23-29 October 2017
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος Κύπρου: 14 παραστάσεις από 11 χώρες

Mια διεθνής θεατρική διοργάνωση που πραγματοποιείταιγια πρώτη φορά στην Κύπρο στο πλαίσιο του Πάφος2017 από τις 23 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017

Σε συνέχεια μιας προσπάθειας που άρχισε πριν 2 χρόνια με τη Διεθνή Πλατφόρμα Μονοδράματος το 2015 και την επόμενη χρονιά με την Πρώτη Πλατφόρμα Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 διοργανώνει από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, στο ανακαινισμένο Αττικόν, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος.

Με 14 παραστάσεις από την Αγγλία, την Πολωνία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Αλγερία, τη Λιθουανία, το Ισραήλ και την Κύπρο, η πρώτη αυτή διοργάνωση φιλοδοξεί να εντάξει την Κύπρο στο διεθνές θεατρικό καλεντάρι του Μονοδράματος και παράλληλα να προκαλέσει συνέργειες και δράσεις καλλιτεχνών, εντός και εκτός Κύπρου.

Με δυο παραστάσεις καθημερινά στις 19:00 και στις 21:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επί σκηνής μερικούς από τους σπουδαιότερους και πολυβραβευμένους ηθοποιούς ανά τον κόσμο, σε αντίστοιχα Φεστιβάλ Μονοδράματος, όπως ο Pip Utton (Churchill, Adolf, Maggie(Thatcher)), η Birute Mar (Antigone), ο Alexandar Rubinovas (Koba/Stalin). Επιπλέον, θα συμμετάσχουν performers όπως ο Yaser Khaser από το Ιρανικό Κουρδιστάν, η Maria Gomez από τη Χώρα των Βάσκων, η Tomoko Ando από τη μακρινή Ιαπωνία (Θέατρο Arica) αλλά και παραστάσεις που συζητήθηκαν για την καλλιτεχνική τους εμβέλεια, όπως - από την Ελλάδα - η βασισμένη, στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου και η δραματοποίηση του κλασικού γερμανικού «Κόλχαας» του Heinrich von Kleist, που ανεβαίνει επί χρόνια με απρόσμενη επιτυχία στην Αθήνα. Η παράσταση «Mira» από την Αλγερία, παραστάσεις από τη Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ και οι καλύτερες παραστάσεις της περσινής διοργάνωσης για Κύπριους δημιουργούς, ο «Καραγκιόζης» σε σκηνοθεσία Αντρέα Αραούζου και η «Rebecca» της Χαραλαμπίας Θεοφάνους.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αυτού του νέου θεατρικού θεσμού, Μηνάς Τίγκιλης, προέκρινε κυρίως παραστάσεις με αφετηρία έργα σπουδαίων λογοτεχνών και έργα με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος στηρίζουν: Η εταιρεία Medochemie Ltd, η Royal Crown Insurance, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Κύπρο, το ΙΤΙ Centre of Fujairah, η Πρεσβεία του Ισραήλ και η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Cervantes

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

19:00 Καραγκιόζης (Κύπρος, 45')
Η παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου (Μεγάλοι Δρόμοι, 2010), διακρίθηκε κατά την περσινή Πλατφόρμα Μονοδράματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος του Πάφος2017. Η ιστορία αποτελεί μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία, αυτή που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Σκιαγραφείται η πορεία του ήρωα, από την παιδική ηλικία μέχρι την πατρότητα, αποκαλύπτοντας τραύματα του ψυχισμού του από τα παιδικά του χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες...
Δραματοποίηση: Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Ανδρέας Αραούζος
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος
Ερμηνεύει ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους
Για άτομα άνω των 15 χρονών
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

21:00 Playing Maggie, the Iron Lady (Μ. Βρεττανία, 65')
Ο Pip Utton, γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις εντυπωσιακές ενσαρκώσεις του Αδόλφου Χίτλερ, του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του Αδόλφου Χίτλερ, του Καζανόβα, του Τσάρλι Τσάπλιν και πολλών άλλων, παρουσιάζει το μονόδραμα "Playing Maggie, the Iron Lady". Αυτή τη φορά, μεταμορφώνεται στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και μας μυεί στη φιλοσοφία της, την έμπνευσή της και τη λογική της, ενώ στη συνέχεια μας δίνει την ευκαιρία να την αμφισβητήσουμε μέσα από τις ερωτήσεις που θα «της» θέσουμε.
Κείμενο: Pip Utton
Σκηνοθεσία: Marguerite Chaigne
Ερμηνεύει ο Pip Utton
Μια παραγωγή της θεατρικής Εταιρείας Παραγωγής Pip Utton
Για άτομα άνω των 14 χρονών
Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους
Με τη χορηγία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

19:00 Koba / Stalin (Λιθουανία, 55')
Ο Φούτζι, σύντροφος και φίλος του Στάλιν, μας διηγείται την ιστορία του Koba (επαναστατικό ψευδώνυμο του Ιωσήφ Στάλιν). Για πολλά χρόνια, ο Φούτζι και ο Koba μοιράστηκαν τους αγώνες μέχρι που τελικά κατάφεραν να μοιραστούν τη κοινή χαρά - της νίκης της επανάστασης. Ωστόσο η χαρά αυτή δεν κράτησε για πάντα. Μια παράσταση για τον αντιφατικό χαρακτήρα του Στάλιν και το φόβο - κινητήρια δύναμη πίσω από όλους τους δικτάτορες και τους τυράννους, βασισμένη σε μια ιστορία του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Edvard Radzinsky.
Σκηνοθεσία: Stanislovas Rubinovas
Σκηνικά: Sergėjus Bocullo
Ερμηνεύει ο Aleksandras Rubinovas
Για άτομα άνω των 16 χρονών
Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

21:00 Κόλχαας (Ελλάδα, 75΄)
Η παράσταση βασίζεται στη γνωστή νουβέλα του Heinrich von Kleist, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γερμανία του 1500. Ο ήρωας της ιστορίας Κόλχαας, ένας νομοταγής έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα αδικίας από κάποιον άρχοντα της χώρας. Στη μάχη του ενάντια σε όσους θεωρεί πως τον αδίκησαν, συναισθάνεται με τρόμο πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή…
Μετάφραση, Δραματουργική προσαρμογή: Νίκος Αλεξίου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Ερμηνεύει ο Νίκος Αλεξίου
Για άτομα άνω των 17 χρονών
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

19.00 Ματωμένος Γάμος ( Ισπανία, 60')
Η παράσταση εμπνέεται από το έργο του F.G. Lorca "Ματωμένος Γάμος". Το τραγούδι, το φλαμένκο, ο σύγχρονος χορός και οι προβολές συνδυάζονται με τις τρεις τραγικές ιστορίες που υφαίνουν τον αφηγηματικό ιστό. Η ιστορία των πραγματικών ανθρώπων που ενέπνευσαν τον F.G. Lorca το 1928, η ιστορία της μητέρας, το φεγγάρι και η νύφη του δράματος του Lorca και η ιστορία του Φεντερίκο, ως κύριου ηθοποιού σε ένα δράμα που τελειώνει με έναν άσεμνο και παράλογο θάνατο.
Κείμενο/σκηνοθεσία: Pati Doménech
Ερμηνεύει η María Vidal
Για άτομα άνω των 14 χρονών
Στην ισπανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Με τη χορηγία της Ισπανικής Πρεσβείας στη Κύπρο

21:00 Αντιγόνη ( Λιθουανία , 50')
Εμπνευσμένη από την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, η παράσταση διερευνά τους τρόπους σύνδεσης της αρχαίας και της σύγχρονης γλώσσας, αντιπαραβάλλοντας μπροστά σε ακολουθίες εικόνων βίντεο του χορού, ανθρώπινες μορφές. Η Birute Mar μεταμορφώνεται σε Αντιγόνη, ύστερα στην αδερφή της Ισμήνη, σε Κρέοντα και στον γιο του Αίμονα, σε φρουρό και στον προφήτη Τειρεσία.Το εύθραυστο ανθρώπινο σώμα στη σκηνή και οι μεγάλες εικονικές προβολές του χορού συνοδεύονται από μουσική και κείμενο.
Σενάριο /σκηνοθεσία: Birute Mar
Video : Andrious Jakucionis & Antanas Kucinskas
Σκηνικά : Jolanta Rimkute
Ερμηνεύει η Birute Mar
Για άτομα άνω των 10 χρονών
Στη λιθουανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

19:00 Κιοσκ (Ιαπωνία, 60')
Η παράσταση της θεατρικής ομάδας Arica επικεντρώνεται σε μια γυναίκα που εργάζεται σε ένα μικροσκοπικό περίπτερο. Καθισμένη στην περιστρεφόμενη καρέκλα της , πουλάει εφημερίδες και νερό. Αυτή η φαινομενικά απλή υπόθεση διερευνάται μέσω της σκληρής, φυσικής επανάληψης και της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής που ξεδιπλώνει την πολύπλοκη σχέση του ανθρώπινου σώματος με την εργασία, σε αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο.
Σενάριο: Shino Kuraishi
Σκηνοθεσία: Yasuki Fujita
Ερμηνεύει η Tomoko Ando
Σωματικό θέατρο (Χωρίς λόγια)
Με τη συνεργασία του Οργανισμού Eu -Japan Fest, Japan Committee.

21:00 Mira (Αλγερία, 55')
Ενώ η Μίρα παραλαμβάνει ένα γράμμα από τον εραστή της, που την προειδοποιεί για τη φρίκη της τρομοκρατίας και του φασισμού, την παρακολουθούμε καθώς δουλεύει, γελάει, ερωτεύεται - απολαμβάνει την εργασία της και η ζωή της η οποία είναι απλή και ήσυχη. Μέχρι που ξαφνικά, όλα αλλάζουν, τη συλλαμβάνουν και τη βασανίζουν, θύμα της ίδιας τρομοκρατίας που προέβλεψε το γράμμα.
Σκηνοθεσία: Hichem Houari Boussahela
Παραγωγή: Mosaic Theatre
Ερμηνεύει η Souad Janati
Για άτομα άνω των 15 χρονών
Στην αραβική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Με τη χορηγία του Fujairah International Monodrama Festival FIMF

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

19:00 Now I am alone (Ισραήλ , 50')
Όλοι οι περιθωριακοί ήρωες του William Shakespeare συγκεντρωμένοι σε ένα έργο. Ο εξόριστος βασιλιάς, ο ανόητος, ο πρόσφυγας, ο κοινωνικά εξοστρακισμένος, όλοι έχουν να πουν κάτι για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση. Στο έργο παρουσιάζεται η ιστορία αυτών των ανθρώπων και προβάλλεται η μοναδική τους άποψη για τη ζωή, το χιούμορ, την ειρωνεία και τη θλίψη, υποδηλώνοντας κατά συνέπεια και την άποψη του ίδιου του Σαίξπηρ.
Διασκευή: Nick Hutchison και Dori Engel
Σκηνοθεσία: Nick Hutchison
Σκηνικό/κοστούμια: Melanie Lombard,
Μουσική: Ronnie Reshef
Ερμηνεύει ο Dori Engel
Για άτομα άνω των 13 χρονών
Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους
Με τη χορηγία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο

21:00 Το Κιβώτιο (Ελλάδα, 75')
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια αντάρτικη ομάδα αναλαμβάνει να μεταφέρει, περνώντας από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο άγνωστου περιεχομένου με τους παραλήπτες να είναι διοικητές μιας κομματικής πόλης. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επιβιώνει μόνο ένας αντάρτης που τελικά καταφέρνει να παραδώσει το κιβώτιο που αποδεικνύεται πως είναι άδειο. Ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του για σαμποτάζ…
Προσαρμογή/σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Ερμηνεύει ο Φώτης Μακρής
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

19:00 From Front and Behind (Πολωνία, 50')
Η παράσταση επικεντρώνεται ιστορικά στην Πολωνία του 18ου αιώνα, λίγο πριν χάσει τελικά την κυριαρχία της, μετά το τρίτο διαμελισμό της. Ο Karol Zbyszewski στο μυθιστόρημά του, σατιρίζει πολιτικούς από αντιτιθέμενα στρατόπεδα, κληρικούς, το στρατό και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Γελοιοποιεί τον αλκοολισμό, την τεμπελιά, την απερισκεψία, την προσκόλληση σε κενά συνθήματα και χειρονομίες, την θρησκοληψία, τις πολιτικές και εθνοτικές αντιπαραθέσεις, καθιστώντας ολόκληρη την πολωνική κοινωνία υπεύθυνη για τον διαμελισμό της Πολωνίας.
Προσαρμογή κειμένου: Stanisław Miedziewski & Mateusz Nowak
Σκηνοθεσία: Stanisław Miedziewski
Ερμηνεύει ο Mateusz Nowak
Για άτομα άνω των 16 χρονών
Στην πολωνική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

21:00 The Clown (Ρουμανία, 70')
Η παράσταση αυτή διηγείται την ιστορία αγάπης του Hans και της Marie, από το μυθιστόρημα του Heinrich Böll, με κεντρικό ήρωα έναν "Κλόουν", επαγγελματία καλλιτέχνη, παρατηρητή της ζωής που μεταμορφώνει το καθημερινό παράλογο σε παντομίμα. Όταν η γυναίκα που αγαπά τον εγκαταλείπει για θρησκευτικούς λόγους, το «Μεγάλο Τίποτα» φαίνεται να είναι η μοναδική παράσταση παντομίμας που του απόμεινε για να …παίξει.
Σκηνοθεσία : Anca Maria Colțeanu
Μουσική: Ovidiu Savu
Κοστούμια: Matei Vladimir
Ερμηνεύει ο Alex Buescu
Για άτομα άνω των 16 χρονών
Στη ρουμανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

19:00 Rebecca (Κύπρος, 40')
Μια παράσταση που εμπνέεται από το εμβληματικό μυθιστόρημα "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς" και την ομώνυμα ηρωίδα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το κοινό μπαίνει στον θεατρικό χώρο, σαν να έμπαινε στο σπίτι της Ρεβέκκας και στοιχειώνεται ταυτόχρονα από αυτήν. Η παράσταση χρησιμοποιεί τη γλώσσα, όχι σαν μέσο εξιστόρησης αλλά σαν ηχοτοπίο που ποιητικά μεταφέρει στον χώρο την ατμόσφαιρα. Το σώμα γίνεται ο καμβάς όπου προβάλλονται οι αναμνήσεις της.
Σύλληψη: Χαραλαμπία Θεοφάνους
Κοστούμι: Τζίνα Κωνσταντίνου
Εικαστικός σχεδιασμός: Ηλίας Νεοφύτου
Ερμηνεία: Χαραλαμπία Θεοφάνους
Σωματικό θέατρο (χωρίς λόγια)

21:00 Mysterious Gift ( Ιράν, 30')
Ο Ιρανός περφόρμερ Yaser Khaseb καταγοητεύει με την αφήγηση του. Εν μέρει χορός, εν μέρει περφόρμανς, μας προσκαλεί στην κουλτούρα του, να δούμε πόσο οικουμενικό είναι πραγματικά το ανθρώπινο βίωμα, να συνδέσουμε με αυτή την ευκαιρία τις ιστορίες μας. Ο Khaseb δημιούργησε μια παράσταση επινοημένη από διάφορα κομμάτια βασισμένα στην κίνηση, υπερβαίνοντας τα όποια γλωσσικά εμπόδια. Εκκινώντας από μια ματιά στην παραδοσιακή περσική παράσταση, ενθαρρύνει το κοινό να εντοπίσει ανθρώπινες σχέσεις μέσω της σωματικής αφήγησης και του θεάτρου κούκλας για να καταδείξει τη μάχη με τον εαυτό του και πόσο εύκολο είναι τελικά να χάσει κανείς αυτή τη μάχη.
Ερμηνεύει ο Yaser Khaseb
Σωματικό θέατρο (χωρίς λόγια)

Πληροφορίες: 26932017, www.pafos2017.eu
Εισιτήρια: 7€ (1 παράσταση), 10€ (ισχύει για 2 παραστάσεις κάθε μέρα) & 5€ (μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, άνεργους)
www.soldoutticketbox.com, Περίπτερα So Easy Παγκύπρια & Περίπτερο Check In, Πάφος

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close