Θέατρο , News

"Για μένα ο χορός είναι ζωή"

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC), Rami Be’er, μιλά για την παράσταση “Horses in the Sky” που συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Ριάλτο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2017

Μία από τις κορυφαίες ομάδες χορού στον κόσμο, η Kibbutz Contemporary Dance Company, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον φημισμένο χορογράφο Rami Be’er, θα βρεθεί την Κυριακή στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, με ένα εκλεκτό καστ 16 ταλαντούχων χορευτών με άψογη τεχνική και ευαισθησία. Ο Rami Be’er και η ομάδα του παρουσιάζουν ένα κομμάτι που έκανε πρεμιέρα στην Όπερα του Σύδνεϋ το φθινόπωρο του 2016, πριν την έναρξη της διεθνούς περιοδείας της. 

Μία από τις κορυφαίες ομάδες χορού στον κόσμο 
Η Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC)  συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το έργο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της, Rami Be’er, του οποίου ο ξεχωριστός χορογραφικός χαρακτήρας αποτελεί σήμα κατατεθέν της ομάδας, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό. Με ένα εκλεκτό καστ ταλαντούχων χορευτών με άψογη τεχνική και ευαισθησία, η KCDC εκπροσωπεί δικαίως τη χορευτική σκηνή του Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 1973 από την αείμνηστη Yehudit Arnon, η οποία έθεσε τα θεμέλια του σημερινού επιτυχημένου διεθνούς θεσμού International Dance Village, την καρδιά και τη στέγη της ομάδας, που αποτελείται από 80 περίπου χορευτές από το Ισραήλ και το εξωτερικό. Οι χορευτές αυτοί αποτελούν τη βασική ομάδα της KCDC (Main Company), τη δεύτερη ομάδα της (Second Company) και το πρόγραμμα χορού Dance Journey για σπουδές στο εξωτερικό διάρκειας 5 και 10 μηνών. Η KCDC φιλοξενεί, επίσης, ένα καλοκαιρινό εντατικό πρόγραμμα για χορευτές από το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και σειρά ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

"Κάθε χορογραφία, είναι ένα νέο ταξίδι"
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC),  Rami Be’er, μιλά για την παράσταση "Horses in the Sky"

"Η έμπνευσή μου προέρχεται από διάφορες πηγές. Όταν ακούω μουσική βλέπω εικόνες και κινήσεις. Πηγή έμπνευσης μπορεί να προέρχεται από ένα βιβλίο που διάβασα, από ένα ποιήμα, αρχιτεκτονική, έργα ζωγραφικής, γλυπτά, ακόμα και από το πώς οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν σε κάποιο αντικείμενο. Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από τη φύση: πώς κινούνται τα ζώα. Από ανθρώπους. Από τα παιδιά. Από τους χορευτές μου φυσικά. Στην πραγματικότητα, απ’ όλα όσα είναι γύρω μας. Και είμαι σαν ένα μεγάλο σφουγγάρι που απορροφά όλα αυτά".

"Όταν βρίσκομαι στη φάση της δημιουργικής διαδικασίας, αυτά όλα βγαίνουν προς τα έξω. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αυτό, αλλά σαφώς και παίρνω πολλές αποφάσεις ενστικτωδώς, ασυναίσθητα. Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στο στούντιο".

Δημιουργώντας έτσι ένα νέο κομμάτι είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ταξίδι. Χαράζω τη διαδρομή καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Για την παράσταση “Horses in the Sky”, επέλεξα το τραγούδι από το ομώνυμο άλπουμ του καναδέζικου συγκροτήματος Silver Mt. Zion.

Oh' my broken lamb I worry when you cry Baby's gonna fetch ya Horses in the sky
Though dead hands ring the garden And these are violent times
And violence brings more violence And liars bring more lies

Αυτό το κομμάτι είναι μια από τις πηγές έμπνευσης αυτής της παράστασης. Βλέπω το έργο μου να κτίζεται πάνω στη διάσταση της μουσικής, της κίνησης, του φωτισμού, της σκηνογραφίας, του κειμένου. Η ανθρώπινη ύπαρξη…

Αυτός είναι κι’ ο λόγος που πέρα από την χορογραφία, σχεδιάζω μόνος μου το φωτισμό, το σκηνικό, την μουσική επένυση κλπ. ως ένα ολικό, ακέραιο όραμα μου.

Για μένα ο χορός είναι ζωή. Είναι η ουσία της θεραπείας της ψυχής και του σώματος. Συνδέει ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών μεταξύ τους. Στις δημιουργίες και τα έργα μου, τείνω να επικεντρωθώ στην ύπαρξή μας ως ανθρώπινα όντα, στις σχέσεις μας ως ζευγάρι, μέσα σε ομάδες, μέσα στην κοινωνία. Η σύνδεση με το εδώ και το τώρα και μέσω της δημιουργίας και της τέχνης, προσπαθώ να πω κάτι για τη ζωή και την ύπαρξή μας. Δεν πρόκειται μόνο για αισθητική και αφηρημένη τέχνη.

Παίρνω τις καλλιτεχνικές μου αποφάσεις σύμφωνα τα πιστεύω μου. Όταν δημιουργώ τοποθετώ  τον εαυτό μου ως παρατηρητή και αποφασίζω τι θα είναι σωστό στο κομμάτι και βρίσκω διαφορετικές λύσεις.

Δεν δημιουργώ για το κοινό. Ενώ δημιουργώ, δεν σκέφτομαι «τι θα σκεφτεί το κοινό». Ακολουθώ πάντα τα πιστεύω μου.

Φυσικά είναι σημαντικό για μένα να έχω επικοινωνία με το κοινό. Αυτό που με καθοδηγεί στην καλλιτεχνική αλήθεια.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close