Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017
Η παρέα, εκείνο το όμορφο φθινοπωρινό βραδάκι, ήθελε κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινούριο. Η πρόταση για Koukouvaya bistro & bar, πληρούσε και τα δυο κριτήρια και πέρασε παμψηφεί. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας σε έναν από τους ουκ ολίγους χώρους στάθμευσης της γκλαμουράτης οδού Στασικράτους και περνώντας μέσα από έναν προικισμένο με πρασινάδες διάδρομο, φτάνουμε στους όμορφα διαρρυθμισμένους, αίθριους χώρους του bistro.

Ποικίλα καθίσματα, από σκουρόχρωμα στιλάτα πολυθρονάκια και καναπέδες, μέχρι καρέκλες του σκηνοθέτη και ψηλά stools, απλώνονταν στις ευρύχωρες βεράντες και στους μικρότερους σε έκταση, εσωτερικούς χώρους. Στο δίλημμα ψηλό ή χαμηλό τραπέζι, κρατάμε το δεύτερο, επιλέγοντας ένα απέναντι από το εξωτερικό bar, το οποίο έδειχνε να μαγνητίζει αρκετούς θαμώνες, που αρέσκονταν ιδίως στο cocktail tasting.

H πείνα στα φόρτε της, με μας να φυλλομετράμε τον ντιζαϊνάτο κατάλογο εδεσμάτων, που δήλωνε περίτρανα την ιταλική κατεύθυνσή του, αλλά και τις μεσογειακές γαστρονομικές αναφορές. Κλασικά ιταλικά ορεκτικά και σαλάτες, όπως μπρουσκέτες και σαλάτες με μοτσαρέλλα, άφθονες πάστες και πίτσες, αλλά και τα Special πιάτα του εστιατορίου συνέθεταν τη γαστριμαργική ραχοκοκαλιά του μαγαζιού, η οποία ολοκληρωνόταν με τρεις πλούσιες και άκρως παρεΐστικες προτάσεις σε platter, ιδανικά για όλα τα γευστικά παλέτα. Tα παλέτα μας πάντως φροντίσαμε να δροσιστούν αμέσως με την απίστευτα αρωματική βελγική μπύρα Blanche de Bruxelles, που με τα πρόσθετα αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιού και κολιάνδρου, ταίριαξε υπέροχα με την οξύτητα της σαλάτας Caprese, δομημένης με τραγανή ντομάτα, μοτσαρέλλα, ροδέλες ελιών και βασιλικό.

‘Φωτογραφίζουμε’ με τα μάτια μας τον όμορφο τοίχο από κρασοβάρελα, τις παρέες που είχαν διαχυθεί σε διάφορα σημεία των αίθριων βεραντών, που σημειωτέον, προσεγγίζονται μέσω διαδρόμου και από τη Λεωφόρο Μακαρίου και τσιμπολογώντας το χειροποίητο, φρυγανισμένο ψωμάκι του bistro, υποδεχόμαστε μια αρκετά μεγάλη μερίδα από σπιτικό πατέ συκωτιού πάπιας, το οποίο ο σεφ επέλεξε να συνοδεύσει με γλυκόξινα φρούτα του δάσους. Τα jazzy ακούσματα μας χαλαρώνουν πιότερο, για να συνεχίσουμε με μια λεπτόφυλλη πίτσα Μαργαρίτα, που ικανοποίησε σχετικά το στόμα, τόσο με την κριτσανιστή υφή της ζύμης, όσο και με την ισορροπία της σάλτσας ντομάτας και του τυριού. Ο σολομός που ψήθηκε και παρουσιάστηκε με την πέτσα του, έγραψε τον επίλογο των κυρίως μας φαγητών, συνοδευμένος με ρύζι και από μια ιδιαίτερη, λεμονοσκορδάτη σως μανιταριών, που ενισχύθηκε με κρασί και ούζο.

Ρίχνουμε συνάμα κλεφτές ματιές στον υπό διαμόρφωση εσωτερικό χώρο με τις επιτοίχιες βιβλιοθήκες και τα ράφια με προς πώληση συσκευασίες καφέ και τσαγιού, μα και απολαμβάνουμε το υπερμέγεθες, φρεσκότατο tiramisu του μαγαζιού, που σίγουρα μπορεί να το μοιραστούν ακόμη και πέραν των δύο ατόμων.
Koukouvaya Bistro & Bar (99333301) Στασικράτους 37Δ, Λευκωσία. Δ-Κ 17.30 – 01.00
Σχετικά
6 υπέροχα στέκια για να βγεις στην ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων
Τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν αλλά και τα κλασικά κι αγαπημένα που επέστρεψαν
Τα ελληνικά τηγανητά καλαμαράκια ανάμεσα στα καλύτερα πιάτα με θαλασσινά στον κόσμο
Το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής ταβέρνας κατέκτησε τη 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του TasteAtlas, αφήνοντας πίσω διάσημες δημιουργίες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Μεξικό και το Περού.
Τι να κάνεις αν (ξε)μείνεις τον Αύγουστο στη Λευκωσία: Από φαγητό και ποτό, μέχρι θερινό σινεμά, βουτιές και bowling
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Οι τοπ 14 γευστικές στάσεις για καλό φαγητό στις δροσερές Πλάτρες
Το καταπράσινο χωριό του Τροόδους αποτελεί ένα σημαντικό γαστρονομικό προορισμό με πολλές επιλογές για νόστιμα πιάτα, σούβλα, μεζέ και πέστροφα
Το πολυαναμενόμενο Rubi ανοίγει τις πόρτες του στη Λευκωσία - Και δέχεται ήδη κρατήσεις
Ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο ολοκαίνουριο μαγαζί της πρωτεύουσας, ένα bistronomie με ευρωπαϊκές αναφορές που μας έρχεται από την ομάδα του Sentio
Το εστιατόριο που ανεβάζει τον πήχη της λατινοαμερικανικής κουζίνας στη νησί
Πήγαμε για δείπνο στο ACANE, καθίσαμε στην ατμοσφαιρική βεράντα του και δοκιμάσαμε ένα μενού που παντρεύει δημιουργικά τις γεύσεις της Λατινικής Αμερικής με κυπριακές πινελιές
Το beach club που έγινε το νέο hot spot της Αγίας Νάπας, μόλις απέκτησε ένα υπέροχο εστιατόριο στην ταράτσα
Νέα εικόνα για το NAOS Beach Club στην παραλία Λάντα, με αναβαθμισμένο χώρο στην άμμο και ολοκαίνουργιο rooftop εστιατόριο με ιαπωνική κουζίνα και πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Αφιέρωμα: Οι 11 πιο όμορφες αυλές που θα αγαπήσεις αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο
Τα πιο όμορφα εστιατόρια και ταβερνάκια με αυλή και βεράντα για τα καλοκαιρινά σου τραπέζια στην Κύπρο
Το Caffè Nero έφτασε στο Fig Tree Bay: Καφές, φαγητό και θέα σε ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία του Πρωταρά
Πρόκειται για το 23ο κατάστημα Caffè Nero στην Κύπρο, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτελέσει έναν all-day, all-year-round προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής
11 δροσερά μέρη στην Κύπρο για νόστιμο μαχαλεπί όπως παλιά
Από τα Λεύκαρα και την Κυπερούντα μέχρι τον Πρωταρά και τον Πωμό, αναζητούμε την πιο δροσερή γεύση του κυπριακού καλοκαιριού
8 (ακόμα) αγαπημένες ταβέρνες, σου στρώνουν τραπέζι για τον Δεκαπενταύγουστο
Επίλεξε τον προορισμό σου και κλείσε έγκαιρα το τραπέζι σου
ROCAS: Εκεί όπου το καλοκαίρι αποκτά τον δικό του ρυθμό
Ένας bohemian παραθαλάσσιος προορισμός που συνδυάζει τη σύγχρονη μεσογειακή γαστρονομία, τα signature cocktails και μια ατμόσφαιρα που μεταμορφώνεται αρμονικά