Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

To Κολοκάσι Σωτήρας είναι το Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς

Ένα αγαπημένο προϊόν του τόπου μας τιμήθηκε στα Check In Eating Awards 2017

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017

Το κολοκάσι, με το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα και την ιδιαίτερη γεύση, είναι ταυτισμένο όχι μόνο με την κυπριακή γαστρονομία, αλλά και με ολόκληρη την κουλτούρα του νησιού. To κολοκάσι Σωτήρας είναι φυτό, το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Η διατροφική του αξία θεωρείται, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C, και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα.

Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Στην κοινότητα, παράγονται 2.000 τόνοι κολοκάσι ετησίως, ενώ το 85% της καλλιέργειάς του στη Κύπρο, προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Το 2016 έγινε εξαγωγή 15 τόνων στην Ελλάδα και 60 τόνων στην Αγγλία! Η αξία του για την περιοχή είναι πολύτιμη και γι’ αυτό η ύπαρξή του γιορτάζεται εδώ και χρόνια. Από το 1978, στη Σωτήρα διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κολοκασιού, ένα από τα μακροβιότερα της Κύπρου, ενώ από το 2014 κάθε δύο χρόνια διεξάγεται η «Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού Σωτήρας», που εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης του προϊόντος από τον Δήμο και την Οργάνωση Παραγωγών Σωτήρας.

Τον Αύγουστο του 2016, το Κολοκάσι Σωτήρας και το Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας, κατέκτησαν την πολύ σημαντική πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Η κατοχύρωσή του κολοκασιού ως το μοναδικό τρόφιμο στην Κύπρο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού βοηθά τον γεωργικό τομέα και τους παραγωγούς, ενώ συμβάλει στη διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς, της παράδοσης και της γαστρονομίας της κυπριακής κουζίνας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close