3-6 August 2017
Μουσική , Music News

Ας μιλήσουμε για τον Φέγγαρο

Το Check In συνάντησε τουςΑνδρέα Τραχωνίτη, Μικαέλα Τσαγγάρη και Λευτέρη Μουμτζή οι οποίοι μας μίλησαν για το αγαπημένο μουσικό φεστιβάλ που αρχίζει την Πέμπτη 3 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις 03 Αυγούστου 2017

Ο 'Φέγγαρος' δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ. Από τις 3 έως τις 6 του μήνα, στον Κάτω Δρυ, θα αλλάξουμε για λίγο περιβάλλον και θα πάρουμε πολιτισμική ανάσα! Είναι ένα φεστιβάλ, το οποίο και πρωτοπόρησε, και άλλαξε τα δεδομένα στο πως οργανώνονται/διεξάγονται/παρουσιάζονται τα κυπριακά φεστιβάλ και απευθύνθηκε σ' έναν κόσμο, ο οποίος μέχρι τον πρώτο 'Φέγγαρο' τύγχανέ της παντελούς σχεδόν περιφρόνησης των Κύπριων organizers και media. Και δεν τα έκανε όλα αυτά στα χαρτιά, αυτό αποδεικνύει και η συνέχειά του!

Γι' αυτό λοιπόν, πέραν της de facto περιέργειας μας για όλα όσα θα δούμε φέτος, το Check In Cyprus, αυτόν τον μήνα βγάζει το καπέλο σε 3 παιδιά. Στους Ανδρέα Τραχωνίτη, Μικαέλα Τσαγγάρη και Λευτέρη Μουμτζή! Για όλα τα πιο πάνω!

Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος στον Φέγγαρο και πώς έχει εξελιχτεί το φετινό φεστιβάλ;

Λευτέρης Μουμτζής: 'Θα δούμε διαφορετικές μπάντες από πέρσι, σίγουρα, δύο καινούριες σκηνές, το Field Stage και το Church Stage, καθώς και παράλληλα δρώμενα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του χωριού. Ελπίζουμε να δούμε, επίσης, και πολλούς καινούριους επισκέπτες'.

Μικαέλα Τσαγγάρη: 'Το φεστιβάλ, όπως και κάθε χρόνο, εξελίσσεται κυρίως μουσικά. Φιλοξενούμε πιο πολλά, πιο μεγάλα, και πιο σοβαρά σχήματα/καλλιτέχνες, από όλο τον κόσμο, (Fantastic Negrito, Bombino, Xylouris White κ.λπ) και έχουμε κτίσει ένα line-up, για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι'.

Ανδρέας Τραχωνίτης: 'Θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στο στήσιμο του φεστιβάλ. Παράλληλα, το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θεωρώ ότι είναι το πιο ποιοτικό, που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής'.

Πόσο καιρό πριν ξεκινά η προετοιμασία για ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Μ.Τ: 'Οι προετοιμασίες για τον "Φέγγαρο" του 2017 ξεκίνησαν λίγες ώρες πριν να τελειώσει ο "Φέγγαρος" του 2016. Ο "Φέγγαρος" του 2018 είναι ήδη στα σκαριά'.

Λ.Μ: 'Ένα χρόνο. Ίσως και λίγο παραπάνω σε κάποια πράματα, όπως τις επιλογές κάποιων acts για τον επόμενο χρόνο'.

Α.Τ: 'Κάποια πράγματα, όπως η εξεύρεση των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ, δεν σταματά ποτέ. Παρακολουθούμε συνεχώς στενά την τοπική μουσική σκηνή, αλλά και την παγκόσμια, και κάνουμε συνέχεια επαφές με καλλιτέχνες που μας ενδιαφέρουν'.

Γιατί ο Κάτω Δρυς είναι η κατάλληλη τοποθεσία για ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Α.Τ: 'Είναι ένα πανέμορφο χωριό, ενώ παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά σε όλες τις πόλεις. Έχει πανέμορφη αρχιτεκτονική, μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει αρκετές χιλιάδες κόσμου. Να πούμε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού'.

Μ.Τ: 'Χωρίς τη βοήθεια του Κοινοτάρχη, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ο Κάτω Δρυς είναι κατάλληλος λόγω των ανθρώπων του, όλα τα άλλα ήρθαν τυχαία'!

Λ.Μ: 'Ο Κάτω Δρυς κατ' αρχήν είναι μια κοινότητα, η οποία αγαπάει το φεστιβάλ, νοιάζεται γι' αυτό και βοηθά εμάς να το στήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Επίσης, επειδή είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό, δημιουργεί ένα όμορφο σκηνικό για τις υπέροχες μουσικές των καλλιτεχνών, που επισκέπτονται τον "Φέγγαρο" για να παίξουν'.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Α.Τ: 'Το 2014, ενώ η 4η διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν σχεδόν έτοιμη, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τοποθεσία λόγω κάποιων δυσκολιών, που αντιμετωπίζαμε. Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση να ξαναστηθεί όλο το φεστιβάλ σε νέο χώρο σε μόνο μερικές βδομάδες'.

Λ.Μ: 'Να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να μην μισήσουμε ο ένας τον άλλο'.

Μ.Τ: 'Από τηλεφωνήματα όπως "Καλημέρα, τελικά δεν ανέβηκα στο αεροπλάνο", μέχρι νεροποντή την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, οι προκλήσεις είναι κάθε χρόνο περισσότερες και μεγαλύτερες. Πάντως ποτέ δεν βαριόμαστε'.

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο δημοφιλέστερο γίνεται το φεστιβάλ. Υπάρχει ο φόβος του να μην χάσει τον χαρακτήρα του, λόγω της αυξανόμενης προσέλκυσης κόσμου;

Α.Τ: 'Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ, προσδιορίζεται κυρίως από τη μουσική που παρουσιάζει και τον τρόπο που την παρουσιάζει. Δεν υπάρχει αυτός ο φόβος, καθώς και η ομάδα Λουβάνα Δίσκοι είναι πάντα σταθερή στις αξίες της'.

Μ.Τ: 'Προσφέρουμε μουσικές επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους προσελκύουν ένα πολύ όμορφο κοινό. Tο ότι αυτό το κοινό μεγαλώνει δεν σημαίνει πως χάνεται η γλυκιά, οικογενειακή αίσθηση του φεστιβάλ, γιατί η κατεύθυνση μας είναι η ίδια. Εμείς παρουσιάζουμε αυθεντική, φρέσκια και ποιοτική μουσική, και κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται για να την ακούσει'.

Λ.Μ: 'Ο χαρακτήρας δημιουργείται από τον κόσμο. Ο κόσμος είναι το κυριότερο στοιχείο του κάθε φεστιβάλ, πιστεύω, και το μεγαλύτερο μέρος του σκηνικού του. Οπότε, για μένα δεν τίθεται θέμα φόβου. Το φεστιβάλ θα μεγαλώνει οργανικά όσο μεγαλώνει και το κοινό του και εφόσον το φεστιβάλ σέβεται το κοινό του και το αντίθετο, τότε όλα θα είναι όμορφα'.

 

Πληρ. www.fengaros.com.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close