Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

"Το Aγόρι στη Γέφυρα είναι μια ιστορία ενηλικίωσης"

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης κυπριακής παραγωγής "Το Αγόρι στη Γέφυρα" Πέτρος Χαραλάμπους μας μιλά για την ταινία του θα προβληθεί απόψε στο πλαίσιο του Cyprus Film Days 2017

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2017

Το κυπριακό σινεμά κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, με παραγωγές που διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Μια ταινία που κατάφερε να ξεχωρίσει, τόσο με το άρτιο καλλιτεχνικό της αποτέλεσμα, όσο και με τις σπουδαίες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, είναι το 'Αγόρι στη Γέφυρα', βασισμένο στο βιβλίο 'The Land of the Golden Apple' της Eve Makis, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης και που απέσπασε (μέχρι τώρα) τα βραβεία 'Best Film Award στο European Cinema Panorama Film Festival' στην Ελλάδα και 'Best Film Young Jury Cinephile Award' στο Festival Du Grain A Demoudre στη Γαλλία. Το Check In συνάντησε τον σκηνοθέτη Πέτρο Χαραλάμπους και μίλησε μαζί του για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.

Τι ήταν αυτό που σας έσπρωξε να μεταφέρετε το βιβλίο 'Land of the Golden Apple' της Eve Makis στη μεγάλη οθόνη;
Από την πρώτη στιγμή, στο πρώτο τόσο τιμητικό για μένα τηλεφώνημα της Eve όπου μου πρότεινε να σκηνοθετήσω το βιβλίο της, ενθουσιάστηκα με την ιστορία και τους χαρακτήρες αλλά και από τον τρόπο γραφής της. Το γεγονός ότι όλα μου φαίνονταν τόσο οικεία και μου μιλούσαν με ξεκάθαρες, γνώριμες εικόνες, ήταν ακόμη ένα κίνητρο, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Κύπρο του 1988. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να αποδώσετε κινηματογραφικά το κλίμα της εποχής εκείνης;
Η δεκαετία του '80 είναι πολύ γνώριμη σε μένα και στους περισσότερους συντελεστές του φιλμ. Παρόλα αυτά έπρεπε αρχικά να κάνουμε μια έρευνα εποχής, για τα κοστούμια, τις κομμώσεις, τα αυτοκίνητα, τη διακόσμηση, τον τρόπο ομιλίας. Στη συνέχεια έπρεπε να βρούμε την κατάλληλη τοποθεσία που να μην χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις. Ένιωσα πως ο Καλοπαναγιώτης είχε όλα όσα χρειαζόταν η ταινία. Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως ήταν να μεταμορφωθούν οι πρωταγωνιστές στον τρόπο που μιλούσαν και έμοιαζαν.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του φιλμ; Τι μηνύματα φιλοδοξεί να περάσει στο κοινό;
Όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, συμβολικά και ρεαλιστικά, είναι η μετάβαση ενός αγοριού από τη μια πλευρά της γέφυρας στην άλλη - από μια κατάσταση σε άλλη, από νεαρό αγόρι σε νεαρό άνδρα. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός δωδεκάχρονου αγοριού τη δεκαετία του '80, γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές, συγκρουόμενα συναισθήματα και καταστάσεις, που κλονίζουν τον κόσμο του και τον αναγκάζουν να τα αντιμετωπίσει και να βγει πιο ώριμος και δυνατός. Η ταινία πραγματεύεται διαχρονικά θέματα και αξίες, όπως το ποιος ορίζει τι είναι σωστό ή λάθος, καλό ή κακό. Ανθρώπινες σχέσεις, λάθη του παρελθόντος που περνάνε στο τότε και το σήμερα και τα παιδιά καλούνται να βρουν λύσεις. Εύχομαι το κοινό να ζήσει μαζί μας αυτό το ταξίδι -να θυμηθεί, να ταυτιστεί, να συγκινηθεί, αλλά πάνω από όλα να γιορτάσει τη ζωή.

Πρωταγωνιστές της ταινίας, είναι δύο δωδεκάχρονα αγόρια. Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία μαζί τους;
Η πρόκληση στη συνεργασία μας, με τον Κωνσταντίνο Φαρμακά και τον Γιώργο Δημητρίου, ήταν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αληθινούς και πιστευτούς χαρακτήρες που θα έδεναν απόλυτα με το σενάριο, το χρόνο και το χώρο όπου διαδραματιζόταν η ιστορία μας. Άρα το να μεταμορφώσεις δύο παιδιά της πόλης του 2015, σε παιδιά του χωριού του 1988 είναι από μόνο του μια πρόκληση. Κάναμε αρχικά πολλούς αυτοσχεδιασμούς, αρκετές συζητήσεις, παιχνίδια μέσα και έξω στο δρόμο, τα χωράφια. Παίξαμε με τις λάσπες, τρέξαμε, κάναμε ποδήλατο… Πραγματικά ήταν και οι δύο εξαιρετικοί.

Αυτή είναι η πρώτη σας ταινία μεγάλου μήκους. Πόσος καιρός χρειάστηκε για να γίνει από ιδέα, πράξη;
Από το πρώτο τηλεφώνημα της Eve, μέχρι και την ολοκλήρωσή της, μας πήρε 5 χρόνια περίπου. Ήταν μια δύσκολη πορεία που άξιζε όμως πραγματικά η κάθε στιγμή και θα τη ξαναζούσα με ευχαρίστηση.

Περιμένατε όλη αυτή την αποδοχή από το εξωτερικό;
Η ταινία πραγματοποιεί ακόμη το φεστιβαλικό της ταξίδι. Στη Ρώμη είχαμε στην πρεμιέρα 1000 άτομα και τα 800 ήταν παιδιά. Όταν τα παιδιά στην Ιταλία και στη Γαλλία βλέπουν με τόσο ενθουσιασμό και προσοχή μια ταινία από την Κύπρο που διαδραματίζεται το '80, στον Καλοπαναγιώτη, αυτό με ξεπερνά, δεν το περίμενα.

Έχετε σκεφτεί το επόμενό σας βήμα;
Ήταν τόσο όμορφη και μαγική όλη αυτή η διαδικασία της πρώτης ταινίας που ανυπομονώ να προχωρήσω το συντομότερο σε μια δεύτερη. Ήδη δουλεύουμε το σενάριο της επόμενης ταινίας και σύντομα ελπίζω να πάρει το δρόμο της προς την υλοποίηση και τα γυρίσματα!

 

Info: 'Το Αγόρι στη Γέφυρα' του Πέτρου Χαραλάμπους θα προβληθεί στις 4/5 (20.00) στο Zena Palace Λευκωσίας και το Σάββατο 6/5 (20.00) στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα την Πεμ 11/5 σε όλους τους κινηματογράφους της Κύπρου.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close