Θέατρο , News

Ο ΘΟΚ μας συστήνει το Dubitanda

Ένα μικρό φεστιβάλ θεάτρου στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά με προβολές, φιλοξενίες, παραστάσεις καιπλατφόρμες που θα αρχίσει τον Οκτώβριο σε καλλιτεχνική επιμέλεια Στέφανου Δρουσιώτη

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και την αλλαγή νοοτροπίας έρχεται φέτος, ανάμεσα σ' άλλα να μας παρουσιάσει τις θεατρικές του δράσεις στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά. Το πρόγραμμα Δράσεις χωρίζεται σε δύο φάσεις με την πρώτη να αρχίζει τον Οκτώβριο και να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο και η δεύτερη να ξεκινάει τον Φεβρουάριο και να κλείνει τον Μάιο του 2018. 

Η πρώτη φάση των Δράσεων φέρει την ονομασία Dubitanda και έχει ανατεθεί στον Στέφανο Δρουσιώτη να φέρει εις πέρας αυτή την πειραματική, ίσως, αλλά τολμηρή και κυρίως εκσυγχρονιστική κίνηση του κρατικού μας θεάτρου. 

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης παρουσίασε την ομάδα, το σκεπτικό και το πρόγραμμα της Dubitanda σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά το οποίο όπως φαίνεται προορίζεται να καταστεί χώρος πειραματισμού, καινοτομίας και συνύπαρξης νέων ανθρώπων της τέχνης του θεάτρου. 


H ομάδα του Dubitanda με επικεφαλής τον Στέφανο Δρουσιώτη

Τι σημαίνει λοιπόν Dubitanda; 
Γραμματικά πρόκειται για λατινική λέξη, σε ονομαστική ουδετέρου πληθυντικού αριθμού γερουνδιακός τύπος του λατινικού dubitare που έχει δύο σημασίες. Πρώτον σημαίνει όλα αυτά που είναι προς αμφιβήτηση, τα αμφίβολα και δεύτερον όλα αυτά που είναι προς συζήτηση, υπό αίρεση. Ο Στέφανος Δρουσιώτης αφού μας καλοσώρισε στη διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της Dubitanda μας εξήγησε αναλυτικά το σκεπτικό αυτούς του ομολογουμένως εντυπωσιακού προγράμματος του ΘΟΚ. Το Dubitanda λοιπόν, συνοπτικά, έρχεται κατά κάποιο τρόπο να αμφισβητήσει, να συζητήσει και να επαναπροσδιορίσει το θέατρο, τη θεατρική τέχνη. 

Ένα μικρό φεστιβάλ θεάτρου
Η αρχή του Dubitanda θα γίνει με πάρτυ το Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά με μουσικές επιλογές του Λευτέρη Μουμτζή. Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε για τρεις ολόκληρους μήνες ένα μικρό φεστιβάλ θεάτρου με μεγάλες όμως υποσχέσεις για το μέλλον. 

Η βασική ιδέα πίσω από τη σκέψη του συνολικού προγραμματισμού, σύμφωνα με τον Στέφανο Δρουσιώτη, ήταν να μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να απευθυνθεί τόσο στο σύνολο του κυπριακού κοινού, όσο και στους δημιουργούς των τελευταίων γενεών, φορτώνοντας με ερεθίσματα ένα μικρό Θέατρο στην άκρη της πόλης. 

Στη σκέψη αυτή δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα με προβολές, όπου κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Αποθήκες θα προβληθούν μερικές από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του μετά-δραματικού θεάτρου στον 20ο και 21ο αιώνα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Νίκο Καραθάνο, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για μια επί σκηνής κουβέντα, παρουσία κοινού, γύρω από το έργο τους και τα ζητήματα που απασχολούν τους δημιουργούς του σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα της θρυλικής Socìetas Raffaello Sanzio θα βρεθεί στο φεστιβάλ για ένα σεμινάριο γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Romeo Castellucci, όπως ακριβώς και ο Robert Sturm για μια κουβέντα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία της Pina Bausch.

Θα δοθεί δίνουμε βήμα σε νέους Κύπριους δημιουργούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να φλερτάρουν με τα όρια της θεατρικής πράξης και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Ταυτόχρονα  θα φιλοξενηθεί το μοναδικό Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη και το υπέροχο Hero της Σοφίας Μαυραγάνη και ενδιάμεσα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της θεατρικής δουλειάς την ομάδας του Dubitanda σε τρία νέα μικρά έργα σε σκηνοθεσία Στέφανου Δρουσιώτη. 

Όλες οι δράσεις αφορούν στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα. Έτσι, τόσο οι προβολές, όσο και οι συναντήσεις, οι φιλοξενίες και  το σεμινάριο προσπαθούν να μας φέρουν λίγο πιο κοντά σε δημιουργούς και έργα που σημάδεψαν τόσο την παγκόσμια, όσο και την ελληνική θεατρική πραγματικότητα στις τελευταίες δεκαετίες.

Ολόκληρο το πρόγραμμα και οι πληροφορίες του Dubitanda βρίσκονται στη σελίδα του φεστιβάλ dubitanda.org

Κεντρική φωτογραφία από το έργο Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη που θα φιλοξενηθεί στο Dubitanda τέλη Οκτωβρίου. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close