Θέατρο , News

4 λόγοι που κάνουν το "Cock" μία πολυαναμενόμενη παράσταση

Η καινούργια παραγωγή της Νέας Σκηνής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να την κάνουν την παράσταση της χρονιάς

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινώντας κάθε θεατρική σεζόν μου δημιουργεί ένα ορίζοντα προσδοκιών συγκεκριμένο, που λίγο πολύ μπορώ να υπολογίσω τι θα μου αρέσει και τι όχι αλλά και πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μου αδημονώ για εκείνο το έργο, εκείνη την παράσταση που θα με συναρπάσει, κάνοντας την έκπληξη.

Η νέα παραγωγή της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ με το σύγχρονο έργο του Μάικ Μπάρτλετ "Cock" που κάνει πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών κάνοντάς με να πιστεύω πως αυτή θα είναι η έκπληξη της σεζόν.

Για ποιούς λόγους λοιπόν το "Cock" θα μπορούσε να γίνει η παράσταση της χρονιάς!



1. Ένα έργο που χαρακτηρίζεται "προκλητικό"

Αν και πρόκειται για ένα άγνωστο για εμάς στην Κύπρο έργο αφού ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας εντούτοις η υπόθεσή του και το όνομα του επιτυχημένου Μάικ Μπάρτλετ αποτελούν ίσως εγγύηση για ένα καλό τουλάχιστον στόρι. Ποιος είναι λοιπόν ο κύριος Μάικ Μπάρτλετ; Πρόκειται για ένα πολύ νέο θεατρικό συγγραφέα ο οποίος μόλις στα 36 του μετρά μία δεκάδα θεατρικών βραβείων στη Μεγάλη Βρετανία, μεταφρασμένων έργων του και επιτυχημένων παραστάσεων. Το "Cock" απέσπασε το έγκυρο βραβείο Olivier για το 2009 και χαρακτηρίζεται ως προκλητικό όχι μόνο εξαιτίας της υπόθεσής του αλλά και του τίτλου του που είναι αυτό ακριβώς που κατάλαβες: το ανδρικό μόριο.

2. Η υπόθεση και το θέμα
Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, μιλάει με χιούμορ αλλά και ωμότητα για έναν νέο άντρα, τον Τζον, που διχάζεται ανάμεσα στον επί πολλά χρόνια ερωτικό του σύντροφο και μια γυναίκα που μπαίνει στη ζωή του. Ο Τζον συζεί επτά χρόνια με τον Α αλλά η σχέση τους περνάει κρίση. Κάποια στιγμή χωρίζουν για λίγο και ο Τζων γνωρίζει κάποιον άλλον-μια γυναίκα. Από αυτό το σημείο αρχίζει μια διελκυστίνδα για τα συναισθήματα του Τζον με αποκορύφωμα ένα τρομερό δείπνο στο οποίο παρίστανται οι τρεις τους και ο πατέρας του Α, ο οποίος επεμβαίνει με σκοπό να βγάλει την γυναίκα από τη μέση και να επανενώσει το ζευγάρι. Το "Cock" μιλάει με τολμηρό τρόπο για το σεξ, τη συντροφικότητα και το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας. Είναι εμποτισμένο με μαύρο χιούμορ, άψογα δομημένους χαρακτήρες και συναρπαστική πλοκή. Εξάλλου, αποτελεί ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας. "Γκέι, στρέιτ, λέξεις από τη δεκαετία του 60. Ακούγονται τόσο παλιές. Φρικτές φρικτές λέξεις... Γιατί μου λες πως το με τι κοιμάμαι είναι πιο σημαντικό από το με ποιόν άνθρωπο κοιμάμαι!" διακηρύσσει ο Τζων σε ένα ξέσπασμά του.

3. Ο σκηνοθέτης
Ο νέο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ κ. Σάββας Κυριακίδης δημιουργώντας νέα δεδομένα στον οργανισμό και θέλοντας να φέρει την ανανέωση στο κρατικό θέατρο κάλεσε φέτος αρκετούς νέους και ταλαντούχους ανθρώπους να εργαστούν στο φετινό πρόγραμμα. Ένας από αυτούς είναι και ο νεαρός σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος ο οποίος την περσινή σεζόν μας εντυπωσίασε με τη σκηνοθετική δουλειά του αλλά και τη δραματουργική επεξεργασία που έκανε με την ομάδα Φτωχολογειά για τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη. Μάλιστα, γι' αυτή την παράσταση ο Συλβέστρος απέσπασε και το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ την περασμένη χρονιά. Η νεανική του ματιά, ο τρόπος που προσεγγίζει τα έργα, η φρέσκια οπτική του αλλά και η επαφή του με το συγκεκριμένο τολμηρό έργο προκαλούν έντονα την περιέργειά μας για το αποτέλεσμα. Ο Κώστας ανέβασε τον πήχη και μέσα από αυτή τη δουλειά αναμένουμε να δούμε το επόμενό του βήμα.

4. Το καστ
Ένα φρέσκο, νεανικό, τολμηρό και ανατρεπτικό έργο δεν θα μπορούσε να μην έχει στο καστ του ανάλογους ηθοποιούς. Ο Προκόπης Αγαθοκλέους, ο Κώστας Καζάκας, η πρωτοεμφανιζόμενη Σοφία Μαρία Κικιλίντζια και ο Ανδρέας Τσέλεπος συμπληρώνουν το ταλαντούχο και απολαυστικό καρέ της παράστασης η οποία ανεβαίνει σε μετάφραση Κατερίνας Ευαγγελάτου, χωρίς σκηνικά σύμφωνα με τις οδηγίες του συγγραφέα. Η συνύπαρξη αυτών των 4 ηθοποιών, η σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Συλβέστρου, η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, το φλεγματικό βρετανικό μαύρο χιούμορ του Μπάρτλετ συνομολογούν στο γεγονός πως αυτή, ίσως, να είναι και η παράσταση της σεζόν.

Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30.

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close