3 November 2017
Προσεχώς , Θέατρο

Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη ανεβαίνει στην Κύπρο

Το εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ανεβαίνει τον Νοέμβριο από το Θέατρο Κράμα σε σκηνοθεσία και διασκευή Σπύρου Αντωνέλλου

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, "Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ανεβαίνει τον Νοέμβριο από το Θέατρο Κράμα σε σκηνοθεσία και διασκευή Σπύρου Αντωνέλλου.

Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του Παπαδιαμάντη και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Παναθήναια σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας τον υπότιτλο "κοινωνικόν μυθιστόρημα". Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

Το βιβλίο έχει δεχθεί μία σειρά αναλύσεων τόσο από λογοτεχνικής, όσο και από εγκληματολογικής και ποινικής προσέγγισης σύμφωνα με τα περισσότερα συγγράμματα του Παπαδιαμάντη. Ο τρόπος που ο συγγραφέας προσπάθησε να διεισδύσει στην ψυχή της ηρωίδας θεωρήθηκε μοναδικός, τη στιγμή που παράλληλα μεταφέρεται στον αναγνώστη ο ευρύτερος περίγυρος του νησιού, η θέση της γυναίκας στη μικρή κοινωνία και οι αντιθέσεις μεταξύ των φτωχών χωρικών και των αρχόντων της εποχής.

Η νουβέλα έχει ανεβεί και στη σκηνή ως θεατρική παράσταση, έχοντας δεχθεί μία σειρά διασκευών από πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες. Το 1974 γυρίστηκε ως κινηματογραφική ταινία, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Αλκαίου. Το 2014 ανέβηκε στη σκηνή και ως όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Ελλάδα.

Στις 3 Νοεμβρίου η "Φόνισσα" θα κάνει πρεμιέρα στο Πάνθεον στη Λευκωσία με την Ιωάννα Σιαφκάλλη στον ρόλο της φόνισσας Φραγκογιαννούς.

Παίζουν: Ιωάννα Σιαφκάλλη, Μαρία Μιχαήλ, Φανή Σωκράτους, Αστέρω Κυπριανού, Φάνη Πέτσα, Ελεάνα Χαραλάμπους, Μιράντα Νυχίδου, Γιώργος Χριστοδούλου, Κώστας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Μενοίκου.

Ώρα 20.30. Πληροφορίες: 99758131

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close