Θέατρο , News

O Στάθης Ψάλτης της εφηβείας μας

Και 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε και τόσο καλά για τη ζωή του

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2017

Ο Στάθης Ψάλτης, ο δικός μας άνθρωπος, πέρασε στην αιωνιότητα. Τα ‘80s θα ήταν αλλιώς χωρίς τις ατάκες και τις ταινίες τους, η εφηβεία μας θα είχε άλλες μνήμες αν δεν τον γνωρίζαμε μέσα από το "Καμικάζι αγάπη μου", το "Βασικά καλησπέρα σας", την "Τροχονόμο Βαρβάρα", το "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια"...


Από την ταινία "Βασικά, καλησπέρα σας" με τη θρυλική ατάκα "Κούλα, μ' ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος"

Ο Στάθης Ψάλτης, για όλα εμάς τα παιδιά των ‘80s-‘90s που μεγαλώναμε σε μια εποχή απενοχοποίησης, ήταν το άλλοθί μας. Άλλοθι για να κάνουμε τρέλες, να γινόμαστε αθυρόστομοι, να φλερτάρουμε, να μην κρυβόμαστε πίσω από τη σεμνοτυφία μας, να κάνουμε χαβαλέ όπως ακριβώς οι παρέες του Στάθη στις ταινίες. Και ποτέ ο Ψάλτης δεν ήταν ο ρόλος, πάντα ήταν ο Στάθης Ψάλτης σε όποια ταινία και αν τον έβλεπες. Για σκέψου, θυμάσαι κάποιο όνομα ήρωα που υποδυόταν; Όχι, αν και σε μερικές ταινίες και ο ήρωάς που υποδυόταν λεγόταν Στάθης. Και αυτό όχι τυχαία αφού για όλο τον κόσμο ήταν ο Στάθης.


Με την Καίτη Φίνου δεν παντρέυτηκαν ποτέ όμως ο κόσμος τους αγάπησε ως ζευγάρι

Για μένα ο Στάθης Ψάλτης ήταν ο παιδικός μου ήρωας, το αγαπημένο μου καρτούν. Γιατί έτσι τον ένιωθα σαν ένα γήινο super ήρωα. Η φιγούρα που μέσα από τους ρόλους του κατάφερε να κάνει πολλούς ντροπαλούς ανθρώπους να αποκτήσουν εκείνο το σαρδόνιο χιούμορ των ρόλων του που ήταν το όπλο για να καλύπτει και ο ίδιος τη δική του εσωστρέφεια.


Από την ταινία "Τροχονόμος Βαρβάρα"

Ο θάνατός του δεν σηματοδοτεί κανένα τέλος για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε μέσα από τις ταινίες του. Ο θάνατός του τον τοποθετεί στην αιωνιότητα διότι πάντα ο Στάθης Ψάλτης θα είναι το ολοζώντανο alter ego μας, ο ήρωας που θα θέλαμε να ήμασταν, το καμάκι, ο μπατίρης, ο μικροαπατεώνας, ο καταφερτζής… Εκείνος που πάντα πετούσε στα σύννεφα με τη μηχανή του όπως ακριβώς στο «Καμικάζι αγάπη μου».

Αυτά που ίσως δεν γνωρίζαμε για τον Στάθη Ψάλτη

Δήλωνε χορτάτος και ευτυχής για την ζωή που έζησε.

Παντρεύτηκε 3 φορές. Την πρώτη, όπως έλεγε, επειδή ήταν παλικαράκι 20 ετών, με πλήρη άγνοια. Την δεύτερη, έτσι για την περιπέτεια και την τρίτη επειδή πραγματικά το ήθελε.

 

Υπήρξε ζευγάρι για πολλά χρόνια με την ηθοποιό Καίτη Φίνου, με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες του επιτυχίες αλλά δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Γεννήθηκε στο  παραλιακό χωριό Βέλο, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κόρινθο, στις 27 Φεβρουαρίου 1952 και μετά τα 11 του χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένεια του.

Σε ηλικία 13 ετών, πλαστογράφησε την υπογραφή του πατέρα του και μπάρκαρε για δυο χρόνια. Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους αστυνομικούς να του δώσουν το χαρτί για να το πάει, υποτίθεται, στον πατέρα του, τους είπε ότι είχε πάθει εγκεφαλικό και ήταν κατάκοιτος..

Γύρισε μόλις 12 ταινίες στις οποίες ήταν το πρώτο όνομα. H πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», του Όμηρου Ευστρατιάδη. Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότερες. Έχει ατέλειωτη φιλμογραφία στο ενεργητικό του, αλλά πρωταγωνίστησε σε λίγες.

Δεν έκανε ποτέ του βιντεοκασέτες, αν και του προσέφεραν πολλά χρήματα. Τις θεωρούσε πρόχειρες.

Είχε ερμηνεύσει ρόλους σπουδαίων συγγραφέων στο θέατρο, αν και οι περισσότεροι το αγνοούν. Ίσως επειδή τον είχαν συνδέσει κυρίως με την κωμωδία και την επιθεώρηση, την οποία υπηρέτησε πιστά για τρεις δεκαετίας.

Έκλεισε την καριέρα του με την συμμετοχή του στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης», όπου υποδυόταν έναν καλόγερο του όρους Σινά που βοήθησε τον Καζαντζάκη να ακολουθήσει τα βήματα του Ιησού. Η ταινία είναι προγραμματισμένη να προβληθεί μέσα στο 2017.

Τα τελευταία 10 χρόνια ζούσε αρμονικά με την σύζυγό του Χριστίνα. Έφυγε το μεσημέρι της 21ης Απριλίου, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 66 ετών.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close