Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2017
Το Πάφος2017 και το Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang της Γερμανίας παρουσιάζουν το οικουμενικό έργο του Αριστοφάνη σε μία μοναδική συμπαραγωγή με τη συμμετοχή ηθοποιών από 3 διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Φωτογραφίες: Βάσια Χαραλαμπίδης
Το διασημότερο έργο του Αριστοφάνη, η εμβληματική κωμωδία του 'Λυσιστράτη' παρουσιάζεται αυτό το μήνα, ως μία μεγάλη, διεθνής συμπαραγωγή στο πλαίσιο του Πάφος2017 και είναι μοναδική. Η παράσταση ενώνει στη σκηνή 16 νέες ηθοποιούς από 4 διαφορετικές χώρες του κόσμου από 3 ηπείρους. Σάο Πάολο, Βραζιλία / Λάγος, Νιγηρία / Κύπρος/ Έσσεν, Γερμανία: αυτοί είναι οι τόποι καταγωγής των ερμηνευτών, και το πολιτιστικό τους υπόβαθρο είναι τα χρώματα που συνθέτουν τον κόσμο μας. Ο Αριστοφάνης είχε ως κινητήρια δύναμη την ανάγκη να σώσει τον κόσμο του, που βρισκόταν υπό απειλή. Αυτή η ανάγκη είναι ζωντανή και σήμερα, και ίσως είναι στη θεραπευτική γυναικεία ενέργεια που βρίσκεται το κλειδί.
Πολλές από τις νεαρές αυτές γυναίκες έχουν μεγαλώσει σε ακραίες συνθήκες συγκρουόμενων κόσμων. Το διαφορετικό πολιτισμικό τους υπόβαθρο αναδεικνύει το θεατρικό έργο ως έναν διεθνικό γλωσσοπλαστικό διάλογο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Νότιας Αμερικής. Το εγχείρημά τους στηρίζουν 4 νεαροί μουσικοί από τη Γερμανία. Ο οικουμενικός χαρακτήρας του κειμένου του Αριστοφάνη με το αιρετικό χιούμορ ξαναζωντανεύει μέσα από την ενέργεια των νεαρών ερμηνευτών. Το έργο στοχεύει παράλληλα στην εισαγωγή και ενσωμάτωση σύγχρονων κειμένων, καθιστώντας το έτσι επίκαιρο για το σημερινό κοινό.
Μία διεθνής συμπαραγωγή
Η 'Λυσιστράτη' είναι ένα πολύγλωσσο έργο το οποίο θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί ως μία συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Τεχνών Folkwang, που έχει την έδρα του στο Έσσεν της Γερμανίας, και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017. Η αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη καταπιάνεται με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα μεταξύ της Σπάρτης και της Αθήνας, γνωστό ως Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Οι γυναίκες της Αθήνας εφαρμόζουν μια αντισυμβατική στρατηγική για να βάλουν τέλος στον πόλεμο. Η Λυσιστράτη σχεδιάζει να ζητήσει από τις γυναίκες να αρνηθούν το σεξ στους συζύγους ή εραστές τους μέχρι την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια στρατηγική η οποία, ωστόσο, αναζωπυρώνει τη μάχη μεταξύ των φύλων.
Οικουμενικός και επίκαιρος Αριστοφάνης
Η 'Λυσιστράτη' είναι, δυστυχώς, εξίσου επίκαιρη στο σημερινό κόσμο, που σπαράσσεται από τις εμπόλεμες συγκρούσεις. Οι άντρες εξακολουθούν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ οι γυναίκες με βαθιά οδύνη θάβουν τους νεκρούς. Ο Αριστοφάνης επιλέγει το χιούμορ και τη σάτιρα για να μας φέρει αντιμέτωπους με τη ματαιότητα της βίας ως πολιτικό όπλο. Οι άντρες της Αθήνας χρησιμοποιούν το σώμα τους για να σκοτώσουν, οι γυναίκες της Αθήνας χρησιμοποιούν ή -καλύτερα- αρνούνται το σώμα τους για να αναχαιτίσουν τη σφαγή. Οι γυναίκες δείχνουν ότι ένας κόσμος χωρίς έρωτα, χωρίς σεξουαλικότητα είναι ένα όπλο το ίδιο πανίσχυρο με οποιοδήποτε όπλο μπορούν να επινοήσουν οι άντρες. Μία σπουδαία θεατρική παραγωγή που συνενώνει κουλτούρες και πολιτισμούς σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα, τη 'Λυσιστράτη'. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Brian Michaels. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι ηθοποιοί Oya Akin, Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Sila Tüfekcioğlu.
Σκηνοθεσία: Brian Michaels
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Σκηνικά, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Vitoria Carine da Silva, Clara Pereira Cury, Thais Rossi de Souza και Ana Carolina Silva (Βραζιλία), οι Oya Akin, Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου και Sila Tüfekcioğlu (Κύπρος), οι Jennifer Ijeoma Agabata, Eseosa Eguamwense, Gloria Akpevweoghene Oghenejakpo και Aishat Agbeke Onitiri (Νιγηρία). Επίσης: Τετραμελές μουσικό σχήμα: Judith Duscha, Raissa Nikola Mehner, Marina Saussele, Johanna Schneider, σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Axel Lindner.
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Μαΐου 2017, Οικία του Αιώνα, 20:30, Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου
Η παράσταση είναι στην αγγλική γλώσσα με κείμενα στα Ελληνικά και Τούρκικα. Εισιτήρια: €10
Σχετικά
Δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα για τις "Τρεις αδερφές" του Άντον Τσέχωφ
Ένα αριστουργηματικού έργο που θα περιοδεύει σε όλη την Κύπρο

''40+ Βγαίνω": Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τον Θανάση Αλευρά
Ο συναρπαστικός Θανάσης Αλευράς, στην Κύπρο, με την πρώτη του προσωπική μουσικοθεατρική παράσταση!

"Το Αγόρι με τη βαλίτσα" περιοδεύει σε Λευκωσία και Λεμεσό
"Το αγόρι με τη βαλίτσα" περιγράφει το ταξίδι ενός αγοριού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο του και με μοναδικό του όπλο τις ιστορίες που συνήθιζε να του διηγείται ο πατέρας του


Το έργο ''Girls Like That'' σε παγκύπρια πρώτη
Η Anyhow Theatre Ensemble, παρουσιάζει το έργο του Evan Placey, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου.

"Αμμόχωστος, μια πόλη, μια ιστορία": Mία έντονη μουσικό-αφηγηματική παράσταση
Μια όμορφη ιστορική αναδρομή που δημιουργεί εικόνες και θύμησες από τη Βασιλεύουσα

Η Βελανιδιά μάς δίνει ραντεβού στο θέατρο Ριάλτο
Μια παράσταση που ζωντανεύει τον χειρότερο εφιάλτη του ηθοποιού



''Μπέρντυ, το αγόρι πουλί'' στο Θέατρο Σκάλα
Ένα αντιπολεμικό έργο που υμνεί το όνειρο της Ελευθερίας από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Μία δωρεάν παράσταση του έργου «Δεν είμαι bro», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου
Ένα έργο που πραγματεύεται καίρια ζητήματα, όπως είναι το bullying, το κυνήγι της δημοφιλίας, η αποδοχή και o ρατσισμός στο σχολείο

Ο Απρίλιος στο Ριάλτο είναι γεμάτος θέατρο και μουσική
Ο μήνας με το μεγαλύτερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου έχει φτάσει!