπριακός μεζές

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2017

Κάποιες φορές όταν βρεθείς σε κάποιο μαγαζί αντιλαμβάνεσαι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η επιτυχία ενός μαγαζιού βασίζεται στην ευγένεια των ανθρώπων του, στο μεράκι τους στην κουζίνα, στη νοστιμιά του φαγητού και στις τιμές. 

Όταν βρεθήκαμε το περασμένο σαββατοκυρίακο στην ορεινή Πάφο αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ξανά την βραβευμένη από το Check In ταβέρνα Παγκράτιος στο χωριό Μηλιού. Ο μεζές του είναι πραγματικά εξαιρετικό, το κράς του πεντανόστιμο, η εξυπηρέτηση άψογη και ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η επεξήγηση κάθε πιάτου όταν μας το σέρβιραν. 

Μαζί λοιπόν με το τέλειο σουβλάκι που φάγαμε και μανιτάρια της βανούκας τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον μεζέ αλλά αποτελούν όπως καταλάβαμε ένα ξεχωριστό πιάτο για το μαγαζί. Πρώτη φορά ακούσαμε μανιτάρια με αυτή την ονομασία όμως οι Παφίτες τα γνωρίζουν καλά και τα αγαπούν ιδιαίτερα. Ρωτώντας λοιπόν για αυτά τα περίφημα μανιτάρια της βανούκας τα οποία κοστίζουν 15 ευρώ το κιλό αφού η διαδικασία περισυλλογής τους είναι δύσκολη μάθαμε πως πρόκειται για τα γνωστά κυπριακά μανιτάρια της αναθρίκας. 

Τα μανιτάρια λοιπόν της βανούκας ή αναθρήκας πήραν το όνομά τους από το φυτό στο οποίο φυτρώνουν στο κάτω μέρος του. Μάλιστα με αυτό το φυτό χρησιμοποιώντας τον κορμό του έφτιαχναν σκαμνάκια και μπαστούνια. Λέγεται μάλιστα πως με αυτά τα μπαστούνια από το φυτό αναθρίκα κάποιοι καλόγεροι πριν πολλά πολλά χρόνια  κατάφεραν να μεταφέρουν τους μεταξοσκόληκες από τη Κίνα στην Ευρώπη. 

Εμείς, τα φάγαμε ψημένα στα κάρβουνα με "μαυρόλαδο" και λεμόνι και ήταν πεντανόστιμα αν και πληρώσαμε κατιτίς παραπάνω. 


Το φυτό αναθρίκα ή βανούκα. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close