Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017
Αυτή τη φορά, οι θεατές-ακροατές που θα βρεθούν στο αμφιθέατρο της παλιάς πόλης, θα ακούσουν μουσικά έργα μοναχών που έζησαν το Μεσαίωνα στην Κερύνεια. Ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστεί έργο εμπνευσμένο από τον περίφημο κώδικα του Τορίνο, το μουσικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα που γράφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα. Η θεματική συναυλία της Commandaria Orchestra, με τίτλο «Εν αμπελώσι κουμανδαρί» -εμπνευσμένος από την ονομασία του τελευταίου μέρους του έργου της Αναστασίας Guy «Η Μουσική του Οίνο»- έχει σκοπό να επαναπροσδιορίσει την έννοια του κλασικού και να συνεπάρει τους θεατές.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα από συνθέτες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την αρχαιότητα όπως τον Respighi αλλά και έργο της Αναστασίας Guy το οποίο είναι επηρεασμένο από την ιστορία της Διοικητικής Μονάδας της Μεγάλης Κουμανδαρίας της Κύπρου και του φημισμένου κρασιού, την Κουμανδαρία. Φιλοξενούμενη σολίστ της συναυλίας είναι η βιολοντσελίστα Εmilia Baranovska και η βραβευμένη Κύπρια Σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη κάτω από τη διεύθυνση του μαέστρου Francis Guy, του οποίου το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή και σύγχρονη μουσική δημιουργία.
Ο Δρ. Φράνσις Γκάυ είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή και σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει διευθύνει αριθμό συναυλιών στη Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία και Ρωσία. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Commandaria Orchestra.
Ορχήστρα ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ
Ιδρύθηκε το 2009 από το Κυπριακό Οινομουσείο. Το όνομα της ορχήστρας οφείλεται στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κυπριακό Οινομουσείο, στο ιστορικό διοικητικό κέντρο της Μεγάλης Κουμανδαρίας, το οποίο ιδρύθηκε από το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κουμανδαρία ονομάζεται, επίσης, το μοναδικό στον κόσμο γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου.
Η Ορχήστρα έχει ως στόχο τη διάδοση του λόγιου μουσικού πολιτισμού της Κύπρου. To πλούσιο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα από τον μεσαίωνα έως τις μέρες μας.
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 / 21:00
Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένη 86-90, παλιά Λευκωσία
Πληροφορίες: 22 128 157 / f: boccf
Είσοδος ελεύθερη
Τα βράδια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτ
-
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
28 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
Ο Πάνος Μουζουράκης και ο Πάνος Βλάχος live μαζί για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η πιο ανατρεπτική μουσική συνάντηση του καλοκαιριού είναι γεγονός.
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ΟΝΕ και special guest η Μαντώ σε μία βραδιά γεμάτη disco!
«Τα Disco Καλοκαίρια Μας» έρχονται και θα είναι γεμάτα μουσική
Τα live στα χωριά μας: Οι 22 μεγάλες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού στην ορεινή Κύπρο
Όλες οι συναυλίες στα χωριά μας που δεν πρέπει να χάσεις φέτος το καλοκαίρι
Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά ρεμπέτικα στην Κύπρο
Ο Γιώργος Νταλάρας συνεχίζει το μουσικό του ταξίδι με το “Ρεμπέτικο" στο νησί μας
Η Αναστασία ετοιμάζεται να κατέβει με το «Σπάστε Τα» Tour στον Πρωταρά
Ανακοινώθηκε μία μοναδική συναυλία δίπλα στη θάλασσα
Ο Γιώργος Σαμπάνης έρχεται στη Λάρνακα για τη συναυλία του καλοκαιριού!
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης προσγειώνεται στην Κύπρο!
O Χρήστος Θηβαίος γιορτάζει 30 χρόνια στη δισκογραφία, με δύο μεγάλες συναυλίες στην Κύπρο
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί μας, τον Αύγουστο, με την παράσταση "30 Χρόνια Μέρες Αδέσποτες"
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στα Λεύκαρα
Το μεγαλύτερο μουσικό event του καλοκαιριού έρχεται στα Λεύκαρα!
Ένα μουσικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κυπριακών παραμυθιών στον Στρόβολο
Η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Παραμυθκιών Ήχοι – Η Καρκιά της Ρήγαινας» επιστρέφει προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη αφήγηση, ζωντανή μουσική και κυπριακή παράδοση
Ο Καναδάς κάνει το ντεμπούτο του στην Eurovision 2027
H EBU ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η δημόσια τηλεόραση του Καναδά θα κάνει το ντεμπούτο της στην Eurovision 2027, τον ερχόμενο Μάιο στη Βουλγαρία.
To Farmakas Music Festival ανακοίνωσε το εκρηκτικό line up του
Η πλατεία του Φαρμακά θα γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης
Το Minthis Music Festival Υποδέχεται Καλλιτέχνες Παγκόσμιου Βεληνεκούς Αυτόν Τον Ιούλιο
Τον φετινό Ιούλιο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει αυτό το επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας σε ένα σκηνικό μοναδικό στο είδος του.