News , Τέχνη

Οι 6 Κύπριοι της Μπιενάλε Νέων 2017

Μία θεατρική ομάδα, ένας λογοτέχνης και δύο εικαστικοί εκπροσωπούν φέτος την Κύπρο στη Μπιενάλε Νέων η οποία αρχίζειτην Πέμπτη στα Τίρανα τηςΑλβανίας

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2017

Από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου, μια σπουδαία διοργάνωση λαμβάνει χώρα στα Τίρανα της Αλβανίας. Η 18η Μπιενάλε Νέων είναι μια νομαδική διοργάνωση που γιορτάζει κάθε δύο χρόνια τη νεανική δημιουργικότητα!

Με επίκεντρο τον ευρω-μεσογειακό χώρο αναδεικνύει τάσεις, προβληματισμούς και ζυμώσεις, λειτουργώντας ως εργαλείο συνεύρεσης και γέφυρα επικοινωνίας και συζήτησης καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη! Κεντρικός θεματικός άξονας της φετινής Μπιενάλε, είναι η έννοια της 'Οικείας'. Μέσα απ' αυτήν οι καλλιτέχνες μας προσπάθησαν να αποτυπώσουν όσο καλύτερα γίνεται και μέσα από το δικό τους εμπειρικό μάτι, στοιχεία όπως η ιστορία, η σύγκρουση, το όνειρο και η αποτυχία. Πώς τα προσέγγισαν, τι σημαίνει γι' αυτούς μια τέτοια συμμετοχή και τι ανακαλύψαν μέσα από αυτήν τη δημιουργική διαδικασία για τον εαυτό τους, την Κύπρο και την τέχνη τους;

Oμάδα εν.ακτ: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου, Δημήτρης Χειμώνας (Θέατρο)
"Μέσα από φραστικά στερεότυπα και μια αφηγηματική ανακύκλωση της πραγματικότητας οι τρεις 'ασκόνιστοι' ήρωες πραγματεύονται το θέμα του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της εξάρτησης, των ορίων και της ελευθερίας. Οι ριζωμένες εμμονές και φοβίες, τους αποξενώνουν. Αυτές ακριβώς οι φοβίες, που κάποτε τους οδηγούν σε διαμάχες αλλά και σε αποτυχίες, είναι που τους δένουν και αποτελούν τα γερά θεμέλια του σπιτιού τους -της οικίας που παρουσιάζουμε ως απάντηση στη θεματική της Μπιενάλε. Η παρουσίαση αυτού του έργου στο εξωτερικό είναι σημαντική πρόκληση για μας, αφού η κυπριακή διάλεκτος, η κουλτούρα και το τοπικό χιούμορ αποτελούν τα κύρια εργαλεία επικοινωνίας με τον θεατή. Πρώτη ύλη της έρευνάς μας αποτέλεσαν ηχογραφήσεις από συζητήσεις ατόμων 'της διπλανής πόρτας'. Τα προγράμματα του πλυντηρίου, ο καιρός, το φαγητό της επόμενης μέρας και οι ασθένειες που αφορούν την πρακτική πτυχή της κυπριακής καθημερινότητας ήταν το υλικό μας. Μέσα από αυτή τη φούσκα είδαμε και ανακαλύψαμε τους εαυτούς μας, απενοχοποιώντας και απολαμβάνοντας την κυπριακή μας ταυτότητα".

Αναστασία Μηνά (Εικαστικά)
"Το θέμα της φετινής Μπιενάλε διαπραγματεύεται ζητήματα πολύ συγγενικά μ' αυτά που επιδιώκω να εξερευνήσω και να θίξω μέσα από τη δουλειά μου (δουλεύω κυρίως με αρχειακό φωτογραφικό υλικό, με πολιτικές και ιστορικές αναφορές και το επεξεργάζομαι ώστε να μην είναι πλέον καθόλα αναγνωρίσιμο, επιδιώκοντας έτσι αρχικά να κατανοήσω και έπειτα να διαπραγματευτώ εκ νέου την ίδια την εικόνα και το περιεχόμενό της). H θεματική 'οικία-σπίτι' προσφέρεται για αυτό. Η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προβολής και επαφής της δουλειάς μου μ' ένα ευρύτερο κοινό, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα γνωριμίας και ανάπτυξης ενός διαλόγου με άλλους εικαστικούς και επιμελητές με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας που πιθανόν μελλοντικά να τροφοδοτήσει νέες συνεργασίες και ανταλλαγές. Αυτό που ανακάλυψα εγώ μέχρι στιγμής για τον εαυτό μου είναι η επιλογή μου να έχω περισσότερο τη θέση του παρατηρητή και η αδυναμία μου να εμπλακώ. Φυσικά, μπορεί ίσως να είναι κι αυτό μια μορφή συμμετοχής. Αυτό που συμπέρανα από τη δική μου εμπειρία, είναι μια αντίφαση μεταξύ του 'είναι' και του 'φαίνεσθαι', που χαρακτηρίζει την ελληνική κυπριακή κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Γιώργος Παναγή (Διηγήματα)
"Το θέμα της φετινής Biennale μού προκάλεσε έκπληξη, ακριβώς γιατί συμπίπτει λίγο πολύ με τη θεματική του βιβλίου μου: πώς να συλλάβουμε έναν κόσμο που ξεπερνά τον καθένα από εμάς σε ταχύτητα, δύναμη και γνώση; Και τι απογίνεται το υποκείμενο μέσα σ' έναν τέτοιο κόσμο, πώς ορίζεται ως λογοτεχνικός ήρωας; Μέσα από τα διαφορετικά διηγήματα του βιβλίου, αυτά τα ερωτήματα εξετάζονται υπό διαφορετικά πρίσματα, πάντοτε όμως μέσα από την προοπτική του μύθου, που υπαγορεύει στους ήρωές μου τις πράξεις, τα λόγια και τα αισθήματά τους και ορίζει τη ζωή τους. Η Μπιενάλε είναι ένας καθιερωμένος, διεθνικός θεσμός με επίκεντρο την τέχνη. Φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες από διάφορες χώρες και πολιτισμούς, η δυνατότητα να συμμετέχει κανείς σε κάτι τέτοιο αποτελεί αφορμή για χαρά και ενθουσιασμό. 'Οι Μύθοι' αποτέλεσαν έναν οδηγό ενηλικίωσης για μένα και το ίδιο φιλοδοξούν να αποτελέσουν για το δυνητικό αναγνώστη τους: Όσο για το τι έμαθα μέσω αυτών για την Κύπρο: πρόκειται για ένα μέρος που αγαπά τη 'μυθολογία' του και που γι' αυτό το λόγο, η εύστοχη κριτική, η απομυθοποίηση και η δημιουργία τού είναι πράγματα αναγκαία".

Θεόδουλος Πολυβίου (Γλυπτικές κατασκευές)
"Τα έργα που θα παρουσιάσω εξερευνούν την πολιτική της προσβασιμότητας στο χώρο και τους τρόπους με τους οποίους τα φυσικά περιβάλλοντα παράγουν συμβολική και υλική πρόσβαση ή αντίθετα αποκλεισμό, μέσω των γνώσεών τους για το σώμα και την αλληλεπίδρασή τους με αυτό. Λαμβάνοντας το θέμα της Οικίας ως μελέτη περίπτωσης, τα έργα υιοθετούν ανατρεπτικά εργαλεία που επιτρέπουν την ύπαρξη της έννοιας της χωρικής ανωμαλίας. Καλώ λοιπόν το κοινό να παρατηρήσει και να αναγνωρίσει την Οικία/το Σπίτι ως ένα περιβάλλον όπου τα πρότυπα και οι πολιτιστικές αξίες έχουν συναισθηματική επέκταση, επαναπροσδιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ίδια αυτά πρότυπα. Η συμμετοχή μου στην Βiennale, θα μπορούσε σίγουρα να αποτελέσει σημαντικό βήμα στο ταξίδι μου ως επαγγελματίας καλλιτέχνης. Αυτό θα μου δώσει μια ευκαιρία να παρουσιάσω τις 'ανησυχίες' μου σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναπτύξω διαλόγους σε διεθνές επίπεδο".

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close